Mušičarenje većih rečnih grabljivica

Mušičarenje većih rečnih grabljivica
huchon
Mladica u vodi

Mušičarenje većih rečnih grabljivica

Kako se na reci gde najviše lovim, u gornjem reviru pastrmka sme loviti samo mušičarenjem, a u delu istog revira je zabranjeno varaličarenje štuke, počeo sam da se aktivno bavim mušičarenjem. Brzo sam shvatio da ću “klasičnim” pristupom vrlo teško uloviti veće ribe koje na toj reci dostignu fantastične dimenzije. Problem nije bio u mamcu, za taj sam znao i koristio ga (strimer). Problem je bio u plasiranju strimera na ozbiljniju daljinu.

Janez-adamic
Mužjak potočare od 62 cm i 2,5 kg na kombinaciju stripping basket + jig wooly bugger

Pošto je reka na kojoj lovim u gornjem delu revira ukalupljena u betonske bregove i od ljudske ruke napravljene strme obale, a voda je često korak od obale duboka preko pojasa, zabacivanje klasičnim “flycastom” je otežano i često nemoguće na iole ozbiljniju daljinu. Stoga sam razvio svoj sistem kojim mogu uspešno preloviti i ovakve terene i pritom nadati se adrenalinskom ulovu.

Stripping basket

Najvažniji deo opreme je tkzv. “stripping basket” koji najviše koriste “surf” mušičari s obala SAD. Mi mušičari često sami pravimo svoje mušice, predveze, neki čak i štapove. Za samo par eura možemo veoma lako sami napraviti “stripping basket”. Sve potrebno možemo kupiti u nekom supermarketu. Za najjednostavniju varijantu treba nam samo veća plastična posuda, par električarskih “zip ties” plastičnih vezica, električna bušilica i tkzv. “pauci” – elastika s dve kukice za pričvršćivanje tereta. Detaljne upute za izradu ovakvog tipa “stripping basketa” možete lako naći na Internetu.

huchoarticle
Ribu ispod mere potrebno je prihvatiti meredovom i pažljivo je osloboditi udice u vodi!

Stripping basket omogućava, da u njega spremimo 10 do 15m strune. Koristeći nekoliko grama tešku mušicu (strimer s integriranim otežanjem) na kratkom predvezu dužine oko jednog metra možemo klasičnim zabačajem “na dubinku” plasirati svoj mamac i sa strmih obala i iz pozicija gde uopšte nema mesta za zabacivanje klasičnim flycastom.
Mnogi “puristi” ovo ne smatraju pravim mušičarenjem, ali na nekim terenima je takva tehnika neophodna. Upotreba teških jig mušica, u Sloveniji, je bila namenjena velikim soškim pastrmkama i dubokim virovima u kojima one žive.

Zabacivanje teških jigova klasičnim “flycastom” toplo NE preporučujem.

Strimeri

Dakle došli smo i do mušice – iako sam na jig varijantu ulovio nekoliko riba, puno više sam ih izgubio zbog efekta “poluge”. Zakačena riba zatrese glavom i lako izbaci “long shank” jig udicu. Rešenje je u otežavanju mušica dužinom celog “tela” mušice ili pravljenje “tube fly” varijanta. Mušice izrađenim na cevčicama od nekog metala. Unutrašnjost tube od metala treba zaštititi cevčicom od plastike, da oštri metalni rubovi ne bi oštetili predvez. Mušice koje koristim najčešće potiču od nekih morskih “patterna” (recepata) koji se mogu naći na Internetu. Većinom koristim mušice dugačke 10 i 15cm.

Predvez i štap

Kod predveza ne kompliciram puno – Albright knotom vežem 10cm dugu omču od najlona 0,60mm na kraj mušičarskog konca. Na to onda dodam 50–70cm dugačak komad najlona od 0,40mm, a na kraju 30–50cm dugačak komad fluorokarbona od 0,30 do 0,35mm.

flyhucho1
Ribu koju namjeravamo pustiti slikajmo u vodi!

Koristim štap aftma klase 9/10 i shooting taper strunu. Na delovima reke gde je moguće zabacivati klasičnim “flycastom” koristim lakše mušice i zabacujem kao “pravi” mušičar. U opremu mušičara, koji lovi na ovakav način, obavezno spadaju klješta za vađenje udice i dovoljno velik meredov za prihvatanje ribe. Treba uzeti u obzir da u Sloveniji riba, kao što je mladica, može da teži i oko 4-5kg, a da je pritom još uvek ispod zakonom dozvoljene mere! Takvu ribu potrebno je prihvatiti meredovom i pažljivo je osloboditi udice u vodi! Nikakvo prihvatanje za škrge i guranje prstiju ispod škržnih poklopca ne dolaze u obzir!

somche web
Somče

Isto tako je i kod slikanja ulovljene ribe, ako ribu ne namjeravamo poneti, slikajmo je u vodi! Ako nas slika neko drugi moguće je ribu i za par trenutaka mokrim rukama podignuti iz vode bez guranja prstiju u škrge i stiskanja ribljeg tela! Ribu jednom rukom potpiremo iza prsnih peraja, a drugom je držimo oko korena repnog peraja. To je sigurno najmanje štetno za ribu.

 Janez Adamič

 

 

 

 

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*