Naučnici predviđaju potpun prelazak na čistu energiju do 2050.

Naučnici sa Univerziteta Stanford pronašli su način da 143 zemlje do 2050. godine sa fosilnih goriva u potpunosti pređe na čistu energiju, a ističe se da bi se u procesu koristile tehnologije koje već postoje.

Ovim činom bi se napravio veliki korak ka sprečavanju ozbiljnih klimatskih promjena koje bi mogle da imaju katastrofalne posljedice. Plan projekta objavljen je u magazinu One Earth, a radi se o novijoj verziji jednog ranijeg projekta iza kojeg stoji isti naučni tim, a razlika je jedino u tome što je njim bilo obuhvaćeno manje zemalja.

Novi projekat, naravno, zahtjeva i veća novčana ulaganja, od kojih bi dio bio usmjeren i ka razvoju novih tehnologija – poput onih koje bi čistu energiju uključile i u međunarodni transport putnika, koji se smatra jednim od najvećih uzroka za povećanje zagađenosti planete. Ekspertski tim tvrdi da bi se sva ulaganja isplatila sedam godina nakon pokretanja projekta, i da bi se u procesu otvorilo nekoliko miliona novih radnih mjesta.

Tu su i oni koji potpuni prelazak na čistu energiju do 2050. smatraju nemogućim, ali Stanford tim vjeruje da bi proces mogao da se završi i mnogo prije toga, budući da se još 2009. došlo do zaključka da će stoprocentni prelazak na čistu energiju ekonomski i tehnološki biti moguć već 2030. godine.

(Futurism)

Sa: https://impulsportal.net/index.php/zanimljivosti/nauka-i-tehnologija/21613-naucnici-predvidaju-potpun-prelazak-na-cistu-energiju-do-2050

Priredio Ivan Korhner

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*