Muva „poslednji prizor“

Muva „poslednji prizor“

poslednji prikaz 2

Muva „poslednji prizor“

Prilikom posete mušičarskom reviru na Limu u Plavu u julu 2016. sretoh na vodi i FB prijatelja Edina Murića iz Novog Pazara. Malo smo se ispričali, podružili i proveli deo vremena zajedno mušičareći. Pokazao mi je terene gde on najviše voli loviti na Limu.

selfi s urednikom
Selfi s urednikom Ivanom Korhnerom – Edin Murić

Obojica smo lepo lovili na nimfe i suve mušice lipljane ispod uliva Plavske rijeke. On lepo lovi na mahač lipljane i klenove, a posebno izdvajam jednu suvu mušicu koju mi je pokazao i reče da se zove „poslednji prizor“. Navodno ju je iznedrila Niška škola mušičarenja i ime je dobila po tome što je to poslednje što lipljan vidi u svom životu. U mušičarskim revirima taj naziv mušice ne stoji, jer se sva ulovljena riba vraća nazad! Da je efikasna to mi je dokazao. Pored nje lovio je i na parašhut quill mušicu na #16 i na nimfe!

edin 1edin 2edin 3

Poslednji prizor jedna od omiljenih muva

Poslednji prizor je muva koja je odlična za lov lipljana. Lako se pravi i nije potrebno mnogo posla ni materijala za izradu ove imitacije. Na udici 18 pređete koncem od okca do luka udice, tu razdvojimo konac ili napravimo omču. Uzmemo dlake iz krzna divljeg zeca (same vrhove) upredemo i vratimo se do okca, normalno završni čvor malo laka i raščeljamo muvu. To bi trebalo da izgleda ovako. Mušica odlično pliva!

poslednji prikaz 1
Poslednji prizor

Sa njom se lovi u tihoj (staklastoj) vodi i lipljan se često diže da je pokupi čak i kad nema površinske aktivnosti. Dovoljno je reći da sam prošle godine do 22 decembra lovio na nju – pred sami sneg.

poslednji prikaz variant
Poslednji prizor varijant – s nogicama od grizli pera na 1/5 tela imitacije

Uvodni deo i foto – urednik: Ivan Korhner
Foto i tekst: Edin Murić

1 Comment on “Muva „poslednji prizor“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*