Otvor sezone 2023. na pastrmke

Otvor sezone 2023. na pastrmke

Dugoočekivani otvor sezone 2023. na pastrmke je stigao. Pastrmke su se izmrestile kako javljaju dopisnici. Od 01. marta 2023. možete loviti pastrmke (u nekim državama je otvor tek za mesec dana, pa se raspitajte) na otvorenim vodama. Neki su sezonu otvorili za prethodni vikend u subotu 25.02.2023. ili nedelju 26.02.2023. malo pre zvaničnog otvora, a neki pre mesec dana (Makedonija u Bugarska).

Ja ću ove godine, po tradiciji s prijateljima, na Gradac kod Valjeva najverovatnije 01. marta. Ima snega, ali idemo sutra.

Ako još niste to uradili, sada je vreme da se pregledaju i poprave kombinezoni (wadersi), cokule i dopuni pribor. Kutije s muhama treba popuniti novim muhama, nimfama i strimerima i izvršite posljednje pripreme.

Prolećno mušičarenje se najčešće odvija po visokom vodostaju, mutnoj i hladnoj (siera) vodi, pa i o tome treba voditi računa. Riba je sada uglavnom na dnu, pa je treba tražiti težim nimfama i strimerima, dok se u retkim trenucima u toplijem delu dana zna podići i na suve mušice. Na pastrmkama zna biti i pijavica, da vas to ne iznenadi.

Kupite na vreme dozvolu za ribolov bilo godišnju ili dnevnu, toplo i slojevito se obucite i ponesite rezervnu odeću. Topli napici dobro dođu kada je hladno, a obavezno ponesite na vodu i nešto „kratko“ da se zagrejete!

Bistro u novoj sezoni!

Urednik Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*