Mladica, lipljen i pastrmka potpuno će nestati?

Mladica, lipljen i pastrmka potpuno će nestati?

Predstavnici CEE Bankwatch Network, Centra za životnu sredinu iz Banjaluke i Eko Elementa Bugojno su prošlog mjeseca održali sastanak sa predstavnicima ribarskih udruženja iz Donjeg Vakufa i Bugojna u vezi sa planiranom gradnjom hidroelektrane Babino Selo na Vrbasu.

Ugrožena mrijestilišta i staništa

HE Babino Selo podrazumijeva izgradnju brane visine oko 10 m i širine oko 100 m sa akumulacionim jezerom u dužini od oko 1 km što bi prekinulo prirodni tok rijeke Vrbas kao i migracione rute ribljih vrsta koje tu obitavaju, navodi bistrobih.

Najznačajnije vrste riba su mladica, pastrmka i lipljen čija bi prirodna mrijestilišta i staništa bila značajno ugrožena izgradnjom ove hidroelektrane.

Lipljen, mladica i potočna pastrmka. Foto balkan-trout.com

Po riječima predstavnika ribarskih udruženja ovaj projekat je neprihvatljiv i doveo bi do potpunog nestanka pomenutih ribljih vrsta kao i drugih vrsta flore i faune, a jedno od najvećih prirodnih mrijestilišta lipljena se nalazi u obuhvatu projekta HE Babino Selo.

Vrbas kao žila kucavica

Rijeka Vrbas u svome srednjem toku predstavlja žilu kucavicu i ogroman potencijal za razvoj poljoprivrede, ribolovnog i avanturističkog turizma što bi realizacijom ovog projekta bilo ugroženo.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine će aktivno pratiti aktivnosti na ovom projektu te pružati podršku lokalnom stanovništvu i udruženjima u procesu učešća javnosti.

Sa: http://www.bistrobih.ba/nova/2017/08/03/mladica-lipljan-i-pastrmka-potpuno-ce-nestati/

One comment on “Mladica, lipljen i pastrmka potpuno će nestati?
  1. Severin Subotic kaže:

    Na žalost, ali tako smo i zaslužili! Čast pojedincima koji hoće da sačuvaju ovu ljepotu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*