Odgajamo li decu ili idiote?

Odgajamo li decu ili idiote?

outdoors_2924521b

Odgajamo li decu ili idiote?

Tokom aprila i maja meseca, imao sam nekoliko izleta sa školskom decom po pitomim planinama i brdima Srbije. Vremenske prilike su bile takve da smo išli isključivo na jednodnevne izlete, koji su podrazumevali pešačenja od par sati i obroke na otvorenom.
Cilj ovih izleta nije bio samo odvajanje starijih osnovaca od sedenja za računarom i nabijanje kondicije, već pre svega edukacija za bezbedan boravak na otvorenom, kao i posmatranje rada u grupi okupljenih dečaka i devojčica.
Brižni roditelji i njihovi saveti
Pođimo najpre od susreta sa roditeljima, koji obeshrabruju ne samo decu, već i vodiče. Da parafraziram nešto rečeno u filmu o našim naravima: “Deco moja, kakve roditelje imate, više bih voleo da su to roditelji neprijatelja nego vaši.”
Enormna količina roditeljske brige i kuknjave, kojoj smo bili izloženi mi instruktori i planinarski vodiči, više je nego poražavajuća. Jednom rečju deca odrastaju u sterilnoj tvrđavi daleko od svega normalnog za taj uzrast – igre, prljanja, samostalnosti, avanture, prirode, zemlje i neba. Uz to, u prisustvu roditelja deca su vidno ukočena i nesigurna. Roditelji brinu kako će se deca sačuvati od vukova, medveda, izgladnjavanja, kiše, opekotina, blata, trave, šume, potoka, … Čudna lista opasnosti koje vrebaju decu u prirodi nedaleko od grada.
Naredno gorko iskustvo su saveti koje roditelji daju deci pre ulaska u autobus i koji zvuče skroz katastrofično: “Čuvaj se zmija i divljih životinja… Pazi se gromova… Nemoj da poletiš sa vrha planine u ambis… Budi miran…” Sve to prate tužni pogledi odvajanja, valjda zato što deca sama odlaze “u smrtonosne divljine Divčibara”.

Komunikacija
Međusobna komunikacija dece tokom prvih sat-dva uopšte ne postoji. Umesto nje, prisutna je komunikacija u kojoj dominiraju mobilni telefoni i igrice, kao i otuđeno bivstvovanje u grupi sa slušalicama u ušima. I kasnije tokom izleta, deca se teško odriču mobilnih telefona. Postepeno, ta zavisnost lagano nestaje tokom boravka na otvorenom, ali jedan manji broj dece se žestoko opire gašenju mobilnih i muzičkih uređaja.

Hrana i oprema za boravak u prirodi
Za žaljenje je i sam pogled na hranu i delove opreme koju su roditelji spakovali deci. U skoro 100% slučajeva deca nisu učestvovala u pakovanju i nemaju pojma šta nose u rancu, ni od hrane ni od presvlake.
Iako su dobili precizan spisak, roditelji nisu našli za shodno da ga se pridržavaju. Umesto suvog voća, jabuke, dovoljne količine vode za višečasovno pešačenje, deca su pošla sa gomilom grickalica, žvaka, bombona, sokova, sokova u prahu za rastvaranje, ….
Toalet papir je bio najčešće zaboravljana stvar sa spiska. Poneko je poneo papirne maramice zbog kijavice, a nekom su ostale salvete od sendviča.
Rezervne čarape je imala samo jedna devojčica (8 razred).
Flašu vode od 1 litra imalo je jako malo dece, jer roditelji ne vide ništa loše u tome što dete ne pije vodu, već samo konzumira voćne sokove, koji su naravno prepuni šećera i ne gase žeđ tokom pešačenja.
Šibice i preklopiv nožić su naučna fantastika. Nije ih imalo ni jedno dete iako smo i na tome insistirali u spisku.
I mene je posle svega uhvatio strah da li ćemo uspeti da kod dece aktiviramo onaj prirodni osećaj zadovoljstva i uživanja u aktivnostima na otvorenom prostoru.

Smisao škole za boravak u prirodi
Suština ove škole u prirodi je osposobiti decu za siguran boravak na otvorenom, razviti im ljubav prema prirodi, tako da ovakve aktivnosti postanu njihova potreba.
Ali preduslov za to jeste da uspemo da edukujemo roditelje.

Deca moraju da se prljaju.

Deca moraju da kisnu.
Deca moraju da osete hladnoću.
Deca moraju da znaju da je lako osušiti cipele u šumi.
Deca moraju da znaju da upale vatru.
Deca moraju da nauče da koriste nož, sekiru, testeru.
Deca moraju da znaju da se umotaju u najlon i presede pod drvetom dok pada kiša.
Deca moraju da se ubodu, sapletu, poseku, dobiju žuljeve.

Dete koje ovo nije doživelo nema kvalitetan uvod u samostalan život, takvom detetu mnogo toga fali- više nego što je ovde pobrojano.

Autor: Boris PIŠOT, alpinista3@gmail.com
Survival Forum
http://survival.freeforums.org

 

Loading

1 Comment on “Odgajamo li decu ili idiote?

  1. Star sam i nije čudo da se među mladima osjećam poput dinosaura, izumrle vrste. Isto tako ja na “klince” gledam kao na “aliene”, ogroman je jaz među nama. Sreća pa se većina njih pored mene vrati planeti zemlji, pristaje se ustati prije 5 u jutro i vidjeti kako izgleda ovaj svijet u to doba. Treba samo u njima probuditi pustolova, ribiča, onda ide! Dapače, dođu me buditi i ranije da ne bi zaspao! S druge strane, kada vidim koliko zaostajem u informatičkoj nepismenosti, vidim da su moji dani prošli! Trudim se uvjeriti ih koliko je važna ljubav spram životinja, biljaka, gljiva, vode, uvodim ih koliko god mogu u te ostatke raja zemaljskoga. Jer smatram da im se njihovim načinom komunikacije peru mozgovi, skreće s pravih puteva, i na koncu otima život čovjeka dostojan!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*