Ne ubijajte kormorane!

Ne ubijajte kormorane!

kormorani-banjalukaApel: Ne ubijajte kormorane!

Banjalučki Centar za životnu sredinu, Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, kao i sarajevsko Ornitološko društvo “Naše ptice” apelovali su na nadležne institucije i sportsko – ribolovna udruženja da prestanu sa javnim pozivanjem na ubijanje ptice kormoran u dolini Vrbasa.

Kormoran

U saopštenju ovih društava ističe se da je brojnost kormorana povećana usljed vremenskih neprilika, koje su zadesile BiH posljednje dvije nedjelje, kao i zaleđenih rijeka, zbog kojih se veliki broj ptica počeo kretati prema mjestima gdje ima hrane, pa zalaziti i u gradove. Iz organizacija navode da se u pozivu na ubijanje ove ptice daju proizvoljno iznesene brojke, te da nijednog trenutka nisu prezentovane stvarne naučne činjenice o brojnosti i distribuciji ove vrste u BiH.

“Kao sredstva tumačenja navodi se da je ova vrsta ekstremna štetočina, da može pojesti i do tri svoje težine i drugo. Prema brojnim istraživanjima, veliki kormoran se uglavnom hrani ribom nižeg kvaliteta, a rijetko se hrani većom ribom”, navodi se u saopštenju.

Organizacije ističu da je veliki kormoran, vranac, široko rasprostranjena vrsta, ali u BiH je već nekoliko decenija, zbog nenaučnog pristupa i pogrešnih tumačenja o njegovoj biologiji, označena kao štetočina, te da se zaboravlja njegovo važno mjesto u lancu ishrane riječnih ekosistema, odnosno kontrolu onih vrsta riba koje štete ribnjacima i prenose određene nametnike.

“Bez naučnih podataka i ispravnih informacija je veoma opasno apelovati da se ovako vrijedna ptičija vrsta ubija, čime se šire dezinformacije među stanovništvom. Naše organizacije već neko vrijeme imaju aktivnosti na polju zaštite i monitoringa ptica u BiH, te svakako trebamo biti konsultovani u procesu donošenja bilo kakvih odluka vezano za status kormorana”, naglašeno je u saopštenju.

Preuzeto: Banjaluka.com

Loading

3 Comments on “Ne ubijajte kormorane!

  1. Svi.mi.musicari.smo.osjetljivi.po.pitanju.prirode.pa.i.kada.dio.te.prirode.”poludi”. To.se.sada.desava.sa.pravom.kormoranskom.posasti. Mislim.da.se.mora.sto.prije (prije.proljeca.i.slijedecih.mladih!).drastico.smajiti.roj.tih.ptica,kao.sto.su.uciili.u.odgovorom.dijelu.Evrope. Mi.moramo.te.ptice.eliminirati.sa.svih.istrih.rijeka.potoka.i.akumulacija. Svakako.to.treba.uništiti.(ELIMIISATI)i.sa.vodotokova.u.ravicarskim.vootokovima.i.ostaviti, svega.desetak.parova.po.rijekama.cijele.bivse.SFRJ. Radi.svih.vodenih.staovika, ali.sa.specijalom.odosu.prema.apsoluto.osjeljivom.fondu.salmoida.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*