Par dana na reci Gradac

Par dana na reci Gradac

Pege, crvene... web

Par dana na reci Gradac
Nastavak avanture…

Nosim se mišlju da ako se strast rasipa na više stvari nikad ih neću moći raditi sve podjednako dobro. Na sreću ili nesreću moja najveća strast je ribolov, od malih nogu i njemu poklanjam najviše vremena – sada je to isključivo mušičarenje …

Nastavak putovanja – Juče Rzav, danas Gradac…

Ne ustajem, već iskačem iz kreveta sistemom kosog hica sa elementima vodoravnog skoka u vis. Na satu 4h, voz za BG je u 5h. Preturam kutije i tražim stimulatore, samo dva i to ofucana, ali ne dam se obeshrabriti. Idem! Pakujem šta valja poneti u ranac i pravac Gradac!!!

Usput zovem čuvara da mi ostavi ključ od kolibe – mislio sam ostati par dana. U vozu dremem, šta ću drugo i eto zove kondukter veli stigli, Gradac!!! Silazak niz strminu do vode!

Ajmo lagano web
Ajmo lagano

Odmah rasklapanje i bacanje muha. Stimulator se bori sa strujom, ali mu pastrmke kad-kad pokvare zamisao. Lepo je proći klisuru i eto me kod kolibe na Šarenom platnu. Dva mušičara raspredaju priču, ja se uključim, potegnemo rakiju i nastavim sa ribolovom. Pecam na potezu od Roke do Hladnog vira. Pastrmke gutaju stimulatore i policelonke. Pravo uživanje iako je nekom možda vruće. Žeđ ublažavam na brojnim izvorima, a za klopu se pobrinuo moj cimer Gile koji me je opskrbio suhim mesom iz Mrčajevaca. Na Šarenom platnu mi se jedna velika potočara oslobađa s udice nakon što ju je ispravila. Slaba udica (E svašta prodaju!) i ode, a merak bila ta riba. Pecam do samog mraka. Tada je najbolje – toliko sam puta to poželeo, ali uvek žurimo do Ćelija i auta! Hladni vir mi ostao dužan. Spavam u kućici na Šarenom platnu. Mrak i tišina mi prijaju.

11048789_10207357616044341_3242798718631635919_n
Akcije, akcije, akcije, …
Potocara tamnijeg kolorita web
Potočara tamnijeg kolorita

Jutro, kroz prozor čujem huk Gradca. Bosonog tražim da uberem nane za čaj. Pristavio čaj, duvan moj omiljen, ostalo još za koju cigaretu, a malo se seče suvo meso – meze za doručak. Sedam na Šarenom platnu sa nogama u vodi. Gledam potočaru na koju sam se odavno nameračio kako lenjo pliva duž vira i pozicionira se na samom početku istog. Čaj se ohladio, ja doručkovao i palim cigaretu, dim se stopio sa maglom koja se diže iznad vode. A ona, počela da kupi i kupi. Ali ne ovo što ja bacam. Danas nije dan kada ću je uloviti. Neka – ćeraćemo se mi još!

 

Obrok! web
Doručak

Hladni vir mi juče ostao dužan, ali je jutro nadoknadio sa dve lepe potočare, obe pokupile stimulatora. Još jedan lep dan s puno ulova. Stižem i do izvora. Fantazija!

Gornji tok web
Gornji tok reke Gradac

Do Valjeva u nabavku

Spuštam se nizvodno da bih otišao do grada, fali mi puno toga, najpre najlona za predveze (tipet), hrane, … moglo bi se i koje pivo popiti po ovoj vrućini. Polako do Ćelija, a od Ćelija stepenicama do puta (baš ih ima mnogo). Hvatam taksi i pravac Valjevo. Lutam Valjevom, nalazim neku radnju u kojoj ima više robe za lovce, ali nalazim što mi treba. Vidim najlon za tipet – vidi se stajao dugo, ali sam ga ipak uzeo. Navraćam na kafu, dopunjavam bateriju na telefonu dok mi ljubazna konobarica pravi društvo, odužio sam joj se sladoledom, a ona se ljubazno zahvalila i pozvala mi taksi da me odbaci do Ćelija i Gradca. Vrućina počinje da steže, ali se ne dam i hvatam ribe u hladovini krošnji i stena. Kamenjarka se roji, ima i jednodnevki, kedisa, baš je živo na vodi. Ali na Šarenom lovim pre svega na emerdžere i sitne midževe. Ivan i Zvonko su se najavili da će da me posetiti jedan dan, taman da ponesu hrane kao i pirinač da mi foto aparat malo ovugne (da pirinač pokupi vlagu – op urednika) od vlage pošto je upao u vodu. Prođe i taj dan u lepom ribolovu. Ležem blago umoran od putovanja u Valjevo i vraćanja na reku. Već sam treći dan na Gradcu. Uživam! Potpuno je drugačije nego kada dođemo na jedan dan.

