Nepal

Nepal

Nepal,-foto-4

Nepal

Zemlja kontrasta, najviših planinskih vrhova, prelepe prirode, spokoja. Azijski ušuškani turistički biser koji nosi titulu raja na zemlji – Nepal. Sedam najviših vrhova na planeti nalazi se u Nepalu. Kada sa te visine turisti pogledaju okolinu zastane im dah.

Prelepi pejzaži ostaju zauvek u sećanju, jer iako možda niste na vrhu sveta, osećaj je, kažu, podjednako dobar.

U oblasti planinskog niz Anapurna, koji je deo Himalaja, nalaze se najvlažnije, najsuvlje i najvetrovitije mesto u Nepalu. Konfiguracija terena pruža mogućnost za mnoštvo sportova poput trekinga, splavarenja, paraglajdinga, planinarenja, pecanja …

Ljubitelji avanture sigurno se neće vratiti kući nezadovoljni.

Nepal,-foto-5.jpg

U regionu postoji i veliki broj kulturnih spomenika, hramova, manastira.

Kako piše buzzfeed.com, cene nisu visoke, jer je 10 dolara dovoljno za hranu koja je jednoj osobi potrebna za ceo dan, a prenoćište u pristojnom hotelskom smeštaju košta i manje od 20 dolara.

Nepal je i jedina zemlja u kojoj nadmorska visina varira od 60 do 8.000 metara.

Nepal,-foto-9.jpg

 

Ako se tome doda činjenica da čak 35 etničkih grupa živi u toj azijskoj zemlji, malo ko bi pomislio da su mir i spokoj glavna osećanja koja bi mogla da obuzmu putnika namernika.

Ipak to je tako od prvog kontakta do odlaska iz ovog raja na zemlji.

Nepal-box

Preuzeto: rts.rs

Izdvojeno (Wikipedia) – jezik srpskohrvatski!

zastava nepalNepal, službeno Savezna Demokratska Republika Nepal je država u južnoj Aziji bez izlaza na more. Sa 147,181 km2, i odprilike 27 miliona stanovnika, Nepal je 93 najveća zemlja na svjetu po zemljištu, a 41 po populaciji. Graniči na jugu s Indijom i na sjeveru s Kinom. Katmandu je glavni grad Nepala.

Sjeverni dio Nepala zauzima Himalaja, najviši planinski lanac na svijetu, a njegov najviši vrh, Mount Everest na granici s Kinom ujedno je i najviša tačka na Zemlji. Južni dio je plodan i vlažan. Grad gdje je Gautama Buddha rodio, Lumbini, nalazi se tuda. Lumbini je jedan od najsvetijih gradova na svjetu. Dokaz Budovom hodočašću se još uvjek nalazi u Lumbini.

Stanovnici Nepala pripadaju brojnim etničkim zajednicama od kojih su neke povezane s tradicionalnim kastinskim sustavom. Najbrojniji su Chetri (trad. Kšatrije, oko 16%), Brahmani (oko 13%), Magar (7%) i Tharu (6,75%). Etnički Šerpe, poznati kao vodiči alpinističkih ekspedicija čine 0.68% stanovništva. Hinduizam je najbrojnija religija (80%), slijedi Budizam (11%). Nepalskim govori oko polovice stanovnika, a služi i kao lingua franca za govornike drugih jezika.

U vrijeme britanske kolonijalne vlasti u Indiji Nepal je ostao neovisan, ali izoliran od vanjskog svijeta, plativši cijenu kroz gospodarsku nerazvijenost i zaostalost. Gospodarske i političke reforme te djelomično otvaranje prema susjednoj Indiji u posljednjih nekoliko godina dovele su do promjena nabolje, ali izbijanje građanskog rata u kojem se maoistički pobunjenici bore protiv središnjih vlasti 1996. pogoršalo je izglede za budućnost i ozbiljno nagrizlo nacionalnu ekonomiju. Nakon što je godine 2006. zbog uličnih protesta kralj Gyanendra prisiljen na pregovore s maoistima i ozbiljno se lišiti svojih dotada apsolutnih ovlasti, budućnost nepalske monarhije je dovedena u pitanje.

Glavna gospodarska djelatnost i dalje je poljoprivreda, ali raste udio uslužnih djelatnosti (turizam).

Nepalska zastava jedina je državna zastava koja nema pravokutni oblik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*