O projektu Tag my fish

O projektu Tag my fish

Tag my Fish je projekat namenjen ribolovcima, ihtiolozima i ekolozima. On ima za cilj da na jednom mestu prikaže, objedini i poveže sve vrste riba sa vodama u kojima one žive, kako u kontekstu sportskog ribolova, tako i u kontekstu ekologije i zaštite vodenih ekosistema.

Sajt ima dva odvojena, ali tesno povezena dela: prvi, edukativnog tipa, gde su prikazane vrste riba i vode, i drugi deo, koji se snažno oslanja na prvi, i koji je socijalna mreža namenjena ribolovcima. Ona će imati za cilj da okupi milione ribolovaca koji će aploadovati fotografije svojih ulova i tagovati vodu na kojoj su ostvarili ulov i vrstu ribe koju su upecali. Ukoliko pogrešno taguju vrstu ribe ili jednostavno ne znaju šta su upecali, sistem će automatski, korišćenjem tri nivoa validacije podataka (1. tim administratora ihtiologa, 2. socijalna inteligencija i 3. neuronska mreža) u što kraćem roku automatski pretagovati ulov i odabrati pravu vrstu ribe.

Ovakva baza podataka biće jedinstvena na svetu i odlikovaće se veoma visokom tačnošću. Kao takva, ona će ribolovcu omogućiti da lako i brzo dobije veoma dragocene infromacije koje će mu pomoći da odluči gde da ode na pecanje i koju vrstu ribe da lovi. Aplikacija će biti dobrodošla na domaćim ribolovnim terenima (jer će ukazivati na trenutnu aktivnost ribe), a posebno korisna kada ribolovac peca na manje poznatim vodama u zemlji ili inostranstvu, jer će ribolovac moći da sazna koje atraktivne ribolovne vode su mu najbliže i koje sve vrste ribe tu žive.

Projekat ima i veliki ekološki značaj, jer se praćenjem ulova ribolovaca radi i sveopšti monitoring zdravlja ribljeg fonda. Tako će ekolozi moći da pronađu vode gde se nalaze retke i ugrožene vrste riba, poput linjaka i zlatnog karaša, i po potrebi ih dodatno zaštite. Moći će da koriste aplikaciju za rano detektovanje stranih, invazivnih vrsta riba i deluju brzo i preventivno kako bi smanjili šanse da se te vrste dalje prošire. Moći će da pronađu čak i tačke na reci nizvodno od kojih broj ulova ribolovaca drastično opada i da te tačke markiraju kao potencijalna mesto uliva nekih toksičnih otpadnih voda ili hemikalija koje se koriste u poljoprivredi, a u reke dospevaju spiranjem kišnicom. Ili da, bez izlaska na teren, naučno dokažu koliko puta je smanjena populacija nekih vrsta riba na delu toka planiske reke čije su vode preusmerene u cevovode hidro-elektrana.

Na razvoju projekta radi IT companija Blue Connection doo. iz Niša.

Trenutna verzija projekta je: 1.2.

Naredna 2.0 verzija će uključivati socijalnu mrežu.

Tokom proleća ove godine će biti završena i socijalna mreža slična Facebooku, gde će ribolovac moći da aploaduje fotografiju ulova i taguje vrstu ribe, vodu, štap, mašinicu, mušicu, …

Videti na sajtu: https://tagmyfish.net/

Autor Goran Tokić Goci

Priredio za Portal Mušičar Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*