Mušičarenje ciprinida na Sani

Mušičarenje ciprinida na Sani

moje slike 062 webReportaža: Ribe Sane

MUŠIČARENJE CIPRINIDA NA SANI

Jutarnja kućna kafica, lokalni radio vrti izvještaje šta se dogodilo u gradu u protekla 24 sata, a poslije trenutnu situaciju. Naravno redovno poslušam izvještaj o temperaturi vazduha koja je tada iznosila 8 stupnjeva u 8 sati, ali jutarnje sunce najavljuje fin dan, vodostaj rijeke Sane je 111cm sa temperaturom vode od 18 stupnjeva.

Vrlo nizak vodostaj. Vodostaj između 150 i 180cm je nekako idealan za ribolov mnogim tehnikama. Zna Sana u zimskim i proljetnim mjesecima, pogotovo kad se tope snjegovi dostići i 4m, pa i više. Temperatura od 18 stupnjeva još se zadržava od vrućih ljetnih dana mada lagano pada svaki dan. Ljetos je imala i oko 25 stupnjeva, i bila idealna za kupanje.

Sjedim tako, mozak mi vrti nekakve kombinacije tipa šta bi se moglo danas odraditi i u tom trenutku zvuk telefona. Kolega Massa, klasično pitanje, šta se radi? Šta imam ja u planu za danas, da nisam slučajno raspoložen za izlazak na vodu? Naravno u istoj sekundi kad mi postavlja sva ta pitanja u mene na licu blagi osmjeh. Ja sam za, gdje bi mogli? Hoćemo li zvati Tarika? Hoćemo. Nađemo se kod Tarika, preko puta je kafić, popijemo kaficu i dogovorimo se. OK. dolazim.

Kad smo se sva trojica sastali, definitivno se dogovaramo da se negdje ode u ribolov mahačem i muhama. Znajući da je Sana vrlo niska, kristalno prozirna, riba vrlo slabo radi, konstatujemo da nema potrebe da idemo nekud dalje da samo malo odmaknemo od grada pa šta bude, nije bitno da li ćemo nešto uloviti ili ne, bitno je biti na vodi.

FFC “Patak” i opis terena

Ove godine, kako smo osnovali Fly fishing club “Patak” – upravo nas trojica smo nekakvi idejni tvorci kluba (o “Patku” jedne druge prilike više), obišli smo ciljano dosta voda i revira u ovom našem okruženju. Bili smo nekoliko puta na Plivi, više puta na Ribniku, Sanici, Uni i naravno neizostavno naš revir Dabar, itd.

Ljeto je iza nas, osjeća se jesenja idila, a kiša već odavno nije pala. Svi vodostaji su enormno niski, a samim tim i ribolov je dobro otežan. Zato razmišljamo i odlučujemo se za tkz. teren krečana, nedaleko od centra grada cca 2km. Teren krečana je isto otprilike nekih 1.000m nizvodno od ušća svima poznate rijeke Dabar, inače fly fishing revira sa kojim gazduje Društvo sportskih ribolovaca “SANA” iz Sanskog Mosta. Možda je interesantno da spomenem da je na tom dijelu rijeke Sane, pored nje, makadamski put koji je nekad bio uskotračna pruga. Ona je vijugala uz rijeku Sanu sve do Begića, gdje je i ušće rijeke Sanice u Sanu. Pruga je uz korito Sanice kroz poznate tunele vijugala sve do mjesta Gornja Sanica (poznati fly fishing revir) i dalje za Bosanski Petrovac, Oštrelj, Drvar. Na žalost pruga je ukinuta 1975 g.

moje slike 020 web
Sana je ljeti baš mala

Kad smo stigli, bez obzira što smo znali za vodostaj, ipak iznenađenje. Rijeke skoro i da nema. Hodamo po sredini korita, po sedrama i razilazimo se svatko na svoju stranu (po našem starom ružnom običaju). Sana je tu otprilike široka i nekih 150m, ali sad je nema nikako. Ostali su samo kanali u širini od nekoliko metara i sa lijeve i sa desne obale. Na ovom dijelu kad je vodostaj normalan rijeka je vrlo brza i, reklo bi se, idealna za rafting.

Ja ću ovdje rekoh sebi, jedan dio kanala sa izlazom na kraju u sasvim plitko.

moje slike 044 web
Šimano štap i fenvik kolo na vodi

Riba je sabijena u te kanale, i znamo da je ima, samo da li će uzimati. Ima tu i pastrmke i lipljena, ali sve nešto u glavi razmišljam da bi idealno bilo nešto uloviti od ciprinidnih vrsta. O nekakvoj površinskoj prezentaciji suhih muha, nema ni govora. Nimfa, da ali kako je spustiti na dno kad je voda izuzetno brza, a samo lovno područje je kratko.

moje slike 008 web
Nimfe i larve

Sjećam se da sam na početku sezone uradio nekoliko težih imitacija, a da ih nisam nigdje ni upotrijebio.

moje slike 007 web
Mesna

Odluka pada. Ja je zovem Mesna, a vjerujem i drugi da je tako zovu. Dabing boje mesa. Jednostavna za uraditi. Nekoliko sam ih uradio podobro otežane, pokazaće se idealne za ovakvu situaciju. Mislim. Udica #12 sa mesinganom kuglicom i dobro namotana tungsten žica. Žice je možda duplo više nego što bi normalno trebalo. Osnovni konac je crni 8/0 i između dvije niti dabing tvisterom umotan je dabing crvene boje tj. boje mesa.

