Norvežanin je ulovio neobičnu ribu vrste Himera

Norvežanin je ulovio neobičnu ribu vrste Himera

Norvežanin 19-godišnji Oskar Landal ribao je kraj obale norveškog arhipelaga Vesteralen. Otplovio je s ostrva do velikih dubina, gde je bilo više od 700 metara, i bacio četiri udice u vodu. Odjednom je ugledao da nešto kljuca na jednu udicu. Kada je počeo da izvlači ulov, odmah je shvatio da je reč o nečem veoma velikom i teškom. Borba je trajala pola sata, ali mladi Norvežanin sigurno se pokazao jačim i na kraju je u čamcu izvukao svoj plen iz mora.
Zatim se iznenadio jer nikada nije video tako neobičnu ribu. U razgovoru sa novinarima, Landal ga je nazvao „dinosaurusom“, jer je riba na svom telu imala svojevrsnu „školjku“. Međutim, kod ribe najviše iznenađuje nije školjka, već ogromne oči koje su okupirale gotovo čitavu glavu. Rep ribe bio je vrlo uzak, a njuška je izgledala kao kod malih morskih pasa.

Kasnije je specijalista za nordijski morski ribolov izjavio da je Landal uhvatio takozvane chimaeriformes. Ove su ribe rođaci morskih pasa i veoma su drevne. Isplovili su u mora i okeane pre 300 miliona godina. Himere žive na velikim dubinama, do 1 km, a mogu dostići i do 2 metra dužine. Nisu opasni za ljude jer njihovi zubi nisu poput morskih pasa, već u obliku žvakaćih tanjira. U izgledu Landal ulov zaista liči na ribu, uz jedinu napomenu – nijedan od Himera nema tako ogromne oči kao Landal-ova riba. Norvežanin je možda naišao na nepoznatu vrstu himere ili mutanta.

Riba Himera chimaeriformes

Landal ne dozvoljava naučnicima da proučavaju ovo stvorenje. Nakon što ju je upecao, donosi dinosaurus ribu kući, prži je i jede. Prema njegovim rečima, riba je bila veoma ukusna.

Korisnici interneta komentarišu da je pohlepa ovog čoveka ubila jedinstveno stvorenje. Ostali su ogorčeni što nije obezbedio da ulov ide na istraživanje.

Sa: http://xzona.biz
Priredio Ivan Korhner

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*