Mušičarenje je sport za sve

Mušičarenje je sport za sve

Antonin-pesek-1Intervju – Antonin Pešek, svetski prvak u mušičarenju

• Predstavite se čitaocima: lični podaci, ako želite i čime se bavite pored FF.

Rođen sam 21.03.1967 godine u gradu Brno u oblasti Južna Morava. Imam malu građevinsku firmu za pokrivanje krovova. Osim ff rado vozim bicikl (mauntibajk), skijam na Austrijskim Alpima, a i igrač sam hokeja na ledu. Za jedan život to nije malo.

Imam svoju porodicu, suprugu i dvoje dece, sina od 18 godina i ćerku od 5 godina. Najviše vremena ipak poklanjam lovu ribe na veštačku muhu po celom svetu. Član sam reprezentacije Češke od 2001 godine

• Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Na veštačku muhu počeo sam loviti sa nepunih četrnaest godina na reci Svratki, pored grada Tišnov. Učio sam se sam, a pomalo i od starijih prijatelja.

Antonin-pesek-2

• Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Svaki mesec u godini volim loviti, jer je kraj vode uvek lepo i prijatno. Najmilije mi je kada se riba lovi teško, leti, preko dana, kada je izuzetno bistra i čista voda i još mali vodostaj. To je za mene izazov. Volim da vidim ribu koju lovim. Svaka ulovljena riba u takvim okolnostima je za medalju.

• Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate.

To je pitanje na koje je teško dati odgovor. Rado lovim na svim vodama. Mi u Češkoj imamo jako lepe potoke, bogate reke i jezera (kalifornijska pastrmka). U Dansku putujem da lovim na moru morsku pastrmku. Ipak najrađe na reku Svratku, gde poznajem svaki kamen.

Antonin-pesek-8

• Tehnika i taktika pecanja koju primenjujete.

Lako i brzo ću odgovoriti na to pitanje – lov suhom muhom. Preferiram brzo zabacivanje, muha je na drugom mestu. Rado lovim lipljana na suvu muhu, po vašem, jednodnevku, a na češki “jepice”.

• Pribor i oprema koju rado koristite i preporuka za mlade.

Mladima preporučujem – lovite, lovite, lovite svake slobodne minute, a razgledajte i zapažajte sve šta se dešava u okolini. Mušičarenje nije samo zabacivanje muhe. Sve to je život i ono što vidite danas, sutra je sasvim drugačije. Kada se to desi na vodi, onda moram iz duboke memorije izvlačiti pouke iz prošlosti za takvu, novonastalu, situaciju.

• Omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Moj favorit su muhe jednodnevke. Biram materijal, koji mi je dala majka kada sam imao četrnaest godina. Z a sada bolji nisam nigde našao, a mojim jednodnevkama pecam po celom svetu. Imam materijala za još 20 godina, a posle? Moguće je da više neće biti jednodnevki. Ko zna.

pesek lovi ribu

Antonin-pesek-3

• Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, pontoon, čamac).

Rađe lovim sa obale, nego iz reke.

• Dosadašnji najveći uspesi u ribolovu, ulovi i opis ulova.

Za mene mušičarenje nije samo lov na velike ribe. Svaka voda ima svoje maksimume. Negde je pastrmka od 50cm maksimum, a negde je ona od 30cm najveća. Mene lično raduje svaka riba, koju ulovim, preko 40cm. Moji najveći uspesi su: morska pastrmka 78cm, lipljan 50cm, potočna pastrmka 56cm i kalifornijska pastrmka 82cm (jezero).

• Često se mušičarenje poistovećuje sa umetnošću. Da li se osećate nekad kao umetnik?

Mušičarenje je u skladu sa prirodom. Bez toga saznanja niste pravi mušičar. Mora se to znati, a tek onda ono izgleda kao umeće, umetnost. Za umetnike nije bitno jesam li normalni mušičar, koji samo radi sa štapom za mušičarenje. Treba biti kompletan da bi bio umetnik.