Pribor

Imam i drugih, ali dosta mojih štapova su shimano, tako da je i ovaj ribolov bio sa jednim šimancem dužine 9 aftme 5. Kako se vidi na jednoj od fotki tu je i moj malo stariji fenwickov čekrk sa jednom starijom šnjurom, nepoznate marke, samo znam da je petica. Bojao sam se grebanja šnjure od vrlo oštre sedre rijeke tako da mi nije žao ove starije. Konus mi je normalno 2.70m, alkica, a od alkice šimanov biocraft xt podvez 0,15mm, malo duži nego što stavljam obično, a to je oko +/- 70cm.

Tehnika i ribe

Prvih nekoliko zabačaja ne dešava se ništa, a čini mi se da to ne radim dobro. Zbog velike brzine vode, nakon samog zabačaja vrlo brzo se zateže šnjura i nimfa je na površini. Odmotavam više šnjure sa čekrka, zabačaj, a nakon toga još jedan rolcast i ponovo šnjuru vraćam na početak. Sad je već bolje. Nekoliko zabačaja i prva riba, mala zekica ili kako je još zovu bjelica. Kud ćeš ti jadna ne bila? Zapinjanja, ma naravno bilo ih je podosta, eto srećom uvijek sam uspijevao otkačiti i spasiti nimficu. Često se osvrćem u pravcu Tarika i Masse, dovikujemo se, hoće li išta, odgovaram im ni kod mene ništa.

moje slike 047 web
Zekica – bjelica

moje slike 049 web

moje slike 050 web

U međuvremenu Massa dolazi do mene, kažem mu da uzme moj foto i da napravi koju fotkicu. Smješka se sa onim svojim brkovima i kaže mi kako će me fotografisati, a nisam ništa ulovio. Zeza li ga zeza. Napravio je par fotki i odlaže aparat, a ja uporan, zabačaj za zabačajem, često zapne. Znam da ima tu ribe, ali ispada da nema. Ponovo zapinjanje, ali ne, riba, riba, povikujem Massi, riba i to dobra riba. Na svjetlo dana izlazi plodica (Plotica op.urednika). Massa sve fotografiše, ipak je to lijepa plodica od nekakvih 30 – 35cm, a kako joj ona brza voda daje otpor, mislio sam da je riba od par kilograma.

moje slike 056 web

moje slike 059 web
Autor Bifi sa ploticom

 

moje slike 051 web

moje slike 064 web

moje slike 061 web
Plotica

Sada je situacija već drugačija, ima ribe i može se uloviti. Prolazi još nešto vremena, špaga se zateže, ali šta je ovo, riba jeste, ali ne mrda i onda u jednom trenutku krenu uzvodno. Nije dugo trajalo kad se okrenula nizvodu, odeeeeee. Moralo se podobro popustiti šnjure, a i malo se spustiti sedrom nizvodno. Niko od nas nema meredov.

Već u plićaku riba polagano pokazuje znake umora, dižem je na površinu i tad vidim da je to MREN (Mrena op.urednika). Baš smo svi iznenađeni. Lijep mren kao i ona plodica. Zlatni brko, kako ga je Massa nazvao (mora da je radi tog što i on ima brkove, pa se poistovjetio). Vrlo brzo dolazi još jedan, ali nešto manji mren po istom scenariju.

moje slike 067 web
Plotica i mrena na mesnu

Tih nekoliko sati je meni tako brzo prošlo. Dosta je, hoćemo li na kaficu? Haj samo malo da sačekate da vidim šta je ono onako maleno što u prikrajku blizu obale konstantno izlovljava. Niti prepoznajem ribu niti vidim šta kupi. Vežem malog crnog mravka na veličini 19. Jedva sam provukao onu 0,15, ali prošla je. Ne mjenjam ga za tanji podvez. U nekoliko zabačaja i mali lipljenčić. Nekoliko fotki, idi kući i ubuduće pamet u glavu. Neko drugi te možda ne bi pustio. Pušten je nazad i onaj manji mren, da naraste.

moje slike 025 web
lipljenčić

moje slike 004 web

Kafić, kafica, razgovor. Sve u svemu super dan, lijep ribolov, pamtiću ga i dijelim ga sa vama čitaocima lista Mušičar. Bistro!

Tekst i foto: Fahrudin Bošković – Bifi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*