Mostarci na Ribniku, septembar 2019.

Mostarci na Ribniku, septembar 2019.

Pozdrav gosp Ivane. Evo par riječi i fotki sa Ribnika. Krenuli smo stric Emir i ja iz Mostara oko 6 ujutru, a na Ribniku smo bili oko 10. Odlazimo do ribočuvarske službe i recepcije te uzimamo dozvole za dva dana, nedelju i ponedeljak. Odmah rezervišemo bungalov za prenoćište i krećemo prema vodi.

Kod mosta svraćamo kod Blaže u prodavnicu „Tea“ i raspitujemo se šta kupi, koja boja i veličina radi. Uzimamo par suhih mušica i emergera i idemo dalje. Dogovor je bio da parkiramo auto kod hrasta, pa ćemo krenuti mušičariti.
Voda skroz mala, za razliku kad smo bili u petom mijesecu ove godine – neprepoznatljiva (potočić). Pratimo dešavanja na vodi i aktivnosti riba.

Emir i Alen Delić

Ja se odlučujem za suhu mušicu veličine 24 žuto-zelena. Preko puta mene vidim par baš lijepih i većih lipljana kako se dižu na površini i kupe mušice. Par zabačaja pratim svoju mušicu vidim lipljan je kupi, adrenalina na 100%, kontriram vidim na štapu je, a mojoj sreći i ushićenju nije bilo kraja. Lagano ga zamaram, jer je mušica napravljena na udici #24 da mi ne spadne. On se lavovski bori ide prema meni, pa onda prebacuje u petu brzinu i odlazi od mene uzvodno i nosi šnjuru za sobom. Čekrk cvrči, melem za mušičarske uši, taman kad misliš da se umorio i kontaš spreman za meredova, opet ista priča, sada nizvodno ode, borba je trajala par dobrih minuta i konačno se našao u meredovu. Slikanje i brzo puštanje.

Emir s lipljanom

Taj dan kao i sutrašnji još se javilo baš lijepih komada. Uzimao je lipljan emergere i suhe mušice. Nismo lovili na nimfice, jer je voda baš plitka, a nema ljepšeg ribolova nego na suhu mušicu.

Alen s lipljanom

Boje mušica su se kretale od žute, žuto-zelene, maslinaste, pa do prljavo bijele.

Bili smo 2 dana na prelijepom Ribniku. Gostoprimstvo i ljubaznost ljudi na visokom nivou. Svima preporučujem da odu i vide Ribnik i osjete i vide sve ljepote i blagodati tog revira.

Suva muha na koju smo najviše lovili
Vraćanje lipljana

Alen Delić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*