Mušičarenje u ravnici

Mušičarenje u ravnici

Musicarenje u Ravnici web

Mušičarenje u ravnici
Crvenperka na mušičarac

Na pomen mušičarenje, prosečan pecaroš odmah stvara sliku planinske brze reke i naravno pastrmke koja juri mušice po površini. Međutim pecati mušičarskim priborom se može i u ravnici, i to na potpuno sporoj, čak i stajaćoj vodi. Baš u tim sporim vodama obraslim lokvanjem i travom živi izuzetno atraktivna mušicarska riba – crvenperka.
To je riba koja se hrani sakupljajući uglavnom hranu sa površine i brzo biva otkrivena. Mreškanje vode, sitni klobuci ispod trave odaju prisustvo ove ribe. Treba je tražiti uz rastinje u vodi, po obodu lokvanja i rupama u travi. Obično se nalaze u jatima, pa je moguće na jednom mestu uloviti više riba.

Musicarenje u Ravnici tereni web

U zavisnosti od uslova na vodi ova riba ume da menja navike hranjenja pa ponekad uzima samo suve mušice koje se ne kreću po povrsini, da bi već sledeći dan to ignorisala i uzimala samo mokre mušice u pokretu. U danima kad uzima mušicu koja je slabo pokretna na površini – Klinkhamer je idealan izbor. Sve varijante koje sadrže paunove isperke odlično će pecati. Ukoliko traži mokru mušicu u pokretu tu se izdvajaju Red Tag, Fazanov rep, imitacije mrava i muva (mušica) su naravno veoma često dobitne. Mušice su rađena na #12 i #14 udicama.

Musicarenje u Ravnici musice web
Klinkhamer

Musicarenje u Ravnici web6

Musicarenje u Ravnici musice web2
Red tag

Musicarenje u Ravnici web3

Musicarenje u Ravnici musice web1
Imitacija mušice

Musicarenje u Ravnici web5

Tehnika lova se zasniva na sto preciznijoj prezentaciji. Mušica treba lako da padne tik uz pojas trave. Ako se peca sa suvom, ostaviti par sekundi da nepomično pluta, pa cupnuti malo kanap da se stvore talasi oko mušice. Ovaj momenat je okidač i najčešće tada riba iz trave kreće na mušicu. To se može lepo i videti, kao i samo uzimanje sa površine, pa je ovakav način pecanja veoma atraktivan. Ukoliko se peca sa mokrom mušicom, nakon pada mušice na površinu treba malo sačekati pa krenuti sa laganim povlačenjem kanapa uz pauze. Crvenperka dosta agresivno uzima mušicu.

Musicarenje u Ravnici web51 Musicarenje u Ravnici web4 Musicarenje u Ravnici web5 Musicarenje u Ravnici web1 Musicarenje u Ravnici web2
Na ovako obraslim terenima česti su ulovi sunčarca (sunčanice) koji je isto zanimljiva mušičarska riba ravničarskih mušičara.

Musicarenje u Ravnici suncanica web
Sunčanica

Bojan Novaković

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*