Mušičarenje basa iz kajaka

Mušičarenje basa iz kajaka

Od kad sam počeo da mušičarim gledao sam na kanalu youtube pored edukativnih klipova vezanih za fly casting i raznih varijanti lova mušicom i snimke lova basa mahačem i to uglavnom površinskim mušicama (poperima, čikadama, skakavcima, miševima).

Pošto sam iz Novog Sada, a u okolini ima par jezera i kanala u kojima ima basa, ali moram reći ne u onoj količini u kojoj bi mi zaljubljenici želeli, počeo sam obilaziti pomenute vode sa manjim i većim uspehom. Uglavnom sam mahao sa obala koje nisu baš najpristupačnije za mušičarenje. Samim tim sam počeo tražiti po internetu kajak koji bih mogao lako natovariti na auto, preneti do vode i naravno po mogućstvu u njemu stajati i pecati. Nisam nalazio baš finansijski pristupačne opcije (za ozbiljniji sit on top kajak treba izdvojiti 1000 i više evra), pa sam slučajno naleteo na neke snimke hand made kajaka i rekoh da probam da ga sam napravim. Polagano sam počeo da kupujem materijal za izradu, alat i sl. Usput sam guglao po netu i najbolje varijante za stabilnost, najbolje oblike i na kraju sklopio neku sliku u glavi šta želim.

Izrada kajaka

Od materijala sam koristio stirodur ploče od 12cm debljine, spajao ih pur penom. Za dno sam koristio 5 ploča (4 lepljene uzduž jedna popreko) i dobio tablu od 310x120cm. Dužinu sam ostavio, a sa obe strane isekao po 10cm i dobio dve grede dužine 310cm koje sam koristio za kobilice sa donje strane kajaka. Dno sam jos sendvičao sa tablama stirodura od 2cm da bi bilo deblje i čvršće. Isekao tablu na oblik koji želim. Isto sam ponovio i sa gornjim delom kajaka, precrtao oblik dna i isekao, ali i usekao pregrade, komore i samo nalepio na dno kajaka, a sa donje strane zalepio kobilicu i dva katamarana sa strane. Nakon toga ide dosta šmirglanja, oblikovanja dna, oblikovanja kobilice. Sve se može seći testerom, skalpelom. Šmirglanje može sa šlajfericom, ali oprezno, jer se može desiti da skine više nego što ste želeli. Rupe za držače za štapove burgijom za drvo ili čak nazubljenom plastičnom cevi.

Po dobijanju željenog oblika kompletan kajak oblepite u novine. Ja sam koristio lepak za drvo razblažen sa vodom. Ovaj korak se radi obavezno, jer bi smola kojom se premazuje kajak izgrizla stirodur. Kada ga oblebite novinama ide stakleni mat i poliester smola (objašnjenje kako se radi imate na youtubu) i taj deo posla je po meni najnezgodniji, bar u početku, dok se malo ne uhodate. Ostavite par dana da se lepo osuši i stegne, pa dosta šmirglanja vodenom šmirglom od veće ka manjoj granulaciji. Obavezno naneti prajmer za plastiku, farbanje u željenu boju, pa lakiranje.

Prednost ovog kajaka u odnosu na fabričke, pored cene, je i što ga možete probušiti na deset mesta, a on će i dalje ploviti.

Mušičarenje iz kajaka

Imao sam prilike mušičariti basa iz čamca na Bager bari u Ratkovu. Čamac je dosta bučniji od kajaka sam po sebi, potrebni su jači zaveslaji, teže ga je kontrolisati, svako odlaganje pribora zna da bude bučno. Nedavno sam uradio kajak i bio sam do sad tek 4-5 puta na pecanju sa njim, ali sam primetio veliku razliku. Prilazak željenom mestu je dosta tiši, dešavalo mi se da riba stoji na metar od kajaka i da odreaguje na mušicu. Dosta promašaja sam imao, jer ne očekujem udarac na 2-3 metra od mene, još uvek se nisam u potpunosti navikao. Pitam se čak i da li boja kajaka ili čamca utiče na plašljivost ribe, ako utiče i to sam potrefio.

Kajak koji sam sam napravio

Mušičarenje basa

Velikousti bas je poznat kao izuzetno alava riba. Ja ga u 90% slučajeva pecam na površini, jer su atraktivniji udarci. Šta god da mu inače bacite, da napravi pljusak na površini i ako mu je u vidokrugu, on će odreagovati i bar doplivati da pogleda šta se dešava. Ako mu je po volji imitacija, sigurno će napasti.
Najbolje vreme za pecanje basa površincima je kraj leta i početak jeseni, kada ga treba tražiti u lokvanju i travi gde se skriva od sunca, ali i vreba iz zasede. Kod povlačenja popera kombinujem, nekad brže, nekad sporije sa većim i manjim pauzama. Često se desi da vidite talas koji se podigne kad riba krene na mušicu, u tom slučaju nikad ne menjajte način povlačenja, jer će se riba okrenuti i otići. Kontra treba da je snažna, jer bas ima tvrda usta, bude dosta spadanja, ali to je i draž. Na mušicama za basa je obavezna zaštita za travu koju radim od najlona debljine 0,40mm, jer ima dosta prevlačenja preko lokvanja i trave.

Od imitacija koristim još imitacije vilinog konjica, skakavca i čikade su odličan izbor za zabacivanje u rupe između lokvanja, pogotovo kad ih ima dosta iznad vode ili u vodi. Ubacite u rupu i lagano cimkate da se prave krugovi oko mušice, kao kod pecanje u nekim varijantama bambulom za klena. Miševe koristim u periodima žetve, jer tada dosta miševa beže od mašina i traktora, pa znaju da završe u vodi i preplivavaju. Gugleri su takođe odličan izbor u momentima kad vidite raubove i bežanje sitne ribe.

Imitacije na koje lovim basa sam radim

Imitacije na koje lovim basa

Na kraju pozivam sve kolege koje nemaju priliku da mušičare basa, a želeli bi da se jave, pa da pokušamo da organizujemo neko druženje na vodi.

Autor s lepim basom na mahač

Opis kajaka https://www.youtube.com/watch?v=iUYAwhuIz7A&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1UuPNI2q4ciU4BYRiQxz5uNXulSvBlDTWqsnly7Z5tx_ua5oedF_QVi1Y

Testiranje kajaka https://www.youtube.com/watch?v=xxAu0pqbdEw&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2md4X_ssOWsBs5om4V5AN7uLt7vBKtAQphvl5bNTiBdIqZ5u90fCFYmhU

Bistro!

Vladimir Dimitrijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*