• Bavite li se fotografijom? Jeste li imali neku izložbu?

Rado fotografišem, ali nisam baš dobar fotograf. Uz mene je uvek digitalna kamera. Kod mene od 500 fotografija jedna ispadne jako dobra.

• Nije mi jasno, a voleo bih da znam.

U mušičarenju svaki dan ima nečeg novog i zato se svakog dana uči. Ako prestanete učiti ne napredujete. Mislim da se nikada neće završiti. Kada pomislim da nešto sigurno znam, sledećeg dana je to sasvim drugačije. “Fly fishing is crazy”

• Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima i zaštiti životne sredine?

C&R podržavam u potpunosti. Svakau ribu koju ulovite treba pustiti. Ukoliko je ubijete, u toj reci je više neće biti. Reka nije perpetuum mobile

• Da li je bilo teško položiti ispit za instruktora FF. Kada i gde ste polagali?

Ispit za instruktora nisam polagao. Taj ispit je veoma korektan i obuhvata sve ono zanimljivo u zabacivanju. Ja sam polagao ispit iz poznavanja terena i termina iz mušičarenja.

Antonin-pesek-7

• Da li posebno sarađujete s nekom školom FF i koliko ste u edukaciji mladih mušičara?

Da organizovaćemo školu mušičarenja, ali ne znam tačno kada. Kupovi, takmičenja i reprezentacija mi uzimaju puno vremena. Kada završim takmičarsku karijeru, tada ću verovatno organizovati školu. Mlada generacija, koja nadolazi, je veoma dobra. Mušičarenje je sport za sve uzraste!

• Predstavljate li neku firmu ili udruženje iz sveta FF?

Nakon osvajanja prvog mesta na svetskom prvenstvu u mušičarenju 2006. u Portugaliji, započeo sam saradnju sa kompanijom Gloomis. Promovišem njihove mušičarske štapove. Ti štapovi su stvarno najbolji na svetu. Nadam se da im pravim veoma dobru reklamu i da zbog mene mnogi kupe njihove štapove. Do sada sam na svetskim prvenstvima u mušičarenju osvajao: Španija (2003.) – šesti, Portugalija (2006.) – PRVI, Finska (2007.) – treći, Novi Zeland (2008.) – jedanaesti, Škotska (2009.) – ???

• Koliko često možete naći vremena za FF u toku godine?

Kad god imam vremena, mislim da idem 3 do 5 puta sedmično…

• Da li je za vas FF stil života i koliko utiče na vas?

Da, ff je stil moga života. Kod kuće imam problem naći slobodnog vremena koje bi bilo povezano sa mušičarenjem. Čak i kada vozim mauntinbajk pored reke neprekidno sam u mislima na vodi sa mušičarskim štapom. To je ff sindrom

Antonin-pesek-5• Putujete li često? Postoji li neko mesto koje je za vas mušičarski raj.

Sa mušičarskim štapom sam već bio u Belgiji, Škotskoj, Francuskoj, Španiji, Portugaliji, Danskoj, Austriji, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Finskoj i na Novom Zelandu. Po meni prvo mesto za pastrmku je Novi Zeland, a za lipljana Slovenija (Soča) i Austrija (Goiserntraun). Za mene je dobar ribolov svuda gde živi pastrmka i lipljan

• Opišite, po vama, idealan dan na vodi.

Idealan dan na vodi?.Svaki dan, kada je čovek zdrav i može ići na vodu. To je lek za nerve i eliksir života. Češki se kaže: “Svaki čas proveden na vodi se ne računa u prolaznosti života”. Zato su ribari stalno mladi.

• U ime uredništva i čitaoca hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu.

Želim svim čitaocima lista Mušičar dobar ff i mnogo sati na vodi. Mušičar je veoma lep časopis. Sličan je bio u Češkoj u razdoblju od 1999. do 2003. godine – “Muškaŕení”. Želim mu dug život. Bistro!

Razgovor vodio Ivan Korhner