Najviša neosvojiva planina na svetu

Gankar-Puensum web

Najviša neosvojiva planina na svetu

Malo je mesta na kopnu na koje ljudska noga nije kročila i koja nisu istražena. Jedno takvom mesto je vrh Gankar Puensum na Himalajima, koji se nalazi u državi Butan, i koji je do dan danas ostao neosvojen, uprkos brojnim pokušajima.

Kako civilizacija napreduje i kako se tehnologija razvija, tako nam svet postaje sve manji i manji. Ljudska želja za istraživanjem i osvajanjem je nezaustavljiva, ali je vrh Guankar Puensum na Himalajima uspešno odolio tome.
Vrh se nalazi na granici Butana sa Kinom, pripada Himalajima i visok je 7.570m i zvanično važi za najviši neosvojeni vrh na svetu. Kada uzmemo u obzir da je 20 najviših vrhova osvojeno još pre 1975. godine, onda je činjenica da Guankar Puensum odoleva još fascinantnija.

Ovaj vrh je uvek bio svojevrsna enigma za sve, počevši od svoje lokacije, pa do visine. Ranije mape su bile veoma neprecizne, pa je bilo jako teško ne samo da se odredi visina ovog vrha, nego da se uopšte i locira. Starije ekspedicije su imale veliki problem da ga uopšte pronađu. Danas se zna da geografski pripada državi Butan, to jest nalazi se na granici Butana i Kine, gde Kina polaže pravo samo na granicu koju je usekla kroz severni deo ove planine.

Otežavajuća okolnost bila je i ta da je do 1983. godine planinarenje u Butanu bilo zabranjeno, zbog želje za očuvanjem prirode i tradicije naroda ove države, jer su verovali da se duhovi i njihove svetinje nalaze i žive u ovim planinama. Kada je Butan konačno otvorio svoja vrata turistima i planinarima, ne čudi da je većina upravo odabarala ovaj vrh za svoju “metu” i predmet osvajanja.

U narednim godinama 4 ekspedicije su krenule u osvajanje Guankar Puensuma, ali neuspešno. Neke su odustajale zbog loše opremljenosti, a neke zbog nepristupačnog terena ili zbog neverovatnih temperaturnih promena. Neko bi rekao kao da planina nije želela da bude osvojena. Vlasti Butana su popustile pod pritiskom stanovništva i 1994. godine zabranile ekspedicije na ovaj vrh. Jedna japanska ekspedicija je pronašla rupu u zakonu i krenula u osvajanje sa kineske strane. Zahvaljujući odličnoj opremljenosti je dospela do visine od 7.535m, ali je Guankar i dalje ostao neosvojen

Guankar Punesum je zaista mesto za koje se vezuju čuda i mnogobrojne misterije. Jetiji, duhovi, magnetske anomalije i čudni nestanci, sve ovo se povezuje sa ovim vrhom i postavlja se pitanje kakve sve još tajne krije. Nažalost, za sada niko nema odgovor na to pitanje.

Preuzeto: http://www.zanimljiveinformacije.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*