Moje imitacije jednodnevki koje sam radio u martu 2022.

Moje imitacije jednodnevki koje sam radio u martu 2022.

Gospodine Ivane šaljem vam po dogovoru tekst o jednodnevkama koje sam pravio u predhodnih nekoliko dana marta 2022. Sve imitacije jednodnevki koje sam radio u predhodnih nekoliko dana su izrađene na barbbles udicama #14.

Ove imitacije koristim u toku cijele sezone, sa izmjenom veličine udice, ili sa dodatkom malih detalja u zavisnosti od stanja na vodi. Da ne bih previše pisao, jer većina mušičara je upoznata sa ovim rodom insekata, objasnit ću koje sam materijale koristio.

Materijala imamo u izobilju, tako da ja sam koristio floos konac, biot, vještački i prirodni body quill, cdc, trakice iz pvc džakova i još mnogo toga.

Jednodnevka CDC natural

Mali opis izrade jedne od kreacija, npr. komplet urađena jednodnevka od cdc pera. Postavimo u stegu udicu Namotamo osnovni konac do polovine udice. Uzmemo nekoliko željenih isperaka iz pera pijetla i postavimo za rep imitacije. Da se ne bi previše tijelo debljalo, uzmemo srednje veličine cdc pero i osnovnim koncem pričvrstimo na sami kraj pera i povučemo unazad lagano cdc pero, i osnovni konac vratimo ka okcu udice. Formiramo tijelo sa cdc perom do jedne trećine udice i na tom mjestu ga učvrstimo. Slobodni dio udice služi i ostavlja se za krila i dabbing i nogice imitacije. Postavimo krila od cdc pera, malo dabinga po želji, i u podijeljenom osnovnom koncu ubacimo dlačice iz face zeca kao nogice. Kada smo to završili 3-4 namotaja formiramo finišerom glavu imitacije. Glavu mušice impregniram Low uv gelom i lampom. Još da dodam imitacije koje su urađene od floss konca su pređene u tankom sloju Low uv gelom.

Kolaž 1 Jednodnevki
Kolaž 2 Jednodnevki

Da napomenem da kada radim tijela od biot isperka stavim tanko super lijepka radi čvrstoće istog

Nazivi jednodnevki: Tara blue, SMB, Rotten Cherry, Falss/trout, Gray dark Beige orange butt, Dirty pink, Biot olive, Magic quill fl.orange, Magic quill falss, Cdc natural, Cdc yellow.

Tara blue
SMB
Rotten Cherry
Falss/trout
Gray dark Beige orange butt
Dirty pink
Biot olive
Magic quill fl.orange
Gray Dark
Magic quill falss
Cdc natural
Cdc yellow

Toliko ovaj put od mene, uživajte u izradi vaših kreacija, veliki pozdrav iz Kolašina, Crna Gora na rijeci Tari.

Radovan Vlahović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*