Otvor sezone 2022. na reci Gradac

Otvor sezone 2022. na reci Gradac

Dugo očekivani otvor ove sezone 2022. smo po dogovoru Pike (Zdenko Brebrić), Ministar Zvonko (Zvonimir Pešić) i ja uradili na reci Gradac kod Valjeva. S nama je trebao ići i Ćupika (Goran Ikrašev), ali ga je sprečila visoka temperatura i bolest, pa je odlučio da ovaj put ne ide. Krenuli smo iz Novog Sada oko 07.00 i polako autoputem do Valjeva, gde srećemo prijatelja i mušičara Sašu Paunovića, Beograđanina.

Pada dogovor da idemo u donji deo, oko Konjičkog kluba, gde smo parkirali auta. Vreme baš ne obećava, hladno je i propaduje sneg. Njega ima na okolnim brdima, a i voda je jaka, snežna, ali lepe je boje! Delimo se Zdenko i Saša nakon oblačenja tople odeće i kombinezona, odlaze niz vodu, a Zvonko i ja prema Konjičkom klubu, lagano pored reke.

Tu smo i zabacili svoje imitacije prvi put ove godine. Zvonko strimera, crnog Woolly buggera, a ja zelenu nimfu. Njemu na drugi zabačaj udara lepa potočara, koju nakon slikanja brzo vraća u vodu. Odmah je lakše, prva je riba ulovljena. Ubrzo i ja hvatam svoju prvu ovogodišnju i zadovoljni smo. Ređaju se ulovi, ali nas znatiželja tera da odemo malo uzvodno da vidimo kako je tamo.

Zvonkova prva
Moja prva
Zdenko s potočarom iz Gradca

Pored ribnjaka do Degurić pećine, put blatnjav – oprezni smo. Malo se tu bavimo i lovimo, pa opet idemo polako uz vodu. Svuda je voda jaka i brza, i tako stižemo oko 13.00 do „Plave lagune“. Odlučujemo da nećemo ići ovaj put dalje, pa se polako vraćamo. Srećemo prijatelja i čuvara Gileta (Miloš Mezin) kupujemo dozvole i polako s njim pored ribnjaka do vode nazad. On je stigao sa izvora i Šarenog platna. Kaže da ima četiri mušičara gore.

Degurić pećina
Cvet repuha
Zvonko i Gile kupovina dozvole

Kada smo stigli do vode primećujemo da voda „kuva“, riba se javlja na površini. Predlažem Zvonku da stavi neku imitaciju zelene jednodnevke LDO i dobija ribu za ribom. Lipljani i potočare su bili raspoloženi za uzimanje naših imitacija. Lovim i ja, ali samo potočare. To je trajalo nekih pola sata, dolazi do nas i Zdenko, lepo je kaže lovio na Euronimfing tehniku. Ulovio je i lipljane, potočare i jednu kalifornijsku pastrmku.

On ode uz vodu prema brani, a Zvonko i ja niz vodu do Konjičkog, gde srećemo Saleta i baš je tada imao akciju sa pastrmkom. Ona je po telu imala šaru kao „zebra“ pastrmke, a pokupila je Saletovog favorita crnog Woolly buggera sa oranž kragnom. Posle slikanja i vraćanja, odlučujemo da se malo odmorimo, dolazi i Zdenko. Prestajemo loviti jer je hladno, a i Sale kaže da se nije skoro ovako smrzao, jer je već oko 16.00.

Saletova “Zebra” pastrmka na crnog Woolly bugger

Tada nam se sa leve obale pridružuje visok mušičar. Prepoznajemo Valjevca Zorana Živanovića. Radost susreta na vodi, razgovori i slikanje, pa polako krećemo prema autima. Zadovoljni smo!

Presvukli se i krećemo, ali je pao dogovor da kod Gileta i sina u kafiću „Sunčani vir“ svratimo na kafu. Prijala je topla kafa. Lepo druženje i nakon njega sedamo u auta i preko Valjeva, Lajkovca do autoputa, pored Beograda za Novi Sad.

Ekipa s Giletom u kafiću Sunčani Vir

Stigli oko 20.00 vidno umorni, ali zadovoljni. Za koji dan ćemo opet da ponovimo i uživamo u mušičarenju.

Dodatak: Cena jednodnevne dozvole je 1.000 din, a godišnja košta 10.000. Mogu se kupiti kod čuvara Gileta, Milice ili Luke. Potrebna je najava dolaska na Gradac.

Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara, Zdenko, Sale, …

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*