Novi Rekord u boravku pod morem

Novi Rekord u boravku pod morem

rekord web1Novi Rekord u boravku pod morem
REKORD Dvoje američkih naučnika provelo 73 dana pod morem

Dvoje američkih okeanologa oborila su rekord najdužeg boravka pod mo rem, gde su 73 dana bili u podvodnom hotelu na arhipelagu Kiz u američkoj saveznoj državi Floridi, u pokušaju da skrenu pažnju na zaštitu okeana.

Naučnici Brus Kantrel (63) i Džesika Fejn (25) proveli su tačno 73 dana, dva sata i 34 minuta pod morem, saopštio je Univerzitet iz Tenesija na kom su naučnici zaposleni.

rekord web2

Okeanolozi su se 3. oktobra spustili u podvodni hotel koji se nalazi osam metara ispod morske površine, a iz njega izašli u ponedeljak 15.12. Prethodni rekord u dužini podvodnog boravka držao je američki naučnik Ričard Prisli, koji je bio 69 dana od maja do jula 1992. godine pod morem na istoj lokaciji.

rekord web

Okeanolozi su iz podvodnog hotela držali časove o istraživanju i očuvanju okeana i ponekad u goste primale i druge stručnjake, među kojima je bio astronaut Baz Oldrin, drugi čovek koji je hodao po Mesecu.

jules-undersea web

Ti naučnici slede francuskog okeanologa Fabijena Kustoa koji je počev od juna bio 31 dan u podvodnoj laboratoriji na Floridi s drugim naučnicima. Kusto je hteo da oda omaž svom dedi, čuvenom istraživaču Žak-Ivu Kustou preminulom 1997. godine, a koji je bio 30 dana pod morem.

Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*