Muhe iz Britanske Kolumbije od pre 30 godina

Muhe iz Britanske Kolumbije od pre 30 godina

Muhe iz Britanske Kolumbije od pre 30 godina

Ove muhe su mi donela sestra iz Britanske Kolumbije, Kanada 1990 godine. Čujem da su dobre za „tajeklenoglave“!

O muhama koje sam objavio na svom FB profilu, ne znam baš mnogo. Ne znam ime, ni materijale od kojih su vezane, ni ko ih je napravio.

Sestra mi ih je donela iz Kanade pre skoro trideset godina. Nekada su bile urađene za lov pastrmki Steelhead.

Otrgnuto od zaborava. Kutija sa muhama iz Kanade!

Radivoj Šavli

Original: Te muhe mi je leta 1990 prinesla sestra iz Britanske Kolumbije. Menda so dobre za „tajeklenoglave“! O muhah, ki sem jih objavil žal ne vem veliko. Ne poznam imen in vezalnih materialov, ki jih sestavlajo. Sestra mi jih je prinesla iz Kanade pred skoraj tridesetimi leti. Nekatere naj bi bile za lov postrvi „steelhead“.. Lep pozdrav, Radivoj

1 Comment on “Muhe iz Britanske Kolumbije od pre 30 godina

  1. Da to su musice pravljene i inovirane za ribolov steelheada na Zapadnoj obali Kanade i USA. Na neke od njih sam i sam lovio. Vecina njih su ‘mokre’. Moram istaci da sam imao dosta uspjeha sa verzijama musica sa nasih voda na brojevima vecinom od 2 do 14, sto nije iznenadjujuce. Kao ni lososi, tako ni steelhead se ne hrani aktivno kada udje u rijeke na mrijest, nego reaguje instiktivno ne pokret, siluetu i kombinaciju boja, bilo da lovite nimfom, mokrom ili suhom musicom kojima je i prilagodjena tehnika vodjenja musice (to vazi i za ribolov lipljana, pastrve, mladice, klena i drugih, ali se ‘nase’ ribe hrane redovno i aktivno).
    Bio sam na prisutan naizgled nevjerovatnom prizoru na rijeci Krivaji u BiH kasnog septembarskog predvecerja, desetak km ispod sastavaka Biostice i Stupcanice koje je prave, kao Piva i Tara Drinu. Na izlazu iz jednog tihog vira sam gledao mladicu preko 10 kila kao ‘kupi’ sa povrsine malog crnog mrava velicine udice 20-22 koji su se rojili kao mecava. Idite na nase rijeke lovite imacete fantasticnih dozivljaja ponekad. Zivot mi je pruzio priliku, koju mi je zivot donio, da lovim i steelheada i losose, ali za mene kao musicara (gotovo iskljucivo suhom musicom), nema zahtjevnije ribe od savskog lipljana na Slovenackim, Hrvatskim, BiH i vodama Zapade Srbije-Drine i njenih pritoka,sve do Crne Gore i Plava-Ljuce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*