Najduži insekt na svetu – Čanov megaštap

Najduži insekt na svetu
Čanov megaštap

Čanov megaštap je ogromni insekt koji liči na grančicu i živi na Borneu. Dugačak je oko pola metra i predstavlja najdužeg insekta na planeti. O njemu se vrlo malo zna.

Naučnici veruju da živi u visokim slojevima prašumskih staništa, zbog čega ga je teško naći. 

Sa: http://www.mojaoaza.com/kategorije/zabavnik/deset-naj-naj/deset-najzanimljivijih-vrsta-otkrivenih-u-ovoj-deceniji

Tekst sa Krstarice: Čanov megaštap

Buba štap s ostrva Borneo, dugačka preko 30 centimetara, identifikovana je kao najduži insekt na svetu.
Britanski naučnici izjavili su da je ovaj primerak pronašao lokalni farmer i predao ga još 1989. godine malezijskom prirodnjaku amateru po imenu Datuk Čan Čev Lun.

Buba štap s ostrva Borneo

Filip Brag formalno je identifikovao insekta u ovomesečnom izdanju prirodnjačkog magazina. Pri tom je izjavio da je insekt nazvan Phobaeticus chani, ili „Čanov megaštap“ – u Čanovu čast, naravno.
Pol Brok, naučnik u Prirodnjačkom muzeju u Londonu, izjavio je da ne postoji sumnja da je to najduži insekt koji postoji.

Ovaj insekt izgleda kao struk bambusa, tanak je poput olovke, i tamnozelene je boje. Dugačak je oko 56cm, ako se računaju i noge.
Njegovo telo dugačko je 35cm, što pobija prethodni rekord, koji je držala vrsta Phobaeticus kirbyi, takođe s Bornea, i to za samo dva centimetra.
Bube štapovi imaju najpametnije trikove za kamuflažu u životinjskom svetu. Naime, ovi insekti u potpunosti poprime izgled grane i lišća kako bi izbegli napade predatora i kako ne bi privlačili pažnju na sebe.
Brok je takođe izjavio da se glavna odbrana ovih insekata zasniva na jednostavnom izgledu obične grančice. Oni toliko podsećaju na granu da se ponekad i njišu na vetru.

Sa: krstarica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*