Oktobar – zabrana na ribolov pastrmke

Oktobar – zabrana na ribolov pastrmke

Oktobar – zabrana na ribolov pastrmke

Od danas na sve vrste pastrmki i zlatovčica stupa na snagu u Srbiji lovostaj koji traje od 01.10. do 01.03. naredne godine. U nekim državama regiona takođe se uvodi zabrana od danas. Poštujte zabranu!

Sve vrste pastrmki koje se od danas ne smeju loviti zbog zabrane:
POTOČNA PASTRMKA (Salmo trutta),
MAKEDONSKA PASTRMKA (Salmo macedonicus),
DRIMSKA PASTRMKA (Salmo farioides),
DUŽIČASTA* (Kalifornijska) PASTRMKA (Oncorhynchus mykiss),
OHRIDSKA PASTRMKA (Salmo letnica), i

Zlatovčice:
POTOČNA ZLATOVČICA (Salvelinus fontinalis) i
JEZERSKA ZLATOVČICA (Salvelinus alpinus).

U nekim mušičarskim revirima zabrana ne važi, ali se zabranjuje hodanje po reci i ulazak u vodu, jer lipljan i dalje može da se lovi. Za njega zabrana nastaje tek od 01. marta!

Iz Wikipedije o razmnožavanju pastrmki:
„Pastrmka se mrijesti od oktobra do kraja februara, u zavisnosti od uvjeta. Mrijeste se u parovima, kada mužjak i ženka nalaze odgovarajuće mjesto na šljunkovitom dnu. Repom i glavom iskopaju jamu duboku oko 20cm (trlo ili bojište) u koju ženka položi 500-3000 jajašaca ikre, koju mužjak odmah oplodi. Jajašca su narandžaste boje i dosta su krupna, veličine oko 5mm. Period inkubacije traje oko mjesec, nakon čega se izlegu mladunci. Ženka postaje spolno zrela u svojoj 2-3 godini, mužjaci godinu kasnije.“

* Negde se smatra da je ova vrsta pastrmke nepoželjna, jer je alohtona vrsta i preporučuje se izlovljavanje, a negde se legalno vraća u vodu nakon ulova. Proverite pravila ponašanja na reci gde mislite loviti.

Potočara Gradac. Foto IK
Ivica Rajković, CG s potočarom iz Gacke na JPK. Foto Tero
Lepo je pustiti ribu! Foto Ogi

Bistro i uživajte u ribolovu i prirodi. Pridržavajte se Kodeksa mušičarenja i ribolova, poštujte zakonski dozvoljene mere i broj riba. Veliko je zadovoljstvo vratiti ribu!

Priredio IK za OnlineMušičar
Fotografije: Arhiva Mušičara i prijatelji

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*