Mušičarenje štuke zimi

Stuka zimi web3

Mušičarenje štuke zimi

U periodu decembar – januar jedna od retkih riba koja je mušičarima u ponudi za ribolov je ŠTUKA. Ovo je vreme prilično teškog ribolova. Ne samo zbog niskih temperatura vazduha i vode, već i zbog promenljivog i nestabilnog ponašanja i navika moje omiljene ribe.

Za početak je potrebno poznavati i poštovati štuku kao rivala, koji je kao deo prirode uvek u prednosti nad nama ribolovcima.

Neki ovu ribu predstavljaju kao rečnog vuka, neki kao barskog razbojnika, nasilnika koji ne podnosi društvo nijedne druge ribe, koji jedva čeka priliku da demonstrira silu nad nekim bespomoćnim stvorom koji se nađe u njenoj blizini. U ovim hladnim mesecima slične priče nemaju mnogo smisla.

Stuka zimi web1

Sada je bioritam ove lepotice usporen. Čak i kada je gazeći po vodi uplašimo, lagano će otplivati na sigurnije i udaljenije mesto. Isto tako, i njeni napadi na ponuđeni strimer su vrlo pasivni. U mnogim situacijama čini mi se da je ekstremno oprezna, u tolikoj meri da me više podseća na radoznalog linjaka koji lagano prati mamac, nego na agresivnog napadača sa interesantnih video snimaka. Bliži joj se period mresta, možda to ima neke veze sa njenim prilično lošim apetitom. Možda je niska temperatura vode (oko 5 stepeni C) razlog. Ne znam! Jednostavno, svako ko misli da može otići na vodu na par sati i uloviti par krupnih riba-vara se.

Taktika

Kako se ne ponaša kao u ostalom (toplijem) delu godine, apsolutno je neproduktivno voditi strimera ustaljenim metodama. Moja taktika se zasniva na vrlo laganom povlačenju strimera sa povremenim kraćim ili dužim pauzama. Ove pauze su strašno bitne. Mogu trajati i po pola minuta. Pomisliće neko za to vreme bih pročešljao pola bare – čist promašaj. Potrebno je , pored ovako laganog povlačenja konca (i strimera) više puta ponoviti zabačaj na isto mesto. Normalna je pojava da štuka i po petnaestak metara prati našu imitaciju, u više navrata, da bi je na kraju uzela ili se prosto predomislila ili uplašila. Baš one pauze koje sam pominjao uslovljavaju udarac. Bez ikakvog pravila štuka uzima strimer u fazi propadanja, mirovanja na vodenoj vegetaciji ili kad opet nastavi kretanje prema nama.

U plitkoj i bistroj vodi može se videti pravo ponašanje zimske štuke. Ono što me je najviše impresioniralo je njen afinitet ka uzimanju ‘mrtvog’ strimera. Cenim da bi naš strimer prilikom povlačenja trebao imitirati živu ribicu, znači, kada napravimo pauzu u povlačenju, strimer pada na dno i tada više nije imitacija ničeg živog. Šta se dalje dešava. Naša izabranica nenormalno lagano prilazi dlakavom i pernatom čudovištu, fiksira ga pogledom, to traje oho-ho, u glavi se vrte razni filmovi. Kada na kraju uzme strimer to uopste ne liči na napad štuke već na pasivno šaranče. Lomataće i prevrtati strimera po ustima tako da su i promašaji ili otkačivanja ribe vrlo mogući.

Poželjno je povremeno, kroz deo vode gde smo već provlačili strimere, odraditi i nekoliko ekstra brzih vožnji. To je jedan od načina da se riba locira. Nikada mi se nije desilo da prilikom ovako brzog povlačenja zakačim ribu. Opet iz nekog meni nepoznatog razloga ona kidiše na naš mamac, ali kao i da ga namerno promašuje. Ipak taj njen promašaj je dovoljan da komešanjem vode oda svoje prisustvo i lokaciju. U tom slučaju se vraćam prvoj fazi pasivnog vođenja strimera. Uz malo sreće i dosta strpljenja uslediće fotografisanje i vraćanje ribe tamo gde pripada

Pribor

Pribor mora biti jak i robustan. Minimum #8. Sve ispod toga biće beskorisno na prvom povetarcu ili u trenutku kada se očekuje oštra i jaka kontra kojom udica treba probiti koščata usta štuke.

Koriste se mušičarski konci wf profila i moraju biti srazmerni akciji štapa. Lično preferiram plivajuće varijante istih, jer lovim na plićim barama dubine do 1,5 metara. Ne treba isključiti iz upotrebe i plivajuće konce sa intermedia vršnim delom, koji su bolja varijanta za dublje vode.

Stuka zimi web2

Mušice – strimeri

Nema nekih pravila i ne pada mi napamet da iz silne gomile izdvajam nekoliko komada koji su navodno najbolji i najlovniji. Postoji nekoliko pravila, oko izbora strimera, koje bi mušičar morao ispoštovati.

– Mora znati na kojoj će dubini povlačiti svoju imitaciju

– Koliko brzo treba da tone potrebna imitacija

– Koja je riba u datoj vodi omiljena štukina hrana, ili koje ima u najvećem broju

– Da li u vodi ima dosta prepreka, rastinja, trske, sve ono na šta može zapeti strimer – korišćenje zaštite na udicama.
Neki od strimera koji su se pokazali vrlo uspešni u lovu štuke možete videti ovde.

Stuka zimi web4

Za predvez koristite najlon i obavezno sajlicu ili žicu!

Sa Bloga Olivera Kuzmanovića http://www.fairy-river.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*