Mi mušičari moramo biti primjer očuvanja prirode

Mi mušičari moramo biti primjer očuvanja prirode

Intervju Sead Alijagić

Sead Alijagić – Sejo iz Bihaća, BiH je dugogodišnji takmičar u mušičarenju, reprezentativac koji se takmičio u više rangova i nivoa. Postigao je na tim takmičenjima zavidne rezultate. Pored toga njegov posao je bio usko vezan za mušičarenje. Sportski radnik i sudija koji je sudio na više prvenstava i kupova! Jedna kompletna osoba koja o svetu mušičarenja puno toga zna. I dalje se bavi njime i kako kaže uživa u tome.  

1. Predstavite se čitaocima: lični podaci, ako želite i čime se još bavite pored FF.

– Rođen sam 1959. godine u Bihaću. Osnovnu i srednju školu sam završio u Bihaću, a studirao sam na pravnom fakultetu u Banjoj Luci. Radio sam kao upravnik prvog ribolovnog revira u Bosni i Hercegovini, Revir ”Klokot – Unac – Una”. Takođe, bio sam predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca ”Una” Bihać. Pored toga, bio sam i član Upravnog odbora, ali i predsjednik Sportskog ribolovnog saveza BiH. Bio sam i savezni sudija u fly fishingu, takođe sudio sam svjetsko, evropsko, ali i mnoga međunarodna i domaća takmičenjima.

2. Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

– Prve ribolovne korake naučio sam od oca Osmana i strica Harija, tako da se mušičarenjem bavim praktično cijeli život. Kao omladinac bavio sam se i aktivno trenirao i casting (troboj i petoboj), što mi je pomoglo da još kao dijete savladam tehnike mušičarenja.

Bio sam prvak Jugoslavije u castingu 1989. u Titogradu, te pobjednik Kupa 1978. u Beogradu.

3. Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)? Tehnika i taktika pecanja koju primenjujete. Opišite, po vama, idealan dan na vodi.

– Za mene najbolji mjesec za fly fishing je kraj maja i početak juna, a što se doba dana tiče, to je svakako predvečer.

Mušičarim svim tehnikama i taktikama pecanja. Najviše volim mušičariti na suhu muhu za svoje zadovoljstvo, ali moram istaći da sam najbolje ribolovne rezultate ostvario mušičarenjem na strimere.

Moj idealan dan bi izgledao tako što ujutro sa društvom odem na jednu jedinu Unu i prije svega uživam u prekrasnoj prirodi i za mene najljepšoj rijeci. Nakon toga, mušičarenje na suhu muhu počinjem kretanjem kroz vodu, nekad bude manje ulova, nekad više, prvenstveno prekrasnih potočarki i lipljena, koje potom vratimo u rijeku. Na kraju dana tu je neizostavno druženje s prijateljima, priča uz mezu i piće.

4. Koliko često možete naći vremena za FF u toku godine?

– Vremena imam na pretek, jer sam spojio ugodno s korisnim, odnosno fly fishing i posao. Tako vrlo često za sebe volim reći – rođen na vodi, pošto u toku godinu sigurno barem 200 dana provedem na vodi.

5. Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate. Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, poonton, čamac).

– Omiljeni i najljepši tereni za mene su na rijeci Uni. Rijeke koje još volim su Gacka, rijeka moje mladosti. Također volim i Idrijcu u Sloveniji. Najljepše mi je mušičarenje iz vode.

6. Putujete li često? Postoji li neko mjesto koje je za vas mušičarski raj?

– Veoma često putujem i posjetio sam skoro sve destinacije za mušičarenje na prostorima bivše države, ali i mnoge evropske destinacije. Mušičarski raj je od Martin Broda na Uncu do Kulen Vakufa na Uni.

7. Pribor i oprema koju rado koristite i preporuka. Kratak savjet početnicima.

– Pribor i oprema koju najčešće koristim – Vision Nymphmaniac 11ft #3 za lipljana; Scott ft #5 za pastrmku, a imam kolekciju još desetak štapova.
– Savjet početnicima za mušičarenje da obavezno prođu teorijsku i praktičnu školu mušičarenje, ukoliko su u mogućnosti. Poželjno je da sve što ih zanima pitaju starije i iskusnije mušičare. I naravno tu je neizostavno druženje u prirodi i sa prirodom.

8. Omiljene muhe ili grupe muha. Opišite neke svoje kreacije?

U zavisnosti od doba godine ili doba dana i veličine vode biram mušice za ribolov. Lovim na strimere, nimfe i suhe muhe. Mušičarim na svoje mušice kao i na mušice svog dobrog prijatelja i iskusnog vezača Edina Iftića.

9. Dosadašnji najveći uspesi u mušičarenju, ulovi i opis ulova.

Moji najveći ulovi sa mušičarskim priborom su – lipljen 52cm na Uni; potočna pastrmka 74cm na Klokotu; kalifornijska pastrmka 86cm na Uncu; marmorata 69cm na rijeci Idrijci.

