Mušičarska struna

Mušičarska struna

trout wonderline

Mušičari koriste specijalno izrađene strune čija konstrukcija omogućava da se lagana mušica fino i precizno plasira na 20 i više metara, ako treba.
Za vas koji se počinjete baviti mušičarenjem stvari oko mušičarskog štapa i čekrka je relativno lako razumeti i objasniti, jer ste se već oprobali u nekim drugim tehnikama pecanja, ali izbor mušičarske strune, šnjure (fly line), žnore ili kanapa, kako se već zove u raznim krajevima, može izazvati glavobolju.
Najbolje je ako poznajete nekog od starijih i iskusnijih mušičara da vas posavetuje o ovim stvarima.

Istorijat

Nekada je struna bila puno kraća nego danas. Njena maksimalna dužina je bila kao dva prosečna leskova štapa za mušičarenje (približno 6m) i za štap je bila pričvršćena pomoću metalne karike, postavljene na vrhu štapa. Tada se još nisu koristili čekrci. Struna je izrađivana od raznih dostupnih prirodnih i priručnih materijala, like, kudelje, svilenog ili lanenog konca, manile i životinjske dlake. Najbolje su se u praksi pokazale one strune koje su izrađivane od dlake iz repa ili iz grive konja. U našim krajevima je takva struna pravljena upredanjem, kao bič. Njoj se prečnik konusno smanjivao do tri dlake za koje je bila vezana veštačka mušica. Tako opletena struna je bila teška i robusna, pa je često pucala, a bila je netegljiva i veoma osetljiva na vremenske prilike. Nije mogla zadržati veću ribu. Danas su takve strune istorija i skoro se nigde ne koriste. Ima ih još samo po tavanima i muzejima.

01CORE1

Struna i backing

Šta je to što treba namotati na kalem mušičarskog čekrka? Kako strunu okrenuti? Koliki dug backing uzeti? U tekstu koji ste imali prilike da pročitate, o čekrcima, ste mogli zaključiti da čekrk mora biti prilagođena struni, a struna štapu. Kalem čekrka na koji je namotana struna mora biti napunjen strunom tako da ona može lako da se odmotava i namotava. Struna ne sme biti tako namotana da se useca u prethodne namotaje. Prave se kraće i duže, ali je uobičajeno da su oko 30yardi (27m). Mora biti pravilno okrenuta, jer ako nije onda će pecanje i zabacivanje biti pravo mučenje. Jedino ne možete pogrešiti kod DT i L tipa strune. Nameće se pitanje, kako zamarati veću ribu sa tako kratkom strunom, šta ako riba izvuče celu strunu? Za tu svrhu postoji nešto što se zove BACKING koji se namotava na kalem čekrka pre strune. Izrađuje se obično za težine od 20Lb i 30Lb test (što otprilike odgovara najlonima 0.30 ili 0.40mm) i 50Lb test za ekstremni ribolov na moru. Kod nas je odomaćeno podmotavanje najlona u funkciji backing-a. Ako koristite strunu ispod #7 namotajte 20Lb test backing, a za teže strune od #7 najpovoljnija će biti 30Lb test backing ili 50Lb za strune težine preko #10. Na backing se navezuje mušičarska struna, nekim od poznatih, sigurnih, čvorova. Ako lovite na manjim vodama gde retko kad možete razmotati celu strunu, kapacitet čekrka ne treba da ima prostor za više od 20m backinga, za svaki slučaj. Na srednje velikim vodama uzmite čekrke sa kapacitetom struna + 50m backinga, a za otvorene vode (jezera i velike reke) struna + 100m backinga. Na moru ćete koristiti još duže backing šnjure, pa čak duge i do 300m.

profil DT i WF strune

Konstrukcija strune

Struna u svome srcu krije fino ispleteni i jak svileni konac, ili kod novijih tipova dakron, koji ima veliku jačinu – nosivost, a malenu memoriju. Taj središnji mekani i končani deo je presvučen silikonom, plastikom ili poliuretanom. U zavisnosti od tipa strune, njen vrh je izrađen tako da u zadebljanju ima zarobljene mehuriće vazduha – plivajuća struna ili otežanje u vidu olovnih kuglica – tonuća struna. Postoje i kombinacije ovih dveju osnovnih tipova struna, gde prednji deo tone, a zadnji deo pliva. Materijali od kojih je izrađena struna po površini imaju sloj teflona koji strunu podmazuje i štiti od loših spoljnih uticaja. Pored ove fabričke zaštite, strunu treba redovno premazivati silikonskim uljem i čistiti je od prljavštine. Nemojte strunu držati na suncu, jer UV zračenje nepovoljno deluje na strunu i skraćuje joj radni vek.

