Obnovljivi izvori energije – Srbija

Obnovljivi izvori energije – Srbija

aleksandar-vukevi-alternativni-izvori-energije-2-638Obnovljivi izvori energije – Srbija
Srbija do 2020. mora, a država odlučuje kako

Srbija ima obavezu da do 2020. godine dostigne 27 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljivih izvora (OIE)*, a trenutno je to učešće 22 odsto.

Na konferenciji „Obnovljivi izvori energije za energetski efikasniiju budućnost“, koji je organizovala Asocijacija za održiv razvoj i Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji, rečeno je da država sama odlučuje kako će dostići taj cilj, odnosno da li će potrošnju raspodeliti na sektor elektroenergetike, grejanja i hlađenja ili saobraćaja.

1488396491576f823f74462238521617_w640

Istaknuto je i da su potencijali Srbije u OIE značajni, ali da nisu dovoljno iskorišćeni i da se prema ranijim podacima oni kreću oko polovine godišnje potrebe zemlje za energijom.

U Srbiji se od obnovljivih izvora energije najviše koristi biomasu do 60 odsto, a zatim energija vetra koja se procenjuje na oko 7 odsto godišnje proizvodnje struje.

Navedeno je i da u proizvodnji struje u Srbiji trenutno dominira ugalj, ali da mora da se radi na tome da u budućnosti bioenergija bude „kičma“ energetskog sistema Srbije koji tako može da bude stabilan i održiv. U Srbiji se tek od ’70-tih godina koriste OIE, a da su u zakonodavstvo uvedeni tek 2000. godine.

 

B92

Sa energetskog portala Srbije

milo-banjac-ministarstvo-infrastrukture-i-energetike-budunost-energetskog-sektora-srbije-2011banjac-31-728
milo-banjac-ministarstvo-infrastrukture-i-energetike-budunost-energetskog-sektora-srbije

* Obnovljivi izvori energije predstavljaju neiscrpne izvore energije iz prirode koji se obnavljaju u određenom vremenskom intervalu, u celosti ili delimično. OIE se eksploatišu s ciljem proizvodnje električne, toplotne i mehaničke energije, a njihova značajna održiva karakteristika jeste neškodljivost za okolinu, sa smanjenom ili redukovanom emisijom CO2 u procesu proizvodnje energije.

Republika Srbija raspolaže obnovljivim izvorima energije Sunca, vode, vetra, geotermalne energije i biomase.

Najznačajniji potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji je energija iz biomase i procenjuje se na 3,405 miliona ten (tona ekvivalenta nafte), a u ukupnom potencijalu OIE biomasa učestvuje sa 60,3%. Trenutno najveći stepen iskorišćenja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji je iz energije hidrotokova, čiji ukupan bruto potencijal vode koje otiču u vodotocima na teritoriji Republike Srbije iznosi oko 25.000 GWh (giga vat časova) godišnje.

Priredio IK/OnlineMušičar

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*