Nepal

Nepal

Nepal,-foto-4

Nepal

Zemlja kontrasta, najviših planinskih vrhova, prelepe prirode, spokoja. Azijski ušuškani turistički biser koji nosi titulu raja na zemlji – Nepal. Sedam najviših vrhova na planeti nalazi se u Nepalu. Kada sa te visine turisti pogledaju okolinu zastane im dah.

Prelepi pejzaži ostaju zauvek u sećanju, jer iako možda niste na vrhu sveta, osećaj je, kažu, podjednako dobar.

U oblasti planinskog niz Anapurna, koji je deo Himalaja, nalaze se najvlažnije, najsuvlje i najvetrovitije mesto u Nepalu. Konfiguracija terena pruža mogućnost za mnoštvo sportova poput trekinga, splavarenja, paraglajdinga, planinarenja, pecanja …

Ljubitelji avanture sigurno se neće vratiti kući nezadovoljni.

Nepal,-foto-5.jpg

U regionu postoji i veliki broj kulturnih spomenika, hramova, manastira.

Kako piše buzzfeed.com, cene nisu visoke, jer je 10 dolara dovoljno za hranu koja je jednoj osobi potrebna za ceo dan, a prenoćište u pristojnom hotelskom smeštaju košta i manje od 20 dolara.

Nepal je i jedina zemlja u kojoj nadmorska visina varira od 60 do 8.000 metara.

Nepal,-foto-9.jpg

 

Ako se tome doda činjenica da čak 35 etničkih grupa živi u toj azijskoj zemlji, malo ko bi pomislio da su mir i spokoj glavna osećanja koja bi mogla da obuzmu putnika namernika.

Ipak to je tako od prvog kontakta do odlaska iz ovog raja na zemlji.

Nepal-box

Preuzeto: rts.rs

Izdvojeno (Wikipedia) – jezik srpskohrvatski!

zastava nepalNepal, službeno Savezna Demokratska Republika Nepal je država u južnoj Aziji bez izlaza na more. Sa 147,181 km2, i odprilike 27 miliona stanovnika, Nepal je 93 najveća zemlja na svjetu po zemljištu, a 41 po populaciji. Graniči na jugu s Indijom i na sjeveru s Kinom. Katmandu je glavni grad Nepala.

Sjeverni dio Nepala zauzima Himalaja, najviši planinski lanac na svijetu, a njegov najviši vrh, Mount Everest na granici s Kinom ujedno je i najviša tačka na Zemlji. Južni dio je plodan i vlažan. Grad gdje je Gautama Buddha rodio, Lumbini, nalazi se tuda. Lumbini je jedan od najsvetijih gradova na svjetu. Dokaz Budovom hodočašću se još uvjek nalazi u Lumbini.

Stanovnici Nepala pripadaju brojnim etničkim zajednicama od kojih su neke povezane s tradicionalnim kastinskim sustavom. Najbrojniji su Chetri (trad. Kšatrije, oko 16%), Brahmani (oko 13%), Magar (7%) i Tharu (6,75%). Etnički Šerpe, poznati kao vodiči alpinističkih ekspedicija čine 0.68% stanovništva. Hinduizam je najbrojnija religija (80%), slijedi Budizam (11%). Nepalskim govori oko polovice stanovnika, a služi i kao lingua franca za govornike drugih jezika.

U vrijeme britanske kolonijalne vlasti u Indiji Nepal je ostao neovisan, ali izoliran od vanjskog svijeta, plativši cijenu kroz gospodarsku nerazvijenost i zaostalost. Gospodarske i političke reforme te djelomično otvaranje prema susjednoj Indiji u posljednjih nekoliko godina dovele su do promjena nabolje, ali izbijanje građanskog rata u kojem se maoistički pobunjenici bore protiv središnjih vlasti 1996. pogoršalo je izglede za budućnost i ozbiljno nagrizlo nacionalnu ekonomiju. Nakon što je godine 2006. zbog uličnih protesta kralj Gyanendra prisiljen na pregovore s maoistima i ozbiljno se lišiti svojih dotada apsolutnih ovlasti, budućnost nepalske monarhije je dovedena u pitanje.

Glavna gospodarska djelatnost i dalje je poljoprivreda, ali raste udio uslužnih djelatnosti (turizam).

Nepalska zastava jedina je državna zastava koja nema pravokutni oblik.

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*