Novi leteći roboti kao insekti

Novi leteći roboti kao insekti

Inženjeri sa Harvarda razvili su male vazdušne robote (novi leteći roboti kao insekti) koji imaju auto-diferencijal uz pomoć koga mogu da lete. Ovi minijaturni roboti bi jednog dana mogli da se koriste za otkrivanje rizika po okolinu, šumskih požara i drugih opasnih mesta za ljude.

Imali bi krila koja bi se asimetrično preklapala, kao odgovor na nalete vetra. Ovi roboti bi bili jeftine, raspoložive igračke koje jednog dana mogu da se koriste u istraživačkim i spasilačkim operacijama, poljoprivredi, ispitivanju rizičnih oblasti …

– Brojne komponente motora za vazdušne mikrorobote imaju mnoge sličnosti sa vozilima na dva točka – kaže glavni autor Preti S.Šrideren, diplomirani student na Harvardovoj školi za inženjering i primenjene nauke.

Da bi uspešno leteo kroz nepredvidive oblasti, vazdušni robot – poput insekata, koji su prirodno brzi letači, mora da savlada uslove koji se menjaju iz sekunda u sekund. Insekti obično ovo usklađuju udarajući svojim krilima.

Šrideren i njegov koautor Robert Dž.Vud, profesor inženjeringa na Harvardu, otkrivaju da vazdušni robot, baziran na insektu, ne mora da sadrži složenu elektronsku petlju povratne veze da bi precizno kontrolisao poziciju krila.

– Nama nije bitno da se pomeranje krila vrši obrtanjem – kaže Vud. Naš dizajn koristi mehaničku inteligenciju da proizvede pravu brzinu i opseg krila i da balansira drugim silama koje utiču na robota. On može automatski da uspori kako bi ispravio neravnotežu i ostao prav u letu.

Šrideren i Vud kažu da čak i kada se ukloni poveći deo jednog krila, njegovi pasivni aeromehanički regulatori ispravljaju nejednake obrtne sile. Mala krila jednostavno jače udaraju da bi održala obrtnu silu proizvedenu iz netaknutog krila. Oni tada mogu da dosegnu i do 6.600 lepeta u minuti.

Trenutna generacija vazdušnih mikrorobota na kojima se radi je veličine i težine mnogih insekata i čak pravi sličan zvuk kad leti.

Iz ovoga se vidi da su inspiraciju dobili iz biologije.

Sa Blica deo teksta i fotografija: https://www.blic.rs/it/leptiri-nalaze-nestale/8pcbteh

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*