Moj ulov života na Uni – lipljen 53.5cm

Moj ulov života na Uni – lipljen 53.5cm

Evo da ti napišem Ivane kako je se to desilo. Počeo sam se baviti ovom vrstom ribolova, kako ga zovu „Češko nimfarenje“ odskora, dobio sam priliku da idem na jedno lijepo takmičenja u Kulen Vakuf na rijeku Unu. Tamo sam pozvan od kolega i prijatelja.

Stigli smo u Kulen Vakuf dan ranije 11.10.2019., prije takmičenja, da bi prisustovali treningu i da ispitamo koje muhe riba uzima. Otišli smo na trening moji prijatelji Sead Bušatlija, Benjamin Mesan i ja. Počeli smo sa ispitivanjem muha i nimfi. Ulova je bilo mnogo, a najviše kalifornijske pastrmke od 20 do 40cm. Tako smo lovili nekih 4-5 sati bez prestanka.  Nije bilo umora, jer je riba bila aktivna i prije kraja treninga stao sam na jedan veliki vir i zavezao na predvez tkzv. VORMA. Imao sam ulova na njega, nekih par pastrmki. Zabacio sam poslednji zabačaj istog Vorma u vrh vira i pustio da ga voda nosi. U jednom sam momentu osjetio jak udarac i dao kontru. Prvo sam pomislio da je velika kalifornijska pastrmka, dok nisam ugledao leđno peraje lipljena. Nisam mogao povjerovati da na udici imam kapitalca. Brzo sam ga prihvatio u meredov i stavio na obalu u čudu gledajući u njega. Prišli su mi prijatelji i rekli da ga izmjerimo. Metar je pokazao 53,5cm. To je moj ulov života – lipljen od 53,5cm. Ulovio sam ga na Uni između Martin broda i Kulen Vakufa. Nakon par fotografija lipljen je vraćen u Unu. C&R!

Koristio sam štap od 11 fita, akcije 3 #, kolo je Ron Tompson, a na kolu fluorokarbon od 0.20mm i predvez od 0.12mm. Imitacija na koju je ulovljen je worm.

Jasmin Gile Milanović

Sa FB profila izjava očevica: Vaha Vahid Hodzic još jednom čestitam momku. Lično sam prisustvovao mjerenju u milimetar 53,5cm. Ovo je meni lično, a lovim mušičarskim priborom nekih 20 godina, prvi put da vidjeh da je neko izmjerio lipljena te dužine. Riba je uredno vraćena u njeno stanište poslije slikanja i mjerenja. Bravo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*