Moj osvrt na JPK na Đetinji 2018.

Moj osvrt na JPK na Đetinji 2018.

Ove godine je na reci Đetinji, kod nas u Užicu, održan deveti po redu Kup jadransko-podunavskih zemalja u disciplini mušica koji je, prema rečima takmičara iz naše, a i gostujućih zemalja, veoma uspešno organizovan.

U daljem tekstu pokušaću da opišem kako je Đetinja postala domaćin prvog mušičarskog JPK-a u našoj zemlji, a ujedno i prvog međunarodnog takmičenja u disciplini mušica, održanog u Srbiji. Objasnio bih iz svog ugla kako su tekle njegove pripreme i sama organizacija.
Dva dana pre Uskrsa upućen mi je telefonski poziv od Tihomira Lukića i Marka Milačića, a na temu Jadransko-podunavskog kupa, sa idejom da se ovo prestižno takmičenje održi na mom domaćem terenu, na reci Đetinji. Moram priznati da sam se tome obradovao, jer je i ranije, kada se govorilo o mogućnosti održavanja ovog takmičenja u Srbiji, Đetinja bila prvobitno planirana destinacija. Uvideo sam da je to odlična prilika da pokažemo ljudima kakva su naša prirodna bogatstva, netaknutu prirodu, koliko je Đetinja kvalitetna reka i šta sve njeni prelepi tereni mogu da pruže mušičarskom sportu. Danas, kada se nedovoljno ulaže u rečna bogatstva Srbije, u ribolov kao u sport, kada je svest naroda i dalje nedovoljno razvijena te ne umemo da cenimo šta nam je priroda podarila, uz svakodnevne borbe da odustanemo od gradnje mini hidrocentrala, javila se mogućnost da našim sugrađanima i prijateljima iz regiona pokažemo šta sve može uraditi grupa entuzijasta i kako smo sačuvali ovaj biser od reke. Obradovao sam se uvidevši kolika nam je čast i poverenje ukazano ovom ponudom, ali vrlo svestan koliko je organizacija takmičenja ozbiljna i kompleksna stvar i kakve obaveze i odgovornosti nosi. Moram još priznati i da sam se više puta preispitao možemo li to da iznesemo na očekivanom nivou, iako se od nas nije zahtevalo da takmičenje organizujemo, već da maksimalno pomognemo njegovu realizaciju.

Od samog početka sam bio upoznat sa time da su Marko i Tihomir ispred ZMKS i SSRS bili zaduženi za organizaciju takmičenja. Na osnovu dosadašnjeg poznanstva i pozitivnog iskustva sa njima, verovao sam da ovo zajedno možemo izneti. Na moju veliku radost, kolege iz mog kluba Alasi sa Đetinje su takođe uvidele priliku koju ne treba propustiti i složile se sa tim da budemo domaćini i dovedemo prvo međunarodno takmičenje u Užice. I odmah na početku naišli smo na kamen spoticanja – sa više strana dobijao sam savete da odustanemo od organizacije, da ćemo biti prevareni i iskorišćeni od strane organizatora, da ćemo se obrukati. Uprkos tom odlučio sam da verujem svojoj intuiciji i ukažem poverenje Tihomiru i Marku, što se na kraju i ispostavilo kao potpuno ispravna odluka.

Narednih dana usledile su i uvrede na račun Užičana i naše reke, iznešenim neistinama podcenjen je naš dugogodišnji rad i zalaganje za njeno očuvanje. Tada sam bio siguran u ispravnost svoje odluke i obradovao sam se pruženoj prilici da sve zlonamerne ljude demantujemo i pokažemo stvarnu sliku Đetinje, njenu čistinu i bogatstvo ribom. Usledili su prvi sastanci, Marko i Tihomir su nas posetili i zajedno smo obišli sve bitne segmente za održavanje takmičenja. Mene je posebno obradovalo to što smo u Opštini Užice naišli na ogromno razumevanje i podršku koja će nam mnogo značiti u daljoj realizaciji takmičenja. Pošto smo rešili sve nedoumice, ostalo je da se Tihomir i Marko konsultuju sa predsednikom Saveza sportskih ribolovaca Srbije i da dogovorimo naredne korake za realizaciju takmičenja. Prvo je bilo potrebno obići celu reku, napraviti detaljan plan takmičenja, definisati sektorska mesta tako da svim takmičarima obezbedimo približno isti kvalitet mesta na kojim pecaju, za svako sektorsko mesto isplanirati prilaz, što zbog konfiguracije terena nije bilo jednostavno. Takođe, bilo je potrebno definisati deo reke na kom će se održati zvaničan trening. Sa korisnikom voda dogovoreno je zatvaranje takmičarske staze i kao uvek do sada, naišli smo na njihovo veliko razumevanje, uključili su se u organizaciju takmičenja i pristali da budu jedni od sponzora istog.

