OPEN Gradac 2013.

OPEN Gradac 2013.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Takmičenja: OPEN Gradac 2013.

OPEN Gradac 2013. (15. juni 2013.) je bio najznačajnije takmičenje do sada 2013. u Srbiji, kada je u pitanju mušičarenje. Neizvesno je da li će ove godine biti MLS (Mušičarska liga Srbije). U potpunosti je opravdao očekivanja organizatora i takmičara.

Open je prerastao je u redovan godišnji skup takmičara iz raznih mesta Srbije.
Kotizacija je iznosila 2.000 dinara po takmičaru – koliko iznosi dnevna dozvola (obuhvatalo je trening van staze, takmičenje u subotu od 10-12 i od 15-17, svečani ručak i podela nagrada, druženje i razmena iskustava, te mušičarenje posle takmičenja na celoj reci Gradac).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bilo je prijavljeno oko 30 mušičara, kvalitetnih takmičara i rekreativaca, reprezentativaca svojih zemalja i prvaka, ali se na stazi pojavilo 20 takmičara, jer je organizator toliko napravio mesta. Može se reći da je ove godine bilo međunarodno takmičenje, jer smo imali takmičara iz Švajcarske (Radomir Mirković). Među takmičarima nije bilo dama, ali su bile u funkciji sudija i organizacije, čime su ulepšale lep dan. Veliki raspon takmičara po godinama života i mušičarskog staža, je dao dodatnu draž takmičenju. Važila su stroga pravila FIPS-a.

Ribe

Lovljene su potočne pastrmke i nekoliko kalifornijskih koje su se nekim čudom pojavile iznad Hladnog vira. Bilo je puno ulova riba preko 40cm. Dvojica takmičara su podelili prvo mesto za najveću ribu – pastrmke od 49cm, što je lep trofej (Milomir Tabić i Zoran Šijak). Takmičari su sami izvlačili sektorska mesta. Lovilo se na strimere, nimfe i suve veštačke mušice većih gabarita, jer cela godina kasni pa se ovih dana na reci Gradac roje velike jednodnevke i kamenjarke. Predvezi su bili od 0,12mm do čak 0.25mm – za strimere. Bilo je puno spadanja riba, jer su se koristile udice bez kontra kuke. Ulovljeno je ukupno 131 riba i sve su nakon merenja puštene. C&R

Musicarenje-Gradac_150613_2278 web

Staza i rezultati

Staza je, za takmičenje, bila podeljena u dva sektora po 10 mesta. Takmičari koji su prepodne lovili u sektoru A, popodne su lovili u sektoru B i obrnuto. Svaki takmičar je u svom sektoru imao svojih oko 30-40m reke i ribe na tom delu, sa pomeranjem niz vodu na svakih polasata – sudijski znak pištaljkom. Pecalo se u sektoru na četiri mesta – 2 sata ukupno, pa kako se ko snašao. Nakon takmičenja u dva sektora najuspešniji je bio Dragan Mitrović iz Valjeva, drugi je bio, reprezentativac Srbije Milan Martić iz Pančeva, a treći Vladimir Petrović iz Beograda. Prošlogodišnji prvak i aktuelni prvak Srbije Slobodan Ivanović iz Novog Sada je bio peti. Svi takmičari su ulovili ribe. Takmičenje je bilo veoma korektno, tako da nije bilo primedbi na rad sudija i na organizaciju takmičenja..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Treći Vladimir Petrović, prvi Dragan Mitrović i drugi Milan Martić

Za ručak (kuvani kupus i pasulj) sa salatom su svi rekli da bolji nisu jeli. Proglašenje pobednika i dodeljivanje nagrada je bilo oko 18 sati. Glavni sponzor takmičenja je bio Eurofish Čačak, EKOD – Valjevo i online Mušičar iz Novog Sada. Organizator EKOD je pozvao sve učesnike da i sledeće godine dođu na takmičenje

Musicarenje-Gradac_150613_2321 skupna web

 

Plasman na kraju takmičenja je sledeći:

1. Dragan Mitrović, Valjevo
2. Milan Martić – Pančevo
3. Vladimir Petrović – Beograd
4. Dragan Dimitrijević
5. Slobodan Ivanović
6. Radojica Popović … do 20. (videti sliku rezultati)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pravila na takmičenju

1. Dozvoljena upotreba jedne mušice na štapu za vreme takmičenja;
2. Celo takmičenje se odvija bez upotrebe kontra kuke (NO BARBS) ili stisnute.
3. Boduju se sve vrste riba iznad 20 cm dužine;
4. Ukupan plasman se dobija iz zbira dva sektorska plasmana (pre + poslepodne);
5. Lovilo se po izboru (suva, nimfa ili strimer);
6. Ostala pravila po Pravilniku FIPS MOUCHE federacije;

Sve ostale slike u Galeriji Open Gradac 2013.      http://www.musicar.rs/gallery/slike-open-gradac-2013/

 

Online Mušičar

Foto: Ivan Korhner, Dragan Đurđević, EKOD Valjevo

 

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*