Mladice na mahač – Milun Đurović

Mladice na mahač – Milun Đurović

Milun Đurović Berane, Crna Gora, rijeka Lim, Berane, Crna Gora
Pribor koji sam koristio: Štap Shimano #6, Dam #6/7, Čekrk Robinson 5/6 i Redington 6/7

Lov mladice strimerom za mene je jedan od najljepših, a ujedno i najtežih načina ribolova, mnogo puta se desilo da bacam strimera satima, idem na pecanje danima, a ne dobijem čak ni udarac. Mušičarenje sam zavolio gledajući naše vrhunske mušičare Radula Rada Mićovića, Boška Vulevića, Bojana Pešića, Radovana Lala Zorića i Gorana Đalovića sa kojima sam počeo pecanje 2014-te godine.

Počeo sam mušičarenje sa suvom muvom i iz godine u godinu razvijao svoje mušičarske sposobnosti. Vadio sam sjajnih riba, ali ipak najljepša iskustva doživio sam sa kraljicom naših voda – Mladicom. Te 2016 godine prvi put pokušao sam lov strimerom, sa komšijom Radovanom Lalem Zorićem koji inače pravi vrhunske strimere, na koje pecam kako ja tako i veliki broj drugih ribolovaca. Već prvog dana imao sam ribu na štapu, bila je to ogromna kalifornijska pastramka od 60cm. Tada sam po prvi put osjetio čari lova na strimera. Nakon toga stigla je i zima, a ujedno i pravo vrijeme za lov mladice. Uporno sam izlazio, ali mladicu nije bilo lako prevariti. Imao sam dosta kidanja i skidanja, ali do 2018. godine nisam imao uspjeha. 8. Januara 2018. godine vadim svoju prvu mladicu koja nije bila nešto naročito velika, svega 52cm.
Razlog zbog kojeg sam gubio mladice prethodnih godina bio je štap manje akcije, a i slabija kontra. Nakon prve dolazi i druga koja je i posljednja u toj sezoni, dvije mladice tada za mene su bile nevjerovatan uspjeh, sve do ove godine. U 2019. i početkom 2020. uhvatio sam 11 mladica i naravno svaku vratio nazad u Lim.

Prvu sam izvadio u julu na nimfu (worm) veličine #12 (mladica nije bila nešto naročito velika oko 40cm, ali za mene je to svakako bio uspjeh). Moja najbolja pecanja počinju u jesen, a sve je počelo 29. Oktobra 2019. Tada sam izvadio mladicu od 84cm koja je ujedno i moja najveća riba u životu. Uzela mi je bijelog strimera namotanog na udici 2/0.

Nekoliko dana nakon toga dobio sam još jednu od 60cm, pošto je bio oktobar mjesec, voda je bila ekstremno mala. Obje mladice sam dobio pred sam mrak. Nakon toga nisam izlazio na vodu neko vrijeme zbog obaveza na fakultetu. Kada sam ponovo otišao na pecanje 23. Novembra 2019. nakon 15 minuta pecanja dobio sam ribu na Zelenog strimera (udica veličine 4/0). Sjutradan na poziv mog druga mušičara, takođe iz Berana, Petra Obradovića, 24. Novembra 2019. na istog strimera dobijam još jednu mladicu koju nakon duže borbe gubim. Svaka nada pada tog dana, mislim da je to bila prilika i da sam je propustio, ali pola sata nakon toga na istom viru dobijam još jednu malo manju od prethodne, ali za mušičarski pribor odlična dužine 65cm. Za mene i dan danas predstavlja ribu koja je pružala najveći otpor i najljepše uživanje. Hvala joj na tome. To je bila moja 4 mladica za mjesec dana.
Ponovo pravim dužu pauzu koju mi opet prekida Petar Obradović zbog kojeg 7. januara dobijam 3 mladice za samo jedan dan, sve tri dobio sam na žutog strimera na većoj udici koji je rad Radovana Lala Zorića, čiji strimeri uvijek donesu ribu. Sve mladice su bile preko 60cm. Sve tri ribe dobio sam u roku od samo sat vremena, valjda sam pogodio trenutak kad je nenormalno radila ili možda zato što je bio Božić, pa me je Bog nagradio, ko zna.

Sjutradan sam otišao sa svojim bratom koji nije mušičar, ali ima veliku želju da nauči mušičarenje. Nije vjerovao da na tako malom području ima toliko mladica. Njegove sumnje su pale kada mi na istog strimera na kojeg sam juče uhvatio tri mladice izlazi još jedna koju u startu gubim. Nekoliko metara nizvodno, evo je još jedna koju nisam ni očekivao, srećom borba nije dugo trajala i nakon 3-4 min riba je bila na obali. Slikao sam je i naravno vratio nazad u vodu.
Posle toga izlazio sam još par puta, ali bez uspjeha. Mislio sam da je voda veoma bistra i mala za ovo doba godine i da je to razlog zbog kojeg riba ne radi.

Ali na Prvom Hucho hucho Kupu koji je organizovan u Beranama moj drug Ivan Delević iz Berana, dobija mladicu, iako riba tog dana nije radila. Pošto mu je prva mladica na strimera znao sam da će jedva čekati da ponovo proba da ih lovi. Pozvao sam ga da samnom lovi našta je rado pristao.
Počeli smo u 11 sati, ali uzaludno. Bacali smo razne strimere od malih do ogromnih, ali od mladice ništa. Jak vjetar bio je razlog zbog koga smo gubili strpljenje i jedva čekali da krenemo kući. Polako smo krenuli nazad do auta kojim smo došli, vjetar je odjednom stao, a sunce je zalazilo, bilo je oko 15.30. Vir gdje sam izvadio dosta riba puno je obećavao. U dogovoru sa Ivanom ponovo smo počeli da bacamo i nakon 10 min evo udarca kod mene. Dobio sam ribu tamo gdje sam je i očekivao, bijelo zeleni strimer na većoj udici usjajen flešom izazvao je mladicu od 66cm i naravno meni donio preveliku radost. Slikali smo se i ribu vratili, pa krenuli kući 25.01.2020. I na kraju 11-ta mladica došla je danas 26.01.2020. kada mi je na isto mjesto oko 14.40 uzela isti strimer malo manja od jučerašnje. Imala je 58cm, a bila veoma dobar borac

Sve mladice su ulovljene od oktobra prošle godine do 26.01.2020. Uhvatio sam ih sve u mušičarskim reviru Berane na rijeci Lim, koji je pun kako mladice tako i druge plemenite ribe.

Pozivam sve koji su u mogućnosti da dođu i posjete revir, neće pogriješiti, jer tu plivaju neke mnogo velike ribe.

Milun

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*