Od Martovke do … najmanjih Baetida

Od Martovke do … najmanjih Baetida

Mekonoge imitacije, „soft-hackle flies“

Kada se među mušičarima povedu konstruktivne rasprave, tiču se gotovo uvek imitacija, insekata, taktike lova. Mušice su za ribolovce poput priča o balistici i kalibrima za lovce. Ono presudno oko čega se često preteruje, mistifikuje, kritikuje ….

Omiljena tema, mušica nad svim mušicama, nerešiva enigma univerzalnog mamca.

Sa distance od par desetina godina bavljenja mušičarenjem smem da kažem da je nema … međutim, postoji grupacija imitacija koja po svojoj univerzalnosti, praktičnosti i mogućnosti da taktikom primene, zadovolji i kolege sa skromnijim iskustvom.

To su mekonoge imitacije, „soft-hackle flies“.

Onda, kad postoji bilo kakva tehnička poteškoća ili trenutak u rojenju koji ne možemo rešiti nimfama ili plivajućim mušicama, tu nastupaju mekonoge mušice, ni nimfe ni plivajuće, mamci kojima ne smetaju izuvijane struje, briga o pravilnom plovljenju, sušenje ili otežavanje.

Martovka na #10

Meni posebno drage u najgorem letu, kad rana prepodneva donose rojenja najmanjih jednodnevki, kada ribe vrlo rado prihvataju njihove napola potopljene imitacije i kada sve traje manje od jednog sata.

Mala letnja jednodnevka na #16

Cloeon, Centroptilum, mnoge male Baetidae, pa čak i Caenisi, se mogu veoma lako upotrebiti, od kasnog jula do septembra. Bez gužve na reci, bez žurbe, jedino što takva hranjenja i lov ne traju mnogo dugo, pa morate imati dva, najviše tri mesta gde već znate iz ranijih iskustava da će rojenja i hranjenja biti i fokusirati se na njih.

Knjiga Sylvester Nemes o mekonogim imitacijama

Aleksandar Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*