Najezde komaraca – uskoro

Najezde komaraca – uskoro

plakat webNajezde komaraca – uskoro
Kućni i rečni komarci terorisaće nas celo leto

Najezda rečnih komaraca očekuje se narednih dana pored reka koje su imale visok vodostaj. Samo oko Dunava u Novom Sadu biće ih milijarde. Takođe, velika najezda očekuje se u Beogradu i Pomoravlju, gde je vodostaj reka dostizao visok nivo.

– Rečne komarce ovih dana možemo očekivati pored reka koje se izlivaju ili pored bilo koje vode koja menja nivo u toku godine. To je zato što ženke rečnih komaraca polažu jaja na površinu zemlje i kad god ih reka poplavi iz njih izađu larve – objašnjava za „Blic“ prof. dr Dušan Petrić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
Osim što su dosadni, rečni komarci mogu biti opasni po ljude jer prenose smrtonosne viruse. Virus zapadnog Nila, od koga je tokom prošle godine umrlo osmoro ljudi u našoj zemlji, prenose kućni komarci.

– Kućni komarci dostižu maksimalan broj u julu i avgustu. Ženka ovog komarca polaže jaja na površinu stajaće vode i to može biti bilo gde, u posudi sa vodom, začepljenom kanalu ili u bari. Avio-tretman tu nema mnogo efekta jer mnogo domaćih komaraca ostaje u kući, u sobama, stanovima, podrumima i hrani se čovekovom krvlju. Dobra stvar je da oni ne mogu da lete daleko, pa ih treba uništavati u krugu od 500 metara oko kuće – ističe Petrić.

plakat web
U Zavodu za biocide na vreme su krenuli sa prskanjem komaraca, pa se već počelo sa uništavanjem larvi u priobalju, ali i zaprašivanjem sa zemlje u beogradskim naseljima.

– Sezona komaraca je zakasnila mesec dana jer niže temperature tokom dana nisu pogodovale njihovom razmnožavanju. Ipak, ako nam leto bude toplo sa čestim kišama, možemo očekivati da će ova sezona proteći sa dosta komaraca – priča Milutin Đorđević, profesor na Veterinarskom fakultetu u Beogradu. On ističe da zasad kod komaraca nije utvrđeno da su zaraženi virusom zapadnog Nila.

– Da bi se zaštitili od uboda komaraca, prilikom odlaska u prirodu treba nositi odeću dugih rukava i koristiti repelente kao zaštitu od uboda komaraca, posebno u sumrak i pred zoru kada su komarci najaktivniji. Treba izbegavati šetnju kroz visoku travu, žbunje. Poželjno je postaviti mreže za komarce na prozore soba – savetuje Đorđević.

Na najvećem udaru biće Beograd i Novi Sad.

Preuzeto: Blic.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*