Nimfe za početak sezone

Nimfe za početak sezone

Nimfe za početak sezone

Sada smo u iščekivanju otvaranje sezone i svi pratimo meteorološka dešavanja. Kakvo će vrijeme biti, koliko bijelog pokrivača još ima, kakva će biti prolećna voda, koliko će potrajati topljenje snijega, da polako krenemo ka našim rijekama, sve su to pitanja na kojima tek ćemo dobiti odgovore.

Svaki mušičar se priprema polako da pripuni svoje kutije sa svojim kreacijama i da doda i po nešto novo.

Sada ću vam predstaviti jedan dio mojih nimfi koje polako pripremam za početak sezone. U prethodnoj objavi sam pisao o larvama caddis-a, pletenim-woven i drugo.

Trenutno sam radio nimfe koje su varijante pheasant tail (fazanov rep), rabbit ear (zečije uho), body quill (nimfa sa telom od guljenog pauna) itd. Riba je na početku sezone na samom dnu rijeke pa treba pripremiti „teško naoružanje“, da se pokuša doći do njih. Riba je lijena i treba nekako pokušati da se prevari sa svojim kreacijama, koje su urađene u bojama staništa u kojem borave. Ako i dođe do akcije to je veoma slabo uzimanje i moramo biti spremni na to da bi je imali na štapu.

Živim u gradu Kolašinu na rijeci Tari u Crnoj Gori, sniježni pokrivač zna na planinama Komovi, Bjelasici, Sinjajevini da dugo potraje. Voda snježanica zna da teče rekom veoma dugo, tako da se i kod nas nivo vodostaja produžava, i ujedno i lov većim nimfama traje duže. Nimfe koje sam radio su na jig udicama #10 i #12, a za otežanje na tijelu nimfe sam koristio olovo u trakama ili olovnu žicu i tungsten glave od 4mm. Evo sada i slike imitacija koje sam radio.

Red tag pheasant tail
Rabbit ear
Orange rabbit ear
Olive jig nymph
Mix-Green yellow jig nymph
Magic quills jig nymph
Zečije uvo varijanta

Dodatak dve nimfe iz porodice Rhitogena kolaži, a o njima u posebnom tekstu.

Kolaž Rhithrogena G. olivna
Kolaž Rhithrogena G. smeđa

Pomenuo bih još princ nimfu koja je neizbježna kreacija i mora se naći u kutiji svakog mušičara pored ovih koje sam radio. Svaki početak sezone počinjem na mojoj rijeci Tari, to mi je zadovoljstvo. Na njoj sam proveo svoj ribolovni staž uz dedu, oca i ujaka od svoje 6 godine kada sam počeo, a deda me je prvi put poveo u ribolov kada sam imao dvije i po godine.

Toliko ovaj put od mene, uživajte uz svoje stege, napravite svoje kreacije i čekajte sezonu 2022. koja će krenuti ubrzo.

BISTROOOO!

Radovan Vlahović-Kolašin

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*