dtlines1

Podela struna

Struna ima raznih vrsta, a podeljene su prema vrsti izrade, težini, plovnosti, dužini i boji. Svaka struna ima svoju oznaku. Šta ove oznake znače i kako se u njima snaći? Kad budete kupovali strunu(e) naći ćete ih u pljosnatim četvrtastim kutijama koje na sebi imaju neke oznake sastavljene od slova i brojeva, kao naprimer WF5F, DT5F, WF9F/S, ST7S, DT8SII koje vam mogu reći sve o toj struni. Uzmimo za primer strunu sa oznakom WF5F (ovo je jedna od najčešće korišćenih struna kod nas) da objasnimo šta ova oznaka znači.

flyline_labelWF– (Weight Forward) Težina napred je oznaka za konstrukciju strune.
5– oznaka za težinu strune ili AFTM-a strune.
F– (Floating) Plivajuća. Oznaka za tip strune.

Tipovi struna – vrste

Ostalo je još da objasnimo jednu podelu mušičarskih struna koja se odnosi na plovnost, pa tako imamo oznake:

F Floating – plivajuća, kako ime kaže ova struna pliva celom dužinom. Namenjene su ribolovu sa suvom muhom, mada se u plićim vodama može loviti i na nimfu. Ako tek počinjete mušičariti neka vaša prva struna bude plivajuća, jer se njom najlakše vlada.
I Intermediate su strune koje u pravilu lagano tonu, ali ako se premažu s mašću onda plivaju. Namenjene su ribolovu neposredno ispod vodene površine. Dobro su se pokazale na plićoj vodi, zatravljenim jezerima kao i na valovitoj vodi.
S Sinking – tonuće strune su namenjene ribolovu u vodenom toku i pri dnu. Obično se sa njima lovi nimfama i strimerima. Neki proizvođači iza oznake “S” stvljaju i rimski broj koji označava koliko brzo struna tone. Tako ako je na oznaci recimo SII struna tone brzinom od 2 fita u sekundi.
F/S strune su kombinacija plivajuće i tonuće strune u jednoj. Prednji deo je po pravilu tonući i dug je od 5 do 20 fita. Na njega se nastavlja dugi plivajući deo. Prednji deo će bez problema spustiti vašu muhu do dna dok će vam plivajući deo mnogo olakšati rukovanje celim sistemom. Tonuću strunu je recimo dosta teško “podići” iz vode, jer treba savladati otpor koji voda stvara na strunu. Prenaglo podizanje potonule strune može prouzrokovati lomljenje štapa.

Da bi strune uspešno prenele energiju zabačaja na mušicu, proizvode se u nekoliko konstrukcionih varijanti i varijeteta od kojih su najpoznatiji sledeći tipovi:

– WF WEIGHT FORWARD – STRUNA, TEŽINA SKONCENTRISANA NAPRED
WF težina napred je struna koja je veoma popularna kod svih uzrasta mušičara i definitivno je najbolji izbor za početnike u mušičarenju. Sva težina strune je skoncentrisana u prvih nekoliko metara. Ova konstrukcija omogućava duge zabačaje, a i lako se njom rukuje i po vetrovitom vremenu. WF struna je skoro univerzalna i pokriva puno situacija na vodi. Podvrsta je long belly za kraće udaljenosti se ponaša kao DT, a za duže kao WF.

cline1a

– L LEVEL – STRUNA BEZ KONUSA I GLAVE
L (level) struna ima isti prečnik celom svojom dužinom. Mnogo je jeftinija od ostalih struna, jer ju je najlakše napraviti. Ponekad početnici pokušaju da uštede koji dinar i kupe ovaj tip strune, što je velika greška. Ove strune su “teške” za rukovanje (zabacivanje) i samo će početnicima pomoći da mušičarenje shvate kao nešto najteže na svetu, a i da brzo od njega odustanu. Mnogi iskusniji mušičari koriste ovaj tip strune za samogradnju nekih samo njima dobrih sistema i struna. Najčešće se koristi u kombinaciji sa letećom glavom (SHOOTING HEAD). Ponekad se koriste kao backing, ako posedujete veći čekrk, ali retko, jer je to veoma skupo rešenje.