10. Da li ste prenijeli svoje veliko znanje na mlade u nekim kampovima ili pojedinačno?

U sklopu USR Una Bihać bila je fly fishing sekcija gdje sam sa prijateljima praktično i teorijski obučavao mlade tehnike mušičarenja. I sada svakodnevno prenosim znanje svim mladim koji u zainteresirani. Takođe, pomažem mladima sa priborom.

11. Koji je vaš mušičarski klub? Koliko dugo se takmičite? Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu.

– Moj klub je USR Una Bihać, a takmičim se preko 50 godina, a u fly fishingu od 1999. godine. Bio sam prvak premijer lige BiH, a takođe osvajao sam i drugo i treće mjesto. Pojedinačno sam bio pobjednik na takmičenjima: Ribnik, Novi Grad, Una Open, Klokot, Gacka, Novinarski kup Sanice, Rambo kup. Drugo i treće mjesto na: Vrbas, Lašva, Slunjčica, Kokra, Neretva, Zlatni Dabar, Krušnica i Štrbac. Nastupio sam kao član reprezentacije BiH u fly fishingu na dvije ribarske olimpijade u Portugalu i Italiji. Pored toga, nastupao sam na svjetskim i evropskim prvenstvima u Švedskoj, Finskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj i Coloradu. Kao član USR Una Bihać nastupio na više takmičenja kupa JPZ. Bio sam pojednačni pobjednik KJPZ održanog u Plavu 2014. godine. Ekipa USR Una Bihać nastupila je tada u sastavu: Nedžad Halilić, Alen Midžić, Sead Alijagić, sa selektorom Igorom Gromilićem i osvojili su zlatnu medalju.
Najdraže priznanje mi je što sam dva puta za postignute rezultate proglašen sportašem grada Bihaća.

12. Postoji li interes za takmičenje u vašoj državi? O ligi i protivnicima na takmičenjima.

U BiH postoji jako veliki interes za fly fishing, postoji federalna liga i liga Republike Srpske. Sa ovih takmičenja najbolji pojedinci ulaze u Premijer ligu BiH. A koliko je dobra Premijer liga BiH najbolje pokazuju medalje na međunarodnim takmičenjima. U ligi vlada dobar, prijateljski i sportski duh.

13. Uporedite mušičarenje prije i sada kada je razvoj tehnologije na vrhuncu!

Nekad je mušičarenje bilo mušičarski štap, čekrk sa mušičarskim predvezom i mušicom, i mogu reći da je to tada bila privilegija bogatih. Razvojem tehnologije (i pribor je dosta jeftiniji) fly fishing se proširio i na ostale slojeve društva.

14. Da li je za vas FF stil života i koliko utiče na vas.

Za mene mušičarenje predstavlja i više od stila življenja. Danas još uvijek postoji mišljenje da su mušičari posebni i neobični ribolovci. Sam pristup ribolovu, adrenalin, vraćanje ribe u vodu i zaštita čovjekove sredine nešto je što me čini izuzetno sretnim i ispunjava život.

15. Često se mušičarenje poistovjećuje sa umjetnošću. Da li se osjećate nekad kao umjetnik?

– Da mušičarenje jeste umjetnost, objasnit ću na veoma jednostavan način. Ribolovac na prekrasnoj rijeci sa prekrasnom prirodom. Stojim u rijeci sa mušičarskim priborom, zamah štapom, šnjura leti vazduhom, mušica pada na površinu vode i veličanstven skok njenog veličanstva – ribe.

16. Da li ste do sada pisali o mušičarenju. Navedite reference!

O mušičarenju sam dosta pisao. Posebno sa ribolovnih revira za časopise u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj i BiH.

17. Bavite li se fotografijom ili slikate? Jeste li imali neku izložbu? Da li ste napravili neku monografiju, opremili neku knjigu, kalendar, …

– Volim fotografiju, a bavim se amaterski. Radio sam pripremu za izložbu USR Una Bihać. Pripremao i pisao za list VIR, a također radio sam na izradi kalendara za udruženje.

18. Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

Veliki sam poklonik pokreta C&R. Ribolovni reviri su potreba modernog društva zbog načina i brzine života. Volim bistre, čiste, prirodne rijeke sa autohtonim vestama riba. O ekologiji i zaštiti prirode se mnogo govori i piše, a veoma malo radi. Postoje organizacije koje su globalne, nacionalne, regionalne i lokalne za rješavanje pitanja ekologije i zaštite životne sredine. Mi mušičari moramo biti primjer očuvanja i zaštite naših voda i prirode.

U ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.

– Veliko hvala gospodinu Ivanu Kohneru na intervjuu za portal Mušičar.
Pozdrav svim mušičarima, ma gdje god bili.

BISTRO!

Razgovor vodio urednik Portala Mušičar Ivan Korhner
Foto: Sead Alijagić arhiva

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*