Mušica Jejina (jejna)

Mušica Jejina (jejna)

Interesantna priča o mušici jejina koja imitira veće kedise (sedževe), a kao osnovni materijal za krila se koristi pero sove – jejine. Ima u tradiciji mušičarenja u Bosni nekoliko muha koje nose nazive po pticama čije se perje koristi za njihovu izradu.

Mirza Hadžalić je postavio pitanje na FB profilu lista Mušičar „Ljubitelji lista Mušičar“:
Pozdrav raja. Zanima me da li netko poznaje suhu mušicu takozvanu – jejna? Čuo sam da je vrlo efikasna. Hvala i bistro!

Komentar Radovan Rašo Pujić: Mušica Jejina se radi od perja sove

Komentar Rade Obradović: Jejina je odlična muha, radi se od Sovinog pera.

Komentar Amir Buturovic: Jejina je ptica grabljivica, lovi miševe i krila super joj bešumna zbog toga. Sova, ćuk. Nježno perje, pa je i mušica mokra. Mislim da postoji fotografija mušice u zelenoj knjižici iz Bihaća, autor sa Une. Slika je u koloru.

Priručnik Senad Kurtagić: Vještačke mušice, foto: Amir Čolić
O mušicama Jejina iz Priručnik Senad Kurtagić: Vještačke mušice, foto: Amir Čolić
Jejina Priručnik Senad Kurtagić: Vještačke mušice, foto: Amir Čolić

Komentar Marinko Cvjetković: to je vise lokalni naziv a predstavlja sve krupnije kedise, boja i varijacija koliko hoćeš. Mirza Hadžalić najcesce pravim zeleno i oranž tijelo, malo deblje, a u krila patak i sove ili jarebice malo radi boje, jer upijaju vodu, ali svejedno, uzima je i kad tone.

Komentar Edin Iftić: Jejna je mokra muha orginalna verzija radjena je od kudelje. Tijelo kudelja ili kučina.

Rebra najčesce braon konac ili tanka messing zica.

Nožice braon pijetao vezane oboreno niz tijelo kao za mokru muhu.

Krila za rani period pjegava sova, a kasnije ljeto lugava braon siva sova isto vezana kao za mokru mušicu. Najefikasniji su brojevi 10 i 12. Izvorno vezana u Krajini najčešće na udicama Mustad 539. Postoje mnoge modifikacije ove muhe, ali po meni izvorna verzija vezana vlaknom kudelje je najbolja. Bistro!

Komentar Mirza Hadžalić: Hvala Edinu. Dobio sam primjerak, ne znam samo da li je to ta mušica.

Odgovor Edin Iftić: Jeste i upravo onakva kako mam je opisao Ali nožice bih vezao ispod pera sove poz i Bistro!

Sova Jejina

Komentar Boško Klarić: Jure Šuća Mušica Jejina lokalni je naziv mušice vezane od perja sove, u ovom slučaju Sove Jejine.
To što je autor posložio mušicu od perja spomenute Sove je, po pitanju izbora Sove, potpuno nebitno i to iz razloga što skoro sve Sove imaju iste boje perja.
Jejina, stara bosanska mušica koju su vezački praktičari sa lakoćom složili na udicu i pomakli ono istinsko vezanje korak u naprijed. Tako jednostavno, lako, od priručnih domaćih materijala i tako ubojito na vodi.
Sve mušice od Sova možemo zvati Jejina i bacati ih ribama koje im neće opraštati.
Ipak, originalni recepti su originali koje treba poštivati iz razloga poštovanja prema njihovim tvorcima.
To da Jejina može biti čudesna na vodi je istina ali, nije apsolutno isključiva mušica u koju se jedinu treba uzdati.
Mušice su samo mamac za ribe koje će ih privući ili odbiti od sebe.
Prevesti ću, može netko bacati Jejinu na vodu satima i ništa neće uloviti, a onda će mu iz ruku netko drugi uzeti štap i sa tim istim priborom napraviti nered na vodi.
Koliko sam zapamtio recept od pok. Kurtagića na sajmu u Rijeci (davno) onda ću reći kako se recept poklapa sa onim što je naveo Edin Iftic
Ali, tu možda počinje vezenje Jejine, ali nitko neće navezati kraj.
Uglavnom, svo perje od Sove je vrag na udici.
I da, treba još experimentirati sa Sovama i biti u kontaktu sa ljudima čija imena ‘drže vodu’ na vodi.
Tako će početnici ići naprijed.
Što se tiče internet majstora ili drugih slučajnosti na vodi onda takvima ne treba davati pažnju osim u slučaju posjesti ih u prve redove kakve nastave o mušičarenju i pažljivo ih upoznavati sa nepreglednom materijom – mušičarenje. 

Odgovor Edin Iftic: Boško Klarić Hvala na temeljnom opisu.

Moramo se nadovezati na ovo. Istina je da smo Senad Kurtagić i moja malenkost modifikovali dosta ovih muha. Name tačno da je Jejna naziv za sovu, ali zavisno od podneblja perje je drugačije recimo vaša Dalmatinska mala ušara ima perje kao jarebica na krilima i leđima. Zašto kudelja? Prvenstveno vlakno kudelje neisprano je nedefinisano zelene i bež boje tako da je najsličnije Caddis puppi koja izlazi. Zašto je neuspiješna kod nekih ribolovaca, recimo da bi takvu imitaciju vodili i podizali za FF priborom teško je jer sama primjena Sa vaser kuglom je mnogo lakša. Na ovu temu moglo bi se pisati danima kao i na svaku kod standarnih mušica vezanih često iz ruke majstora, a ne na stegi. Pisati o jejni, a ne pomenuti mnogo majstore poput Rahm. ili pokojnog Meskana iz K. Vakufa je nemoguće. Stoga se slažem da Ivan to uokviri da ne ide u zaborav. Ja lično sam obećao jedan serijal starih mušica što moram da uradim za Mušičar.
Na žalost dosta toga ide u zaborav, a i preteče ovih modernih mušica.
Lijep pozdrav i Bistro čitateljima Mušičara s obećanjem da će uskoro biti serijal o starim izvornim verzijama mušica.
PS. nadam se da će se moj dugogodišnji drug pridružiti jel'da Boško.

Komentar Osman Ope Bejtovic: Mirza Hadzalic …Jeste, to je Jejina. Odlična mušica , imitacija sedževa u raznim fazama samo ako je znaš prezentirati dobro. Lovio sam dobro s njom i u Danskoj, Švedskoj, Norveškoj, …

Jejina: Foto Mirza Hadžalić

Komentar Osman Ope Bejtović: Jejna kao izvorna imitacija imitira malo krupnije, ljetne sedževe, međutim može se koristiti za gotovo svu paletu sedževa tokom čitave godine u svim veličinama bilo otežane ili za slobodno plivajuće sedževe. Veći su odlična zamjena za kamenjarke. Ja imam čitavu paletu veličina od 28 – 8. Gotovo su neuništive jer su dobro konstruisane. Bez razmišljanja je koristim kad danju lovim morsku pastrmku na 10 ili 8 …

Komentar Ljubomir Antonić: Opis izrade mušice jejna. Tijelo: kudelja, rebra: braon i tamnije zeleni konac za noć može i srebrena lameta, krila: pero od sove (ćuk), noge pjetao žuto-sive nijanse može se dodati dva pipka od divljeg patka. Po potrebi može se koristiti i kao suha muha ili mokra kada imitira sedža koji izlazi iz vode.

Imitacija koja imitira velike kedise (sedževe) i kupi je pastrmka.

Sredio sa FB Ivan Korhner
Foto: Amir, Mirza i Boško

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*