Neobičan događaj, pastrva kalifa i zmija ribarica

Neobičan događaj, pastrva kalifa i zmija ribarica

Milan Kuprešanin i ja smo bili tada na Vitunjčici u ribolovu. Ovo je Milan slikao. Vidim pliva riba pastrva kalifa jedno 45 – 50cm i nešto joj viri iz usta, ali samo nekih 10-tak cm. Ona pliva sasvim lagano na nekih par metara od mene.

Pošto sam lovio na nimfu jednodnevke bacim ispred nje, ali ona ne reagira. Povučem i zakačim je za leđnu peraju i tu kod otpora vidim sve više nešto izlazi iz nje i dok sam je privukao, zvao Milana da dođe do mene, iz nje je izišlo polovica zmije. Kada sam je privukao do obale vidim da je ona preradila (svarila) drugu polovicu zmije, vjerojatno da je to progutala dosta ranije. Stao sam na onaj dio što viri iz nje i tu je zmija pukla. Glava i polovica zmije je ostalo u njoj i tako sam je pustio da otpliva.

Dan je bio lijep sunčan i eto taj fenomen sam uspio zabilježiti uz pomoć Milana. Nikad nisam takovo nešto vidio niti čuo. Događaj se desio prije par godina na rijeci Vitunjčici, tokom mušičarenja.

U prirodi je ribama sve što miče hrana, što da ne bude i zmija. U pitanju je zmija ribarica duga oko 60cm – česta na hladnim vodotocima.

Zlatimir Kostelić
Foto: Milan Kuprešanin

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*