Mušičarenje je kraljevski sport

Mušičarenje je kraljevski sport
Čarls sa sinom


Iako je za većinu ribolovaca u Crnoj Gori mušičarenje kao sportsko-ribolovna tehnika relativno mlad pojam, korijeni ove discipline na ovim našim prostorima datiraju unazad i preko jednog vijeka.

Svjetsa krilatica mušičarenje “kao kraljevski sport” je u našoj zemlji i bukvalno utemeljena.

Prvi zapisi i svjedočenja o mušičarenju su upravo vezani za kraljevsku porodicu Petrovića tačnije, kraljicu Jelenu Savojsku.

Poznato je da se kraljica Jelena bavila sportskim ribolovom, međutim konkretnije detalje tog dijela njenog života nam sada nisu poznati osim da je u jednom od dolazaka iz Italije u svoju Crnu Goru Kralju Nikoli poklonila mušičarski štap.

Poznati Crnogorski novinar Slobodan Vuković je u jednom svom intervjuu princa Dimitrija Romanova, unuka naše knjeginje Milice došao do nama zanimljivog podataka. Princ, opisujući detalje porodične bliskosti sa svojim precima, koji su od Petrovića, navodi da mu je i danas jedan od najmilijih poklona ribolovana oprema koju mu je posthumno ostavila Jelene Savojska u nasledstvo, a u tom kontekstu i pominje avanture koje je kao dječak 1939. proživio sa Jelenom opisujući je kao strastvenog ribolovca, koja je voljela da lovi na bistrim Italijanskim rijekama u podnožju Alpa.

Govorila je: „Ako si pravi ribolovac, nije bitno da li ćeš uloviti mnogo ribe, važno je da se baviš ribolovom”

Kasnije je Kralj Aleksandar Karađorđević, unuk Kralja Nikole, često odlazio u Sloveniju i mušičario na Savi Bohinjki i rijekama Slovenije.


U prilogu slike najpoznatije kraljevske porodice Velike Britanije u trenucima opuštanja. Novi kralj Velike Britanije i Komomvelta Čarls III, njegova djeca, pok.otac, pok.supruga, …su mušičarili.

Novi kralj Velike Britanije Čarls III je mušičar
Pok. supruga Dajana je mušičarila
Pokojni otac kralja Čarlsa Princ Filip je bio mušičar


Uz dozvolu sa: https://www.facebook.com/Musicarska-liga-Crne-Gore-104806166519236


Priredio Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*