Nema vremena za čekanje

Nema vremena za čekanje

jezero-300x168

Projekat zaštite i uređenja Plavskog jezera:
Nema vremena za čekanje

Prema tvrdnjama eksperata, površina Plavskog jezera se drastično smanjuje. Prilikom nedavne posjete potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj Rafeta Husovića, koji je razgovarao sa predsjednikom opštine Plav Orhanom Šahmanovićem

o mogućnostima podrške Vlade u realizaciji razvojnih i infrastrukturnih projekata kroz planirani budžet za 2014. godinu, posebno je razmotren problem zaštite i uređenja Plavskog jezera.

– Informisao sam potpredsjednika Husovića o ovom problemu i naglasio da Plavsko jezero predstavlja turističku razvojnu šansu opštine i cijele regije, te da je neophodno početi revitalizaciju Plavskog jezera. Projekat zaštite jezera predstavlja osnovu za budući turistički, privredni i svaki drugi razvoj ovog kraja, ali i šansu da se ona na najbolji način valorizuje. U tom pravcu izvršen je batimetrijski premjer akvatorija Plavskog jezera i geodetsko snimanje obalnog područja. Hitno sprovođenje projekta sanacije i zaštite Plavskog jezera obaveza je prije svega opštine Plav, Zavoda za zaštitu prirode i drugih nadležnih organa Vlade Crne Gore – kazao je predsjednik Šahmanović misleći da za ovaj projekat više nema vremena za čekanje, jer se radi o zaštiti i očuvanju jednog od najvećih prirodnih bisera naše države.

Plavsko jezero je, kako on kaže, najveće glečersko jezero u bivšoj Jugoslaviji i kao takvo ga treba sačuvati. Jezeru sve više prijeti opasnost od mulja i pijeska iz bujičnih tokova i rijeke Ljuče, što se može vidjeti golim okom. Naime, na zapadnoj strani jezera, nedaleko od eko-naselja „Akva“, u ljetnjem periodu kada je vodostaj jezera najniži, može se vidjeti „parcela od pijeska“ površine nekoliko ari, koja se sastavila sa poluostrvom na jezeru i takoreći prepolovila Plavsko jezero. Pema tvrdnjama eksperata površina Plavskog jezera smanjena je deset odsto posljednjih 40 godina, a za 17 odsto manja je i zapremina jezera.

R.Gruda

Preuzeto: Pobjeda.me

 

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*