Mušičarenje pećinarom na Gradcu početkom marta

Mušičarenje pećinarom na Gradcu početkom marta

Kao i svake sezone volim kad dođe mart mesec, jer za nas mušičare je to najradosniji mesec u godini. Da li je voda loša ili kakvo je vreme je nebitno. Bitno je izaći na vodu i zabaciti neke svoje kreacije koje ste pravili u toku jeseni i zime.

Svake godine za otvor pecam na reci Gradac u Valjevu, jer blizu živim, nekih 15 minuta peške od vode. Mart je ove godine počeo hladan, sa povremenim snežnim padavinama što nas je malo i rastužilo. Reka zna da baš tada bude izdašna, jer gladne pastrmke prokuvaju na površini. One skupljaju tada insekte sa površine, što je oduševljenje nas koji volimo da pecamo na suvu muvu.

Kada sam stigao na reku malo sam stao da ih gledam i nisam hteo odmah da bacam muvu. Drago mi je bilo gledati taj prizor, a znao sam šta kupi, pa nisam žurio da je ulovim. Vodeni insekt na vodi izgleda uvek veći na oko, tako da sam kombinovao moje kreacije pećinare (BWO) na veličinama udica #14 i #16.

Pećinara imitacija BWO

Lovio sam do samog kraja dana, jer riba je uzimala i kako mi to kažemo na neviđeno. Bilo je dosta ulova i naravno spadanja ribe. Bile su uglavnom potočne i kalifornijske pastrmke koje ima dosta u reci. Sve u svemu vredelo je ići na vodu iako vreme nije bilo idealno. Povremeno je bilo snežnih padavina koja nije uticala na rad ribe u vodi.
Lep početak sezone na vodi pa se nadam da će tako da bude cele sezone.

Bistro tebi Ivane i svim kolegama mušičarima.
Pozdrav pa se vidimo nekad na vodi.

Zoran Šijaković

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*