Otvor sezone 2018. na pastrmke

 

Otvor sezone 2018. na pastrmke

Dugoočekivani otvor sezone 2018. na pastrmke je stigao. Od danas možete loviti pastrmke (u nekim državama je otvor tek za mesec dana, pa se raspitajte). Neki su sezonu otvorili za prethodni vikend u subotu 24.02 ili nedelju 25.02. malo pre zvaničnog otvora.

Uglavnom je svuda sneg i hladno gledajući vremenske izveštaje ili fotografije s otvora na FB!

Iako svi jedva čekamo da uđemo u kombinezone (waderse), obučemo cokule i sa starim ili novim priborom odemo pravo na omiljenu vodu moraćemo sačekati jer je temperatura debelo u minusu i ima puno snega na omiljenim nam destinacijama.

Ja ću ove godine, po tradiciji s prijateljima, na Gradac kod Valjeva. Na nekim vodama su sezonu otvorili prethodni vikend, a negde se strogo drže pravila, pa će zvanični otvor biti danas 01. marta ili za naredni vikend, pa možda i kasnije kada se promene vremenske prilike. Pridružite se, pa se vidimo na vodi!

Saša Bencun – Roka je jednom rekao ”Mušičarenje je plemenit sport koji ribolov uzdiže do savršenstva, u svakom pogledu, jer pored uobičajenih ribolovačkih doživljaja otkrivate bezbroj tajni prirode. Svaka nova otkrivena tajna je saznanje u životu, koje vas puni novom stvaralačkom energijom.” Imajte to na umu pa se tako i ponašajte. Čuvajte i poštujte prirodu, a ona će vam punom merom vratitit!

Ako još niste, sada je vreme da se pregledaju i poprave wadersi i upotpuni pribor. Kutije s muhama treba popuniti novim muhama i strimerima i izvršite posljednje pripreme.

Kutija s težim nimfama

Strimeri – preporuka Mikec

NE ZABORAVITE NA ZABRANE!
Lipljan je u zabrani od 01. marta i nemojte mu smetati, jer je u mrestu. Zabrana je do 15. maja ili 01. juna, kako gde. U rano proleće je lov bucova i bandara slobodan na drugim vodama i rekama, dok su štuka i smuđ u zabrani. Poštujte zabrane. Vraćajte ulovljenu ribu!

Prolećno mušičarenje će se najčešće odvijati po visokom vodostaju, mutnoj i hladnoj (siera) vodi, pa i o tome treba voditi računa. Riba je sada uglavnom na dnu, pa je treba tražiti nimfama i strimerima, dok se u retkim trenucima u toplijem delu dana zna podići i na suve mušice. Na pastrmkama zna biti i pijavica. Toplo i slojevito se obucite i ponesite rezervnu odeću.

Bistro u novoj sezoni!

Urednik Ivan Korhner

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*