– DT DOUBLE TAPER – DVOSTRUKO KONUSNA STRUNA
DT Dvostruko konusna ima konuse na oba kraja, dok joj je telo istog prečnika. Odlična je za mušičarenje na potocima, malim i srednje velikim rekama gde treba precizno zabaciti muhu. Vrlo je ekonomična, jer kad se jedan kraj strune ošteti, jednostavno je okrenete i lovite zdravim krajem. Nije preporučljiva za lov po vetrovitom vremenu kao recimo WF strune.

– ST SHOOTING TAPER – (SHOOTING HEAD) STRUNA LETEĆA GLAVA
ST Leteća glava je konstruisana za veomo duge zabačaje, velike vode i vetrovito vreme. Možda vam na slici njen oblik izgleda kao i WF struna, ali nije tako. Izrađuju se kratke (od 6 do 12 m) i na njih se nadovezuje obični najlon (silk) ili neka struna manjeg prečnika, odnosno L struna.

– QD QUICK DESCENT – BRZO SILAZNA (BRZO TONUĆA) STRUNA
QD struna se koristi i u slatkovodnom i morskom mušičarenju, na velikim vodama s puno vetra. 4/5 ovog tipa strune je tonuće, a 1/5 plivajuće. Tonući deo je deblji i teži od plivajućeg. Taper se nalazi na 24 fita od početka strune, a dubina ronjenja je u zavisnosti od težine strune i kreće se od 3,5 do 9 ips (inča u sekundi, 1 inch odgovara 2,54 cm). Kod nas nije odomaćena i retko se koristi.

Koju boju strune odabrati?

Strune mogu biti raznih boja. Boja treba da je takva da je struna uočljiva sa veće udaljenosti ribolovcu, bez obzira na vremenske prilike (npr. svetlozelena, šartez zelena, bela, žuta, narandžasta, pink, svetloplava i crvena, …) ili manje uočljive ribi (npr. prozirna – bezbojna, maslinastozelena, tamnoplava, crna, braon, …). Kod odabira boje strune treba naći kompromis. Koju ćete boju odabrati zavisi od vašeg afiniteta i stanja vida, te veličine i boje vode. Uočljive boje se koriste po pravilu za plivajuće strune, a manje uočljive za tonuće strune. Bitnije je da je predvez na kome je vezana mušica”nevidljiv” za ribu.

struna profil

Fly-Line-Profile

cortland_444SL

 aftma_shootingheads1

Standard AFTM-a koji se primenjuje za sve strune proizvedene u svetu

*AFTM-a – Sve strune su obuhvaćene tzv. AFTM-a standardom (uveden 1961. godine), što je skraćenica za udruženje proizvođača pribora za mušičarenje (American Fishing Tackle Manufacturer’s Association). Taj standard je prihvaćen u celom svetu da bi se izbegla šarolikost, a govori o tome koliko je težak radni deo strune u dužini od prvih 30 fita (9,15 m). Težina radnog dela strune se meri u grains – ima (437,5 grains = 1 ounce), npr struna AFTM-a 3 je teška oko 100 grains, a struna AFTM-a 12 oko 380 grainsa. Najčešće upotrebljavana struna AFTM-a 5 je teška 140 grains s tolerancijom ± 6 grains. Na štapovima i strunama se nalaze oznake za težinu u nekom od oblika: npr. AFTM 5 ili AFTM 5/6 što podrazumeva da je štap namenjen ribolovu sa strunama isključivo AFTM-a 5 u prvom slučaju ili ribolovu sa strunama koje mogu biti AFTM-a 5 ili 6 u drugom slučaju. Na štapovima i strunama novije proizvodnje, se sreće oznaka težine (AFTM) kao poseban znak # (taraba) i znači isto ili jednostavno piše LINE 5. Strune se proizvode u težinama od 1 do maksimalno 15, ali najviše se koriste one u rasponu težina od 3 do 12, pri čemu manji broj označava da je struna lakša. (Mušičar broj 4.  – mali rečnik mušičarenja – Ćisek)

22.gif

__00001_SOIE-CORTLAND-444

WF5F-S-weight-5-line-lemon

Tekst: Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*