Mušice od foama

Mušice od foama

Iako mušicom lovim klena, ovoj temi nisam dao naziv mušice od foama za klena iz razloga što će pojedine od prikazanih mušica loviti i druge vrste riba.

Ovaj članak namenjen je prvenstveno mladim vezačima. I odmah da razjasnim nekoliko stvari na početku. Ja se mogu svrstati u loše bacače, poštujem svakog vezača i radujem se svakom novom mladom vezaču. Ali ono što je najvažnije je da ne postoji jedna univerzalna muva i moj savet je da mladi vezači budu kreativni i vezuju svoje originalne imitacije, dok je uloga nas starijih vezača da im prenesemo iskustva i razbuktamo njihovu kreativnost i maštu.

Materijal iz naslova nosi više imena, ali ovo sam odabrao iz razloga što je kratko.

VRSTE FOAMA
Ovaj materijal se gradira prema gustoći i to od dekor gume koje kupujete u radnjama od 2mm do onog sa đonova papuča. Radio sam sa svim vrstama foama. Dekor guma je premekana (male gustine) i osim za pokrove po mom mišljenju nije dobra. Ona sa đonova je prevelike gustoće tj. pretvrda tako da je za vezivanje potreban vrlo jak konac. Naravno radio sam i sa orginalnim foamom u kockama (potrebno ga je rezati mesoreznicom na željenu debljinu i nikako ga ne smemo natezati, jer time gubi na plovnosti). Odličan je kao pokrov za Petrovićevog mrava, jer ta muva najbolje lovi u vodenom filmu. Njegovim natezanjem kao pokrovom dobija se određeni sjaj. Najbolji foam je onaj koji kada ga stisnemo se brzo vrati u prvobitno stanje.

Prošle godine, nedugo posle odlaska u penziju, uradio sam set muva koje su odlično lovile klenove, i to dosta velikih, pa i komade do 3kg. Preneću vam neka moja razmišljanja koja su uslovila izradi ovih muva.

PLOVNOST
Pri izradi mušica od foama ili drveta po mom mišljenju potrebno je celom dužinom tela mušice obezbediti prisutnost navedenog materijala kako bi ona prirodno ležala na vodi. Napustio sam i shvatanje da se za klena mogu raditi i veće muve, npr. za nekoliko brojeva većih od kopnenog insekta kojeg imitiramo. Veći broj muva sam smanjio tj. istanjio u donjem delu onom kojeg riba vidi. Naravno to je zahtevalo upotrebu udica manje dužine, a velikog luka. Ovo je naravno uslovilo da muva po padanju duže prirodno pliva na vodi i da mnogo manje para vodu. Time sam veliki broj krupnijih riba lovio maltene u sredini reke.

SILUETA
Svi znamo da kada radimo mušicu od ma kog materijala ona mora imati siluetu imitiranog insekta. Pored siluete potrebno je razmišljati i o živosti (titranju). Kod mušica od foama to je problem. Ne toliko kod mušica gde se foam stavlja samo kao pokrov, ali je problem kod muva koje su cele od foama (noge, krila). Indikator sam odmah anulirao, jer ako dobro pratim kretanje mušice na vodi u baš velikom broju slučajeva znam da je riba uzela mušicu. Noge treba da budu malo duže, a umesto krila na svim mušicama (pa i na tvrdokrilcima) stavljam CDC pera, jer daju živost mušici. I to sve vezujem u telu mušice tako što foam rasečem, ali ne do kraja već do dužine koju ja odredim. Pored navedenog tako izrađena mušica je postojanija, a silueta na vodi više odgovara pravom insektu kojeg imitira.

BOJA
Moje mišljenje je da klen ubedljivo najviše preferira crnu, pa zelenu, a tek onda dozirano fluo zelenu, pa tek onda narandžastu. Voli i kontrast, npr. crno i žuto (osa).

Imitacije osa od foama

Zatke na formama svica i žitne bube radim u navedenim fluo bojama kao kapljice (ako radite UV lakom brzo će otpasti). Kod kontrasta, npr. pri izradi ose morate pogoditi nijansu žute kao i odnos žute i crne. Niti jedna muva nije večna pa ne morate preterivati u realistici. I to vam govorim ja koji sam do prošle godine radio ovako nešto. Lovi ona, ali previše truda. Sada pravim između ostalog i ovakve.

A ovih dana sam uradio ove.

Treba vam crni i žuti foam čime pokrivate veći broj imitacija. Unapred se izvinjavam jer ne baratam dobro kako fotoaparatom tako ni ovim novim tehnologijama. Nadam se da ćemo uskoro opet govoriti i o drugim vrstama muva. Ove su baš lovne, ali kao što sam rekao, bilo bi žalosno kada bi pravili i lovili samo jednom muvom.

Dragan Tasić

One comment on “Mušice od foama
  1. Nikola kaže:

    Prelepo… Svaka čast!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*