Mušičarski štap Wychwood drift

Mušičarski štap Wychwood drift

Na Portalu Mušičar se pojavio jedan zanimljiv komentar Miloša Ćirkovića koji je pitao da li postoji predstavljanje nekog štapa koji košta manje od 350 eura. Komentar koji je prije svega humorističan, a zatim i surovo realan privukao je moju pažnju.

Već dugo vremena se bavim rekreativnim i takmičarskim mušičarenjem i ono što sam zaključio je da je za uspješno korišćenje određene tehnike mušičarenja presudno imati adekvatan štap koji može da odgovori vašim zahtjevima. Ono što je neosporno je da je teško pogriješiti ako vaš izbor suzite na nekoliko top brendova za koje smo svi čuli i koje svi sanjamo da imamo u našim rukama. Takvi proizvodjači su, naravo, Sage, Cortland, Orvis, G loomis, Scot i drugi. Ovi proizvođači imaju ozbiljne procese proizvodnje blankova i korisniku daju najčešće dugoročne garancije na kvalitet, 25+ godina. Ali sve ovo mora i da košta i to najčešće 400+ eura što za dosta mušičara na Balkanu predstavlja previsoku cijenu, a naročito za početnike koji moraju da potroše novac i za ostalu neophodnu opremu. Prosto rečeno nemoguća misija.

Ovom prilikom želim da vam predstavim jedan štap koji mi je zapao za oko i koji smo u klubu SRK „Kolašin“ testirali više od dvije godine. Riječ je o štapu marke Wychwood model Drift 10 i 11 fita klase 3. Tokom Evropskog prvenstva u Češkoj Republuci upoznao sam Steve Cullena iz reprezentacije Engleske koji je radio kao promoter i dizajner Wychwood opreme. Prvi utisak je bio veoma dobar. Kombinezon, košulja, chest pack, štap i sve ostalo izgledalo je veoma kvalitetno i lijepo dizajnirano. Konkretno sam se interesovao za štap i uz kasnije konsultacije sa prijateljem iz Engleske odlučio sam ga baš taj štap kupim jednom novom mušičaru iz Kolašina. Prvi utisak je bio zaista dobar, štap je došao u crnoj lijepo urađenoj tubi. Blank tanak i veoma lagan, urađen u crnoj mat boji koji ima svega 85g u dužini od 10 fita ispunio bi i očekivanja mnogih iskusnih mušičara. Uopšte nije riječ o štapu za početnike. Držač čekrka veoma lijepo urađen od aluminijuma, takođe u crnoj boji sa logom kompanije i mnoštvom šupljina gdje je proizvodjač vješto smanjio težinu štapa, a zadržao kvalitet. Rukohvat odrađen od odlične plute i veoma lijepi leži u ruci. Karike su u crnoj boji i riječ je o klasičnim provodnicima sa jednom „nogom“ koji su povezani crnim koncem i veoma lijepi, naliveni epoksi smolom. Daleko ljepše nego i na nekim skupljim štapovima. Ono što mi se posebno svidjelo je obilježena mjera na blanku za 20 cm dužinu ribe što je minimalna dužina za bodovanje na takmičenjima. Štap dolazi u 4 dijela i svaka sekcija ima obilježenu tačku za preciznije sastavljanje dijelova štapa.

Sve to lijepo zvuči, ali šta se dešava na vodi, pitanje je koje sam postavio i sam, a pretpostavljam i svi vi koji ovo čitate. Vlatko Peković i ja testirali smo ovaj štap više od dvije godine u raznim situacijama i na raznim vodama većinom u Crnoj Gori. Štap ima tanak i lagan blank fast akcije koji odlično reaguje na udarac ribe. Skoro sve promjene na predvezu mogu sa lakoćom da se uoče i osjete. Težina od 85g omogućava da bukvalno čitavog dana možete nimfariti ili bacati suvu mušicu, a da nema bolova u ruci i da pri tome ostanete koncentrisani na ribu koju varate. Štap treba balansirati laganim čekrkom težine između 100 i 120g. U ribolovu skoro uvijek koristimo tipete debljine 0.10 i 0.12mm i ovaj štap odlično čuva sistem od pucanja i veoma lijepo kontroliše nabodenu ribu. Mali nedostatak je kod pecanja na protočnim brzacima velikih rijeka, kada nimfa ode u nizvodni drift, a čitav sistem se maksimalno zategne, odnosno kada nimfa imitira fazu izlaska na površinu, a krupnija riba je pokupi. U tom trenutku, kod riba veličine 40+ centimetara, potrebno je ubosti ribu i popustiti sistem za svega par sekundi, jer u protivnom dolazi do cijepanja usta lipljana, jer je pritisak ogroman ili do pucanja tipeta. Poslije par sekundi imate potpunu kontrolu nad ribom. Štap bez ikakvih problema izlazi na kraj sa krupnim ribama 45 i 50+cm. Kod ovakvih riba štap ne ulazi u onaj mrtvi položaj kada blank prestaje da radi i gdje najčešće dolazi do skidanja ili pucanja. Radi se i u manjim dužinama i većim klasama tako da imate odličan izbor. Još smo testirali ovaj štap u dužini od 11 fita koji je usko određen za pecanje nimfom i koji ima odličan manevar na velikim rijekama i protočnim brzacima.
Štap od 11 fita je težak nešto ispod 100g što je takođe odlična težina za ovu dužinu štapa. Sa štapom od 10 fita bez ikakvih problema možete bacati suvu mušicu i uživati u ribolovu.

Štap smo predstavili na Mušičarskoj Akademiji u Mojkovcu našim članovima kao jeftin, a pouzdan izbor i do sad ovaj štap koristi oko desetak mušičara i ni jedan nije imao neku reklamaciju. Štap košta između 120 i 150 eura i u tom cjenovnom rangu mislim da je bez konkurencije. Čak bih slobodno mogao da kažem da bi u klasi do 300 eura sigurno zauzeo neko od prva 3 mjesta.

Vlatko Peković je ovaj štap doveo do krajnjih granica izdržljivosti i na njega uspio da izvadi mladicu od 95cm poslije 55 minuta borbe. Pisali smo o tom ulovu ovde.

Napominjem da nemamo nikakvo sponzorstvo ili bilo koju vrstu saradnje sa ovom kompanijom i da smo sve utiske napisali isključivo iz našeg iskustva na vodi.

Pozdrav za čitaoce Mušičara i srećni Novogodišnji i Božićni praznici!

Ivica Rajković Srk „KOLAŠIN“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*