Mladi mušičari u Osilnici 2018.

Mladi mušičari u Osilnici 2018.

Mladi mušičari u Osilnici 2018.

Održan je evo 25. tabor mladih Slovenskih mušičara, koji su se okupili na našem tradicionalnom prostoru kod Kovača u Osilnici u periodu od 18-20. maja 2018. Ove godine na žalost nisu prisustvovali mladi iz Bihaća (BiH).

Okupilo se je 27 mladih mušičara i 13 mentora iz 10 ribolovačkih udruženja. Najviša radost je bila u tome, da se od njih 27 čak 21 na taboru pojavio prvi put, pa se program podredio baš ovim učesnicima.

Mladi mušičari su se kroz program saznali i upoznali sa kastingom i bacanju mušice u dalj. U toj disciplini su najbolji bili mladi iz Tolmina, koji su bili i najstariji, a u Tolminu je kasting i najbolje razvijen.
Posle večere su se okupili u sali hotela i sa mentorima učili vezati mušice. Bilo je tako dobro, da su neki zaboravili na spavanje.


Subota, drugi dan bilo je nešto predavanja u entomologiji pa i o ribolovačkoj etici, a na kraju ribolov na reci Kolpi. Baš je bilo lepo vidjeti mlade mušičare sa mentorima. Prije kraja i takmičene mladih mušičara na prvoj utakmici.


Pobednici su najstariji i najiskusniji iz Tolmina. Anže Valentinčič, Žan Valentinčič i Vitan Bor Gorjan, a najveća riba, lipljen 41cm pripao je Maksu Saviču iz Ljubljane.

Posle večere takmičenje u vezanju mušice. Obavezno se prave dve mušice, jedna suva i jedna nimfa. Vodstvo tabora podelilo je mlade mušičare u tri grupe, pa smo na kraju dobili tri pobednike. U grupi A, u kojoj su bili najiskusniji mladi mušičari pobedio je Vitan Bor Gorjan, u grupi B malo stariji  pobedio je Erazem Likar iz Škofje loke, a u grupi C oni najmlađi (10 do 12 godina) najbolji Štefan Nerat iz Ljubnega.

U nedelju, poslednji dan opet mušičarene, a mladi mušičari su mogli loviti i na svoje mušice, koje su vezali za medalje. Dobro su lovili i pokazali, da su ovih dana i nešto naučili o mušičarenju. Pobeda je opet išla u ruke Anžetu Valentinčiču. I tako primio i pehar za ukupnog pobednika u mušičarenju. Drugi dan je najveću ribu, takođe lipljena 40cm ulovio Žan Valentinčič. Dok je ukupni pobednik u svim disciplinama postao Adam Fortunat, zna se iz Tolmina.

Sve pehare i medalje podelio je predsednik RZS Miro Žaberl, koji je bio i kao mentor i to uspješni.

Na kraju svi zadovoljni i sretni uz želji, da se iduće godine opet sretnemo na taboru.

Drago Ornik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*