Pošto se takmičenje održavalo odmah nakon prvomajskih praznika, bilo je potrebno urediti korito reke i organizovati “generalno čišćenje” na koje se odazvao zaista veliki broj članova udruženja. Zanimljivo je koliko u ovakvim akcijama nimalo nije bitno kog ste uzrasta, pola ili odakle ste, ujedinjeni ste u zajedničkom, višem cilju i to je zaista vredno poštovanja. Ovim putem bih želeo da se zahvalim svima koji su bilo kako doprineli ovoj akciji.

Pored samog uređenja i obeležavanja takmičarske staze, za ovako veliki dogadjaj morate isplanirati niz drugih propratnih aktivnosti. Samo neke od njih su svečano otvaranje takmičenja, koktel dobrodošlice, prevoz takmičara do sektorskih mesta, svečani ručak, sudije, dodele medalja i slično.

Takmičari su većinom u Užice pristigli u četvrtak, kada je bio i prvi zvaničan dan takmičenja. Nakon prijave ekipa održan je kratak sastanak sa kapitenima, a oko upoznavanja sa predstojećim aktivnostima, sutrašnjim treningom i svečanim otvaranjem.

U petak je bio zvanični trenig. Skup takmičara za trening bio je organizovan u 8 ujutru i takmičari su podeljeni u tri sektora. Od 9 do 12 vežbalo se uveliko. Nakon treninga i predviđene pauze za odmor, u 15:30h organizovan je skup ekipa na trgu u Užicu, fotografisanje i dalje je usledio defile prema opštini, gde je organizovano svečano otvaranje. Otvaranju su prisustvovali svi takmičari, predstavnici saveza, opštine, a program otvaranja obogatili su kulturno umetničko društvo iz Užica i hor predškolske ustanove koji je izazvao veliko oduševljenje publike. Posle kratkog programa poslužen je i koktel dobrodošlice za sve prisutne. Posle svečanog otvaranja održan je sastanak kapitena na kome je održan žreb i dogovoreni detalji oko sistema i propozicija takmičenja. Time je i drugi dan takmičenja završen.

Subota je prvi takmičarski dan. Takmičari su se skupili ispred hotela gde su razvrstani u autobuse i razveženi po takmičarskoj stazi. Sudije merači su ih dočekali i dalje sproveli do njihove pozicije u sektoru. Takmičenje u prvoj sesiji trajalo je od 9h do 12h, nakon čega su se takmičari organizovanim prevozom vratili do Banje na Đetinji gde je bio organizovan ručak. Nakon ručka i kraćeg odmora, oko 15h takmičari su se vratili na stazu, na žrebom predviđene pozicije i usledila je druga sesija takmičenja. Druga sesija završena je u 19h i nakon čega su takmičari vraćeni u hotel. Prvi takmičarski dan protekao je bez neregularnosti, na svačiju radost. Takmičari su u večernjim časovima iščekivali rezultate prve dve sesije.

U nedelju ujutru, u isto vreme kao i prethodnog dana, okupljeni takmičari bivaju odveženi na svoje pozicije u sektorima i time je otpočela treća – poslednja sesija takmičenja. Posle završene treće sesije, oko 12h, takmičari su se vratili u hotel u iščekivanju zvaničnih rezultata. Naravno, i drugi takmičarski dan protekao je regularno, bez ikakvih problema.

Dok su se obrađivali rezultati, za sve učesnike bio je organizovan svečani ručak u hotelu u sklopu kog je održana dodela medalja najboljim pojedincima i ekipama, te za najveću ribu na takmičenju.

Ekipno: 1. Ribiška družina Bled 2. SRFFK Ravnjak Mojkovac 3. SRD Banjaluka

Pojedinačno: 1. Aleksandar Gašević, SRFFK Ravnjak Mojkovac 2. Bojan Pešić SRK, Lim Berane 3. Filip Mirković, SRD Banjaluka

O rezultatima i fotografijama ovde.

Po završenom ručku ispratili smo sve učesnike, poželeli im srećan put i zadovoljno ih pozvali da nam prvom prilikom dođu ponovo! Uz osmehe smo pokupili sve pohvale i iskrene čestitke na račun naše reke, gostoprimstva i organizacije i posebno na račun regularnosti takmičenja! Sudije su profesionalno odradile svoj posao! Na kraju krajeva, takmičarima je to i najbitnije!

Tako je protekao prvi mušičarski JPKu Srbiji! Puno divnog iskustva, novih prijatelja, prelepog druženja, a mi smo poslali svetlu sliku Srbije u region! Do sledećeg viđenja, Bistro!

Ivan Bakić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*