Moljci i kako ih se rešiti

Moljci i kako ih se rešiti

Najbolji uslovi za moljce su zaštićen prostor i toplota, a to im mi pružamo u svojim ormanima i kuhinjama tokom cele godine. U ormanima moljce privlači vuna i odeća od životinjske dlake.

Na odeći moljce privuku mrlje od znoja ili hrane. U kuhinji i ostavi moljce privlači brašno, pirinač, testenina i keksi. Kada se moljci nađu u hrani, jedino rešenje je oprati hranu u mešavini vode i sirćeta, dok hranu s jajašcima moljaca treba baciti.

Da ne biste doživeli neprijatna iznenađenja kada iz ormana izvadite neku odeću koju niste duže nosili, svaki odevni predmet na kraju sezone dobro očistite, provetrite i ako treba odnesite na hemijsko čišćenje, pa tek onda ostavite u orman. Dakle, preventiva je najbolji i najsigurniji način borbe protiv moljaca.

Pošto je orman zatvoren i nema dovoljno ventilacije u njemu, izmenom toplog i hladnog vazduha u prostoriji, vlaga se uvlači u tekstilne predmete i stvara gljivice, odnosno buđ. Zato odeća koja se duže ne nosi, u ormaru može navući buđ i vlagu. Da biste odstranili vlagu, postavite vrećice sa ugljem koji se koristi za roštilj. On je suv, nema mirisa i veoma je higroskopan, pa će upiti svu vlagu. Menjajte ga jednom godišnje.

Moljac – sve faze razvoja

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u borbi protiv moljaca:
– naftalin kao klasično sredstvo veoma je delotvoran, jer ga moljci uopšte ne podnose. Na žalost, naftalin veoma neprijatno miriše i odeću je posle teško izluftirati. Zato se sve ređe koristi, a EU ga je zabranila, jer je kancerogen.
– tabletice kamfora su efikasne, miris je manje neprijatan i odeća se lakše provetri.
– trake protiv moljaca koje možete nabaviti u prodavnicama su delotvorne, ali relativno brzo izvetre.


– listići lavande i pelina mogu se preporučiti kao veoma delotvorni. Treba ih staviti u male platnene kesice ili gazu i poređati između vunene odeće.
– plodovi divljeg kestena takođe su dobro sredstvo. Treba ih poređati između odevnih predmeta od vune i moljci se tu neće useliti. Pre toga ih treba na par mesta izbušiti.

Plodovi divljeg kestena (ima ga po parkovima i drvoredima)

– tucani cimet, karanfilić, majčina dušica, crni biber ili iseckani koren perunike takođe se mogu staviti u male platnene kesice i držati u ormanu sa odećom, jer i njihov miris odbija moljce.
– miris lovorovog lista odbija insekte, pa se i koristi kao sredstvo za borbu protiv moljaca, paukova i ostalih insekata.
– mešavina mente i ruzmarina je takođe dobra u borbi protiv moljaca.
– sušeni komadići limunove i pomorandžine kore takođe nisu omiljeni među moljcima. Treba ih staviti u vrećice od gaze ili retkog platna i poređati po ormanu sa odećom.
– otvorene flašice u kojima je bilo lavandino ulje teraće moljce sve dok im miris ne izvetri. Pazite da neka zaostala kap ulja ne zaprlja odeću, jer se ta fleka teško skida.
– uvijeni u novinski papir, džemperi, bunde ili vuneni tepisi, koji neko vreme nisu u upotrebi, biće dobro zaštićeni od moljaca koji ne trpe miris štamparske boje.
– razna hemijska sredstva za uništavanje insekata

Dakle, preventiva je najbolji način borbe protiv moljaca.

Evo nekih od preventivnih sredstava koja se koriste u zaštiti od moljaca

BIOTOL insekticid za leteće i puzeće insekte 500 ml (univerzalni)

  • 500 ml (s raspršivačem)
  • kontaktni insekticid s dugotrajnim delovanjem za uništavanje letećih (muhe, komarci, moljci, mušice itd.) i puzećih insekataa (mravi, srebrne ribice, žohari, buhe, uši itd) u stambenim prostorijama i spremištima.
  • Efikasna zaštita
  • Biološki razgradiv
  • Bez mrlja i mirisa

Proizvođač: UNICHEM

Lavanda

Lavanda protiv moljaca

Nabavite je pre nego što joj se cvetovi otvore, pa vežite u male strukove i okačite da se prirodno suši na toplom i mračnom mestu nekoliko dana.

Lavanda u kesicama

Od četvrtastog komada materijala po želji, poželjno mrežastog, napravite vrećicu širine oko 75mm. Presavijte na pola tako da spoljna strana bude unutra i zašijte sa strane, pa izvrnite vrećicu i napunite je osušenim cvetovima lavande.

Drugi kraj možete da porubite i vežete trakom ili da ga proštepate mašinom, mada veoma lepo izgleda i samo sa trakom. Vrećicu stavite među stvari koje želite da zaštitite od moljaca ili jednostavno da bi im doprinela lepom mirisu.

Naravno, ukoliko već imate neku vrećicu koju možete da iskoristite za ovo, ne ustručavajte se, jer će vam svakako olakšati posao.

No, ako više volite štapiće od lavande, vežite 12-18 sveže ubranih dugačkih grančica odmah ispod cvetova, pa ih izvrnite preko njih, vežite trakom i osušite.

Kasnije, samo ih postavite na željeno mesto.

Mušičarenje i moljci

U našem skladištu u kome čuvamo perja i krzna, te druge materijale, moljci mogu napraviti čuda, pa ih zato redovno kontrolišite i pregledajte, a po potrebi zaštitite nekim sredstvom protiv moljaca koje smo gore nabrojali.
Drugar mi reče da zna nakratko ubaciti perje i skalpove u zamzivač – posle su sigurni jedno vreme!

EKOTOP se koristi za zaštitu tkanine (vunene, pamučne, svilene, kožne ) i raznih materijala od moljaca.

EKOTOP je preparat na bazi permetrina koji ima kontaktno, neurotoksično delovanje na insekte. EKOTOP se primenjuje raspršivanjem sadržaja po unutrašnjosti ormana, regala, škrinja (najbolje po delovima od punog drveta) i kutija (kesa) u kojima čuvate materijale.

Ako su ostave za odeću napravljene od glatkih površina (npr. ultrapasa), odeća se može i direktno isprskati (džemperi, kape, kaputi), naročito kragne i ostale presavijene delove odeće. Za odevne predmete od kože, krzna, svile koji se čuvaju u kesama, preporučuje se da se u unutrašnjost kese stavi kartončić koji je naprskan EKOTOP-om.

Doza biocidnog proizvoda: 2ml – 4ml/m2 tretirane površine. Postupak tretiranja se ponavlja nakon 2-3 meseca.

CILJANI ORGANIZMI: Moljci
AKTIVNA SUPSTANCA: 0,5% Permetrin
PAKOVANJE: 150ml, 250ml

Više na: http://www.ekosan.co.rs/proizvodi/ekotop/

Potrudite se da na vreme odeću i svoje materijale zaštitite, jer posle zna biti kasno, kada ih moljci napadnu.

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

2 Comments on “Moljci i kako ih se rešiti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*