Ostriga s 10 bisera

pearl

pearl

Ostriga s 10 bisera
Holanđani pronašli ne jedan, već 10 bisera u školjki ostrigi

Dva radnika u ribarnici u selu Jerseke, na jugu Holandije, došli su do neverovatnog otkrića – u jednoj od ostriga našli su ne jedan, već 10 bisera.
Prema pisanju sajta „Dutch news“, ostrigama se povremeno dešava da naprave više bisera, ali izuzetno retko preko dva. Ostriga sa svojim blagom se, zasad, čuva u frižideru ribarnice.

Yerseke web

Selo Yerseke u Holandiji

– Ne znam šta ćemo sa perlama. Da ih nanižemo u ogrlicu? – naveo je u šali jedan od radnika, dodajući da ne zna da li biseri išta vrede.

Kako nastaje biser?
Ostrige formiraju bisere kada u školjku, umesto planktona, slučajno upadne neko zrce peska, parazit ili delić morske trave. „Strano telo“ iritira ostrigu koja ga, da bi se zaštitila, prekriva tankim slojem sedefa.

biseri web
Prirodni biser se formira unutar bivalvularne školjke kao odbrambeni mehanizam od potencijalne pretnje, na primer nekog parazita. Mekušac kreira udubljenje za biser od ćelija tkiva sa svog spoljašnjeg omotača i potom luči kalcijum karbonat i konhiolin kako bi uklonio iritaciju. Kada se ovaj proces lučenja ponovi više puta, nastane biser. Tipičan izazivač sekrecije su organski materijali, paraziti, čak i samo tkivo mekušca ako je oštećeno. Uvreženo mišljenje da je zrnce peska okidač za nastanak bisera je u praksi retkost. Prirodni biseri su raznih oblika, a oni savršeno okrugli su veoma retki.

Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*