Odeća koja se sama čisti pomoću sunca!

Odeća koja se sama čisti pomoću sunca!

odeca-na-suncu

Odeća koja se sama čisti pomoću sunca!

Od australijskih naučnika nam stiže zanimljiva vest. Naučnici sa sa RMIT Univerziteta u Melburnu otkrili su način na koji odeća može sama da se čisti …

Tekstilu odnosno odeći koja se sama čisti, a koji su razvili naučnici u Melburnu, za „deterdžent“ potrebno je samo – sunce! Tako da u skorijoj budućnosti se verovatno možemo nadati odeći koja se sama čisti!

Ovaj metod čišćenja je otkriven zahvaljujući jeftinom i efikasnom načinu pravljenja specijalnih nanostruktura, koje mogu da razgrade organske materije pomoću izlaganju svetlosti.

PrintKada nanostruktura koja je izložena svetlosti, dobije energetski poticaj ona stvara „vruće elektrone“. Ovi „vrući elektroni“ oslobađaju se praskom energije koja omogućuje nanostrukturi da razgradi organske tvari.

„Prednost tekstila je u tome što on već poseduje 3D strukturu tako da može da apsorbuje veću količinu svetlosti, koja za uzvrat ubrzava proces razgradnje organskih materija“ izjavio je Radžeš Ramanatan.

„Ostalo je još mnogo posla dok ne budemo u stanju da odbacimo stare veš mašine, ali to nije daleko i uskoro ćemo imati kompletnu garderobu koja se sama čisti“ objašnjava on.

Sledeći korak je kombinovanje ovih nanostruktura sa samim tekstilom, čime će se postići da odeća bude čista za manje od 30 minuta. Tako da sad neke vrste tekstila već sada mogu na ovaj način da se same očiste za manje od šest minuta!

„Sledeći korak nam je da projekat razvijemo i sa drugim vrstama materijala, pa da se ljudi konačno oproste od fleka i drugih problema s prljavom odećom“ dodao je na kraju Ramanatan.

Sa: zanimljivostidana.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*