Mještani čuvaju Bunu

Mještani čuvaju Bunu

Bunski_kanali

Mještani čuvaju Bunu

Hercegovačka udruženja dobila su podršku čak iz Norveške, sve kako bi sačuvala prirodne ljepote Bune i Bunice od gradnje mini hidroelektrana.

Koordinacija udruženja okupljenih s ciljem zaštite rijeka Bunice, Bune i Neretve prije sedam dana na Bunskim kanalima na lokalitetu Čupovo upriličila je skup podrške mještanima Bune i okolnih mjesta u borbi za zaštitu njihovih domova, ali i neizmjernog prirodnog blaga na ovom lokalitetu. Građani Bune, ali i cijelog Mostara, organizovano su se usprotivili izgradnji dvije mini hidroelektrane koje su se, prema planovima, trebale početi graditi već 1. juna.

Nakon niza protesta i medijskih natpisa u planirano vrijeme projekt, ipak, nije počeo.
Mještani su, prema riječima predsjednika jednog od udruženja koja se bore za očuvanje Bune i Bunice Rijada Durkića, jednoglasni u borbi protiv izgradnje objekata, a vlast, prema njegovim tvrdnjama, njihovu poruku ne bi trebala niti smjela ignorisati.

Podrška cijele BiH

– Na skupu na kojemu se nedavno okupilo više od dvije stotine građana ponovljene su sve prethodno odaslane poruke s ciljem sprečavanja gradnje mini hidroelektrana Buna I i Buna II, upoznao nas je Durkić, hvaleći angažman mještana naselja Buna koji u posljednje vrijeme danonoćno prate dešavanja oko same rijeke.

– Odlučni su zajedno intervenisati u slučaju da se pored rijeke ukaže mehanizacija, čiji bi dolazak na lokalitet označio početak radova. Mještani Bune imaju ogromnu podršku Koordinacije udruženja za očuvanje naših rijeka. S njima smo u stalnom kontaktu, dodao je Durkić.

Durkic
Durkić

Naredne aktivnosti Koordinacije udruženja iz Hercegovine planirane su za kraj juna. Tada bi se na jednom mjestu trebali okupiti predstavnici vlasti, potencijalni investitori, predstavnici civilnog sektora, struka, intelektualci i profesori sa mostarskih univerziteta i sveučilišta.

– Ponovo insistiramo na dijalogu. Kroz razgovor gospodi iz vlasti želimo dokazati stručne materijale do kojih smo došli u posljednje vrijeme, a dio pravne bitke je i peticija koju je potpisalo više od pet hiljada građana ovog grada, napomenuo je Durkić.
Pravni zastupnici koje je angažovala Koordinacija udruženja za očuvanje rijeka, pred nadležnim sudovima pokrenuli su procese s ciljem obaranja koncesije, te vodne i okolišne dozvole izdate za izgradnju mini hidroelektrana.

– Raduje što se u problem uključio veliki broj građana. Podršku smo, primjerice, dobili od Udruženja geografa BiH, kao i od jedne norveške organizacije koja nam je prenijela iskustva iz svoje zemlje po ovom pitanju, rekao je na kraju Durkić.

Ekološka katastrofa

Planirani projekti bi, prema tvrdnjama nevladinih organizacija, na ovom području izazvali ekološku katastrofu i obimne poplave. S druge strane, predstavnici vlasti tvrde da je riječ o projektima višemilionskih ulaganja koji nemaju utjecaja na prirodnu okolinu. Planirani hidroenergetski sistem na rijeci Neretvi i ušću Bune predstavlja opasnost za ljude i prirodu i iz razloga što bi trajno narušio floru i faunu vodotoka i priobalja, a u kojem slučaju je izgledno i izumiranje velikog broja endemskih i ugroženih vrsta biljaka i životinja, poput mekousne pastrmke.

Iz udruženja navode da je niz pravnih procesa ubrzan, kao i da je cijela situacija dovedena pred svršen čin, dok su građani o svemu znali malo ili nimalo. Ekolozi su upozorili i da je očekivana dobit od proizvodnje struje daleko manja od štete koju bi betonske elektrane mogle proizvesti, jer bi one, prema njihovim navodima, narušile jedinstvene prirodne ljepote poznate širom Evrope.

Bunski_kanali
Bunski kanali

Podsjetimo, više hiljada građana Mostara nedavno je na ulicama grada potpisalo peticiju protiv uništavanja prirodnih bogatstava na rijeci Buni. Potpisivanje je upriličeno na više punktova u samom gradu, ali i online putem Facebook stranice “Stop izgradnji mini hidroelektrana na Buni”.

12.06.2016. 20:15; Piše: Adnan DEMIĆ

Sa: oslobođenje.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*