Moja muha fazanov rep

Moja muha fazanov rep

Jedan ozbiljan ribički radnik u službi uzgoja potočne pastrve u svrhu napućivavanja Goranskih voda, ali i pasionirani mušičar me zamolio da navežem bilo koju inačicu Fazanovog repa i pokažem ju putem Fb objave.

Fazanov rep je na raznim veličinama udica, kategorijama i inačicama čudesna mušica. Za mušicu Fazanov rep s pravom možemo reći kako ga ribe vole.
Ono što je čudesno za moju malenkost je to kako sam, kao mladi kanjonski “mačak”, vjerovao kako sam u svojoj 18-oj godini “otkrio” Fazanov rep! Mudro sam sračunao kako mogu, jednako kao i od perja Pauna, na udicu zavrtjeti i isperke iz repnog pera Fazana. To sam i napravio. Podlo sam šutio i klepao pastrve na suhi Fazanov rep. Mojoj sreći, te davne 1982 god. nije bilo kraja. Uvjeravao sam samoga sebe kako imam svoju muhu, hehehe… kodno ime “Smrtovka”.

Ta vrsta mušičarske sreće je trajala jednu godinu. Zapravo, sve do onog trenutka kad sam na služenju vojnog roka u Beogradskoj trgovini Lovac uzeo nekakav ribički katalog u ruke i u njemu vidio desetke mušica. Među njima je bila i nimfa Fazanov rep. Naravno uz mušicu je pisalo, ime autora i godina vezanja uzorka. Autor je bio Frank Sawyer/1958 god. Ta nimfa, Sawyer Pheasant tail nymph je poodavna bila svima znana osim meni!

Tog trenutka, priznajem, sam se malo oklepio, ali od tog dana NIKADA VIŠE U ŽIVOTU NISAM REKAO JA ZNAM! NIKADA!

Iskreno, u to doba nisam bio ni toliko osviješćen u kakav sam svijet zagazio i to zagazio preko grkljana. Nepovratno !

Da, od tog doba je prošlo punih 38 godina, a ja i dalje vežem Fazanove repove i smišljam nekakve nove kreacije te mušice, a izmisliti se ne mogu. Sve je izmišljeno, a o desecima inačica na temu iste mušice nije vrijedno niti govoriti. Sve je jasno, jel’da!

Za svog dragog frenda Denisa Gorjana ću javno navezati “svoj” Fazanov rep koji bi u pravilu trebao imitirati nimfe tamnijih boja. Trebao bi…da ?

Uglavnom, ova vrsta imitacije tamnijih nimfi funkcionira dobro, a kombinacije sa materijalom za opršje/torax su brojne.

U opršje se veže sve, od bakrene žice što je C.Ritz došao na ideju u svrhu dubljeg poniranja u vodu, do dlačica svih vrsta životinja ili pak svila i konaca, lameta ili obične olovne žice. Osim toga tu su i razne metalne i plastične glavice u svim bojama. Sve to zajedno pruža veliku dimenziju igranja za stegom i na vodi.

Sve one love. Iz tog razloga mušica Fazanov rep i je popularna među mušičarima diljem planete. Tim više što je i vrlo jednostavna za navezati na udicu.Ovom prilikom ću za Denisa G. i ekipu u Gorkom Kotaru zavrtjeti mog miljenika koji se dokazao na slivu rijeke Cetine.

Zapravo, to je kao i svi drugi unutar kruga ove mušice, samo obični Fazanov rep i ništa drugo. Ta šta bi drugo i bilo …

Ono što je meni, vjerujem i drugima, bitno je da se tijelo od isperaka iz repa fazana ne raspada. Zapravo, ne vežem ih u načinu gdje kontra namatanjem rebra dobijem na čvrstoći tijela mušice. Ne raspada se, ne, neeee.

Pogledajte!

Izrada moje muhe fazanov rep

1. Na udicu namotajte tanak sloj olovne žice. Preko žice namotajte podlogu tijela mušice pod koju stavite bakrenu žicu za rebra i repić. Za repić koristim isperke iz pera iz vrata pijetla. Isperci fazanova pera se lome prilikom “oranja” mušicom po dnu. Udica bi trebala biti long shank tj. duži vrat. Takvu udicu ne koristim kod većih brojeva udice.
2. Pero repa fazana uvijek uzimam od fazana koji su pravi, divlji gnjetlovi, koji nemaju bijelu ogrlicu oko vrata. Njihovi isperci iz repa su one prave smeđe boje. Dobri su i isperci od ogrličastih fazana, ali ipak nemaju ovako lijepu smeđu boju već su od polovice isperaka, pa k njihovu kraju metalizirano plavkasto zeleni.
3. Ovo je bitno, OVO! Ovdje se radi o čvrstoći budućeg tijela mušice. Na podlogu tijela navrtite kakav tanak i čvrst najlonski konac oko kojega ćete zavrtjeti isperke iz repa fazana. Vrhove isperaka lijepo obuhvatite tim jakim najlon koncem u smeđoj boji, ali PAZITE! Neka konac bude malo raširen prilikom obuhvatanja isperaka, jer ako je u “žici” onda ćete polomiti nježne vrhove isperaka.
4. Samo vi njih zavrtite oko konca i namotajte ih na udicu dok ih ima ….
5. …. jer kad ih nestane onda opet uzmite 4-5 isperaka i ponovite radnju kao iz da iz početka namatate tijelo mušice …. ma naravno
6. …. samo vi njih zavrtite i potrošite do cca polovice udice …
7. … po zavrtanju tijela završite radnju …
8. … i navrtite rebra preko tijela mušice. Pazite, nemojte da vas tijelo vara dok vrtite rebra mušice. Ne dajte rebrima da u lošim razmacima sjednu na tijelo mušice …
9. Po završetku rebara na tijelo montirajte buduće krilne pupoljke, ali tako da vanjska strana isperaka gleda u tijelo mušice. Tako ćemo dobiti one fino posložene krilne pupoljke
10. Višak isperaka odsijecite, jer nam ovom prilikom ne trebaju iz razloga …
11. … što ćemo buduće nogice i opršje napraviti od dlake iz repa crvene vjeverice, smeđe ovčije vune i dlačica crveno obojenoga pijetlova pera …
12. … ovako izgleda taj komadić pređice …
13. … kojeg ćemo zavrtjeti oko konca …
14. … i zamotati ga u opršje/torax mušice …
15. … to opršje malo dotjeramo …
16. … i preko njega prebacimo isperke od kojih …
17. … ćemo dobiti krilne pupoljke. Višak materijala odsiječemo …
18. … i završimo glavu mušice. U ovom slučaju od konca u boju trule višnje. Dakako, malo poredimo opršje mušice i sa njom pravac u kutiju do proljeća. Ovo je obična lovna mušica od desetak minuta posla ta stegom!

Gotova moja muha fazanov rep – nimfa

Mojih jutrošnjih (do podne) navezanih 50-ak komada nimfi fazanov rep sa wolfram cooper glavom. Neka ih!

Nimfe fazanov rep s otežanjem

Boško Klarić

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*