Poskok – najotrovnija zmija u regionu

Poskok – najotrovnija zmija u regionu
evropski poskok web
Fotografirano u Dobriču, selo blizu Širokog Brijega, Hercegovina u 11om mjesecu prije par godina. Foto: Dario Marić

Poskok (Vipera ammodytes) je zmija koja pripada porodici zmija otrovnica i predstavlja najotrovniju zmiju u Srbiji i regionu. Prosečna dužina ove zmije iznosi između 60 i 80cm, ali su zabeleženi i primerci koji su dostizali dužinu i od 1 metra.

Kod poskoka je izražen polni dimorfizam (pojava po kojoj pripadnici iste vrste ispoljavaju znatne razlike kada su u pitanju pripadnici različitih polova, a koje se ne odnose na njihove reporuktivne organe. Ta pojava je dosta izraženija kod ptica, recimo kod fazana i pauna).

Kod poskoka dimorfizam se odlikuje u znatnoj razlici u veličini mužjaka i ženke.

Ono po čemu je poskok jedinstven, i ono što predstavlja njegov ‘’zaštini znak’’ je rog koji se nalazi na prednjem delu glave koji je izgrađen od 9 do 12 pločica poređanih u 2 do 4 reda.

Boja poskoka varira od okruženja u kojem se nalazi, tako da možemo da naiđemo na poskoka sive, žute, pa čak i svetlo braon boje. Ono što je zajedničko za sve poskoke je šara na leđima koja može biti crna ili braon boje i koja se proteže celom dužinom leđa. Donja strana, tj stomak su i kod mužjaka i kod ženki crvene, svetlo zelene ili žute boje.

Poskok se u Evropi nalazi na potezu od Švajcarske i Italije, preko Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Rumunije i Bugarske, pa sve do Kavkaza. Poskok voli da se nastanjuje na suvim i kamenitim mestima koja su obrasla trnjem i rastinjem kao i na obroncima svetlih šuma. Kad je u pitanju nadmorska visina, možemo ih naći na visinama do 1.000 metara nadmorske visine.

Evropski poskok predstavlja najotrovniju zmiju u Srbiji i regionu. Njegov otrov sadrži supstance koje izazivju nekrozu tkiva i uništavaju trombocite, što dovodi do nastupanja unutrašnjeg krvarenja. Premda sam ujed poskoka nije toliko bolan, posle nekoliko minuta počinju da se javlju prvi simptomi u vidu glavobolje, vrtoglavice, ubrzanog rada srca, povraćanja i otežanog disanja.

Razlog zbog kojeg je poskok toliko opasan je taj što mu zubi mogu narasti do veličine od 1cm, što dovodi do toga da može veoma efikasno da ih zabije u telo žrtve i ubrizga otrov veoma duboko. To sve dovodi do bržeg širenja otrova kroz organizam plena. Ujed poskoka je dosta često smrtonosan, pogotovo kod starijih i dece, gde je smrt gotovo zagarantovana, ako se ne pruži blagovremena pomoć u što kraćem vremenskom periodu. Zbog toga je i veoma bitno da se ujedena osoba što pre prebaci u najbližu medicinksu ustanovu da bi primila protivotrov.

Ljudi dosta često stradaju od ujeda poskoka u vreme njegovog lova, jer se može naći na nižim granama drveća. U tom slučaju, ugriz se obično dešava u predelu vrata ili glave, pa je put otrova od mesta ujeda do vitalnih organa mnogostruko kraći nego kad se ujed desi u predelu ekstremiteta. Mušičari oprez!

Poskok u lov kreće obično u večernjim časovima, mada se može desiti i da ‘’porani’’, pa da krene u lov u kasnim popodnevnim satima. Uglavnom se hrani sitnim sisarima i miševima, mada u jesenjem period se hrani i pticama koje hvata kako na tlu, tako i na nižim granama drveća i raznog žbunastog rastinja. Posle ujeda, plen biva paralisan i onesposobljen za bilo kakvu vrstu bega, a poskok ga brzo pronalazi zahvaljujući svojim čulom mirisa i razvijenim toplotnim receptorima.

Preuzeto: http://www.zanimljiveinformacije.com

Dodatak: Fotografije s Reke Gradac jun 2017. (snimio Ivan Korhner urednik Portala Mušičar)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*