Natezanje web
„Natezanje“ s potočarama
Najveca web
Najveća za tih par dana na Gradcu

Budim se odmoran jako rano. Odlazim do vode i otkačinjem jednu veliku potočaru, malo iznad Šarenog platna. Na Šarenom, velika potočara zauzela položaj i hrani se, sitan midž bi možda odradio posao. Par zabačaja, prati muhu kretajući se nizvodno, odložena kontra i tu je. Tipet je sumnjiv, a riba odmah legla na dno. Ulazim u vodu ne bi li je poterao da krene, uzvodno pumpanje i borba uveliko traje. Par puta skidam meredov, ali nisam dovoljno blizu. Uh, nešto se odužilo, ali riba se i dalje opire. Konačno je u meredovu, slikam je i rehabilitujem, vraća se opet na poziciju i odmara od borbe. Idem polako niz vodu do Pačeta da sačekam prijatelje.

Potocara dobijena u najvrelijem delu dana ispod Sarenog platna web
Potočara dobijena u najvrelijem delu dana ispod Šarenog platna

Dolazak prijatelja

Kod Pačeta me očekuju Ivan i Zvonko tek stigli iz Novog Sada. Hvalim se kako je lepo na Gradcu ovih dana i kako ima puno lepih i velikih riba. Posebno je lepo loviti rano ujutro i kasno uveče na Šarenom platnu, što nam uvek izostane. Pijemo rakijicu dobrodošlice i krećemo polako uzvodno. Zvonko ide kroz klisuru, a Ivan i ja koristimo lakšu varijantu – polako kroz šumu do Tetrebovca. Hvataju se potočare svih dimenzija mahom na stimulatora, a i na suhe fazanke. Padne poneka i na nimfu. Kuliranje u hladu, malo klope, raspredamo priče sa ribočuvarem Giletom i otpijamo rakijicu. Bacaj vamo muhu, gledaj tamo, pomalo i odmaramo, ulovimo neku, puštamo, uživamo, …!

Urednik i moja malenkost
Urednik Ivan i moja malenkost kod Tetrebovca
11666090_10207357616764359_1378309342195111835_n
Jedna od Ivanovih potočara
Zamaranje u toku
Zamaranje u toku!
Tandemsko zamaranje
Tandemsko zamaranje Zvonko i ja
11695850_10207357618524403_7713256369529119621_n
Tandemsko puštanje!

Zvonko neumorno baca policelonke i ne odustaje od ribolova i u najvrućem delu dana, biva nagrađen lepim potočarama kod Roke.

Zvonko se nalovio na delu kod Roke
Zvonko se nalovio na delu kod Roke

Bliži se smiraj dana i njih dvojica polako odlaze prema Pačetu i Ćelijama do auta, a ja ostajem i ove noći na Šarenom platnu. Proveo sam četiri dana na Gradcu za nezaborav! Hvala prijatelji na poseti!

Ka izvoru web
Ka izvoru
Starke posle predjenih 1000km web
Starke posle pređenih 1000km
Pohod na Gradac web
Pohod na Gradac (kolaž)

Gde ću sutra? Setim se da nisam bio nikad u Ivanjičkom kraju, a koincidencija je da mi je komšija iz NS-a sada negde blizu Ivanjice. Nisam znao kako doći do tog sela, pa se odlučujem da stopiram rano izjutra i tako kreće nova avantura …

Pege, crvene... web
Pege, crvene…

 

Tekst Jovan Ognjanović Ogi

Foto Ivan Korhner i Ogi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*